Lifestyle

Brezin šećer ili ksilitol – prednosti i nedostaci

Brezin šećer ili ksilitol je prirodan zaslađivač

Sa pokretom zdrave prehrane su se dogodile i neke druge zdrave promjene, pa su umjetne zaslađivače koji su osmišljeni za dijabetičare počeli potiskivati prirodni zaslađivači poput meda, javorovog sirupa, stevie ili xilitola kao odlične zamjene za rafinirani bijeli šećer. Brezin šećer ili ksilitol je prirodni zaslađivač koji ne uzrokuje debljanje, blagotvorno djeluje na zube, alkalizira cijelo tijelo i za njegovu razgradnju nije potreban inzulin pa ga smiju uzimati i dijabetičari, djeca, trudnice i sve dobne skupine.

Znamo da medicina za velik dio bolesti okrivljuje četiri “bijele smrti”, bijeli šećer, bijelo brašno i bijela sol, jer se njima hrane i stanice raka. Istina i brezin šećer ili ksilitol je izgledom nalik običnom šećeru, ali samo izgledom, ovaj zamjenski prirodni šećer ima dva puta manje kalorija od običnog rafiniranog šećera, a opet odlično opskrbljuje tijelo energijom, čuva zube, kosti, kožu i probavni sustav i smanjuje oštećenja zubi od 30 – 80%, jer izgladnjuje loše bakterije i potiče stvaranje dobrih bakterija.

Zašto bi trebali izabrati brezin šećer ili ksilitol

Puno je zdravstvenih razloga zbog kojih je zamjenski prirodni šećer preporučljiviji od običnog šećera, ali svejedno pročitajte zašto bi trebali izabrati brezin šećer ili ksilitol umjesto običnog rafiniranog šećera. Osim što sprječava kvarenje zubi, kod djece ovaj šećer smanjuje i broj upala uha, opet jer nema što hraniti loše bakterije koje se hrane glukozom iz običnog šećera, a ne xilitolom. Ovaj zamjenski šećer se smatra i prebiotikom jer potiče razmnožavanje i rad dobrih bakterija bitnih za probavu i opće zdravlje.

Brezin šećer ili ksilitol ima i antimikotično djelovanje, suzbija razmnožavanje gljivica i zatire ih i odličan je protiv candidijaze i drugih gljivičnih infekcija. Kod starije populacije odlično djeluje na zdravlje kostiju pogotovo kod osoba koje se već bore sa osteoporozom. Ovaj zdravi šećer potiče proizvodnju kolagena i tako čuva zdravlje kože i vezivnih tkiva, te čuva mladolikost i vitalnost. Koristite gao i obični rafinirani šećer za zaslađivanje kave, čaja, kakaa i drugih napitaka, kao i za izradu slastica.

Kako se dobiva brezin šećer ili ksilitol

Mnogi se pitaju kako se dobiva brezin šećer ili ksilitol, ako znate kako se dobiva javorov sirup, onda ćete razumjeti da se isti postupak primjenjuje i kod drveta breze, ali divno je što za dobivanje ovog šećera nijedno drvo ne mora biti posječeno. Dakle, ksilitol se dobiva iz kore breze, tako da se kora zareže i na zarezanom mjestu prikuplja slatki sok koji curi. Te “rane” od zarezivanja kasnije normalno zacijele i stvori se nova kora.

Brezin šećer ili ksilitol je samo od drveta breze, no sam ksilitol (alkoholni šećer od kojeg se ne napijete) se može dobiti i iz zobi, bobica, šećerne trske, a ima ga i u nekom voću poput jagoda, šljiva ili malina, a od povrća ga sadrži karfiol ili cvjetača. U sve što pripremate, napitke i slastice dodajete ga u jednakoj količini kao i obični šećer, jedino se ne preporučuje za dizano tijesto ili pića s kvascima zbog njegovog antigljivičnog djelovanja.

Tagovi:

#Brezin #šećer #ili #ksilitol #prednosti #nedostaci
Izvorni članak