Lifestyle

Carvelol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Carvelol djelovanje

Lijek Carvelol u sebi sadrži karvedilol koji je beta-blokator te zbog toga djeluje ciljano na funkciju srca. Ovaj lijek se koristi kod liječenja kroničnog zatajivanja srca, za povišeni krvni tlak, te kod angine pektoris kada srce ne dobiva dovoljno kisika koje se očituje bolovima i nelagodom u prsima. Lijeka Carvelol djeluje tako da širi i opušta krvne žile te na taj način utječe na snižavanje krvnog tlaka i krv lakše kola kroz krvožilni sustav, pa srce pumpanje krvi lakše obavlja i efektivnije šalje krv kroz krvožilni sustav.

Poznato je da je povišeni krvni tlak tihi ubojica jer nema simptoma već se u velikoj većini slučajeva otkriva slučajno na sistematskih pregledima, a utječe na rad srca i može dovesti do ozbiljnih bolesti srca, pa čak i ugroziti život. Prije uzimanja ovog lijeka se trebate posavjetovati sa liječnikom ukoliko bolujete od astme ili imate druge bolesti pluća, ukoliko imate poremećaj i zadržavanje tekućine u tijelu, poremećaj u radu bubrega, štitnjače i jetre, vrlo nizak krvni tlak, metaboličku acidozu, te ako imate tumor nadbubrežne žlijezde.

Lijek Carvelol nuspojave

Komplikacije i nuspojave se mogu pojaviti ako imate dijabetes, nosite kontaktne leće, imate bolest psorijaze, bolujete od posebnog oblika angine pektoris koji se zove Prinzmetalova angina. Ukoliko trošite i druge lijekove trajno i privremeno, pa čak i lijekove na biljnoj bazi o tome trebate informirati liječnika kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikaciju u interakciji lijekova.

Tokom trudnoće i dojenja se ne preporučuje korištenje lijeka Carvelol zbog štetnog utjecaja na dijete, a kako lijek izaziva nuspojave u obliku omaglica, umora, vrtoglavica ne preporučuje se upravljati vozilima i strojevima. Ujedno se ne preporučuje konzumacija alkohola tokom terapije lijekom Carvelol.

Nuspojave koje se mogu pojaviti su i dodatni srčani problemi, bolovi u prsima, kratkoća daha, oticanje ruku i nogu, vrlo nizak krvni tlak. Ukoliko se pojave infekcije dišnih puteva poput bronhitisa, pneumonija, te infekcije gornjih dišnih puteva, infekcije mokraćnog sustava, pojava anemije, povećanje tjelesne mase, poremećaj razine kolesterola u krvi, te razine šećera u krvi, depresija, suhoća očiju i usta, probavni problemi, potrebno je hitno obavijestiti liječnika koji će odlučiti o nastavku ili prekidu terapije ovm lijekom.

Iskustva u terapiji lijekom Carvelol

Iskustva pacijenata koji su koristili lijek Carvelol upozoravaju na veliki broj drugih nuspojava koje su se pojavile u terapiji ovim lijekom. Mogući su problemi sa cirkulacijom u rukama i nogama, te je moguće zadržavanje tekućine u tijelu koje će imati simptome u obliku oteklina u gležnjevima, stopalima, rukama. Kod nekih se osoba pojavila i hladnoća u dlanovima i stopalima uz istovremene probleme prilikom hodanja.

Neke su osobe osjetile probleme kod disanja, te ošamućenost i omaglicu prilikom ustajanja, dok se kod drugih javio usporen rad srca. Probavni problemi u obliku mučnina, proljeva i loše probave su iskustva nekih od pacijenata, a problemi sa bubrezima i učestalost mokrenja su također iskustva u terapiji lijekom Carvelol.

Iskustva u terapiji ovim lijekom su i poremećaji spavanja, moguća je i nesvjestica, pojačano znojenje, ispadanje kose, problemi sa kožom, te pojava erektilne disfunkcije. Lijek je vrlo djelotvoran i jak, te su stoga i jače nuspojave pa se lijek propisuje u individualnim dozama po preporuci liječnika specijalista na recept i nije ga moguće nabaviti u ljekarnama bez recepta.

Tagovi:

#Carvelol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši