Chloramphenicol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Chloramphenicol djelovanje

Contents

Chloramphenicol mast ili krema je antibiotska krema vrlo širokog spektra djelovanja na različite vrste bakterija kao što su Escherichia coli, Staphylococcus aureus, streptokoki, te brojne druge. Ova krem aje vrlo učinkovita i protiv klamidija, mikroplazmi, rikecija, spiroheta, te drugih mikroorganizama. Krema se nanosi na oko i namijenjena je za lokalnu upotrebu u području oka.

Chloramphenicol učinkovito liječi infekcije kapaka, bakterijski konjunktivitis, postoperativno sprečava infekcije u oku i oko oka. Jednako je djelotvorna u liječenju gnojnih upala rožnice, te termičkog, kemijskog oštećenja koje može nastati na spojnici i rožnici oka.

Žene koje su trudne ili doje ne smiju koristiti ovu kremu, te se također ne preporučuju ni djeci zbog svoj jakog djelovanja. U pravilu se koristi samo za jake infekcije i ne preporučuje se korištenje ukoliko nije neophodno. ako se preporučuje ova mast potrebno je koristiti uz liječnički nadzor, te ukoliko ne daje rezultate potrebno je u suradnji sa liječnikom promijeniti lijek s obzirom da ovaj lijek ima i nuspojave.

Chloramphenicol nuspojave

Chloramphenicol mast je vrlo jaki antibiotik i liječnici ga daju na recept samo kad je doista nužno da ga se koristi. Moguće je da će on djelovati i na koštanu srž, pa se preporučuje kontrola krvne slike nakon što se završi tretman ovom masti. Mast se upotrebljava prema preporuci liječnika i može se koristiti najdulje desetak dana.

S obzirom da je ovo lijek koji kada se koristi ne preporučuje se korištenje drugih lijekova njegov utjecaj na organizam je jak i moguće su nuspojave lijeka. Iako su vrlo rijetke mogu se pojaviti pečenje, crvenilo, oticanje, svrbež, ali kožni osip koji bi trebali prestati nakon završetka upotrebe.

Iako vrlo rijetko upotrebom Chloramphenicol masti moguće su i nuspojave u obliku krvnih diskrazija. Ukoliko se tokom liječenja ovim lijekom pojavi nova infekcija otpornim gljivicama i mikroorganizmima preporučuje s o tome odmah obavijestiti liječnika koji može terapiju i promijeniti. Ovaj lijek se nikako ne preporučuje na korištenje za djecu.

Chloramphenicol iskustva i cijena

Korisnici Chloramphenicol masti za oči koji su koristili ovu mast mogu posvjedočiti da kada su koristili druge lijekove uz ovu mast drugi lijekovi ili nisu djelovali prema svom sastavu kako bi trebali djelovati ili se njihovo djelovanje nije ostvarilo. Chloramphenicol mast je vrlo jak antibiotik u obliku masti za oči i ne koristi se za suho oko što korisnici vrlo često misle.

S obzirom da se ne preporučuje korištenje ove masti dulje od desetak dana, ukoliko nema učinka najbolje se obratiti liječniku da ovu mast ne koristite uzalud a ima snažno djelovanje na cijelo tijelo i krvnu sliku ukoliko se ne postižu rezultati. Specijalist liječnik će preporučiti drugi lijek koji će vrlo vjerojatno biti učinkovit. Velika većina korisnika kojima ova mast nije djelovala dobili su drugu mast koja je bila učinkovite.

Ukoliko je istekao rok trajanja ni u kojem slučaju nemojte koristiti mast već je propisno zbrinite jer je vrlo opasna. Upravo iz tog razloga se može nabaviti samo na recept te cijena za njega nije formirana na slobodnom tržištu.

Tagovi:

#Chloramphenicol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar