Bradikardija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je bradikardija i koji su uzroci

Contents

Bradikardija je smanjenje broja otkucaja srca. Događa se kada su otkucaji srca manji od 60 u jednoj minuti. Ovakav rad srca može biti i normalan kod sportaša. Kod beba se događa bradikardija kada su otkucaji srca manji od 100 u jednoj minuti.

Ovakvo stanje može se prouzročiti lijekovima za visoki krvi tlak i aritmiju, a može biti uzrokovanoj kod osoba sa urođenim srčanim problemima. Uzrok može biti i samo starenje.

Bolest se dijagnosticira sistematskim pregledima ili kod dijagnoza raznih drugih bolesti.

Bolest se većim dijelom javlja kod starijih osoba. Jedan od mogućih uzroka je oštećenje srčanog tkiva a taj je proces povezan i sa procesom kod starenja. Još jedan uzrok je oštećenje srčanog tkiva a taj je proces povezan s osobama koje imaju srčana oboljenja ili su doživjele srčani udar. Još neki od uzroka su urođena srčana mana što to je poremećaj koji osoba ima od svog rođenja, te komplikacije nakon operacije srca.

Koje simptome uzrokuje bradikardija

Bradikardija uzrokuje da mozak ne dobiva dovoljno kisika koja mu je potrebna te zbog toga simptomi mogu biti:

  • Vrlo brzo umaranje prilikom aktivnosti
  • Zbunjenost ili loše pamćenje
  • Loš san
  • Bol u prsima
  • Otežano disanje
  • Umor
  • Slabost
  • Vrtoglavica
  • Nesvjestica

Posljedice koje uzrokuje bradikardija razlikuju se po broju otkucaja srca. Jedna od posljedica bradikardije je nesvjestica te srce koje ne pumpa dovoljno krvi te na kraju dolazi do smrti.

Podložnije su osobe koje zbog povijesti obiteljske bolesti imaju predispozicije. Takve osobe trebale bi se češće kontrolirati. Ako oba roditelja imaju poremećaj kod rada srca vrlo je vjerojatno da će i dijete naslijediti isti poremećaj.

Dvije vrste bradikardije su disfunkcija sinusnog čvora. Sinusni čvor je prirodni pacemaker te je on zaslužan za brzinu otkucaja. Kada je sinusni čvor neispravan može doći do bradikardije tj. usporenog rada srca.

Druga vrsta je atrioventrikularni blok koji prouzrokuje blokadu električnih signala te dovodi do usporenog rada srca. Ovakva se vrsta dijagnosticira u tri stupnja. Kada dođe do trećeg stupnja stupa potpuna blokada.

Kako se liječi bradikardija

Bradikardija se liječi ovisno o uzroku to ozbiljnosti simptoma. Ako bradikardija uzrokuje veoma ozbiljne simptome a pritom su i veoma učestali takvo stanje se liječi ugradnjom pacemakera (uređaj koji kontrolira rad srca)

Kod usporenog rada srca uzrokovanog raznim lijekovima liječenje se može nastaviti s drugim lijekovima te se rad srca može vratiti u normalno stanje. Za ovakav tip liječenja potrebna je liječnička suglasnost.

Postoji mnogo lijekova koje liječe druge srčane bolesti ali prouzrokuju bradikardiju. Ako promjena tih lijekova ne dovede do poboljšanja stanja kod osobe vrlo vjerojatno će liječenje iziskivati ugradnju pacemakera.

Ako do bradikardije dođe zbog starenja isto se pristupa sa ugradnjom pacemakera.

Većina primjera ove bolesti je prolazna te nećemo biti prisiljeni ozbiljno se liječiti.

Bolest se može prevenirati tako što ćemo se zdravije hraniti te često vježbati. Održavanjem tjelesne težine također možemo prevenirati. Pušenjem može lakše doći do bolesti tako da prestankom pušenja možemo smanjiti šanse za dobivanje bradikardije. Obavezno je kontroliranje stresa.

Tagovi:

#Bradikardija #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar