Lifestyle

Cijepljenje beba sa 2 mjeseca nuspojave

Obavezno cijepljenje beba

Cijepljenje beba je proces u kojem se unose antigeni mikroorganizama u organizam bebe s ciljem stvaranja protutijal s kojim će se pružiti gotovi imunološki odgovor organizma. Cijepljenje beba i djece je obavezno kako bi se kod njih spriječio razvoj određenih bolesti dok dijete ne razvije imunittet. Uz pojedinačnu zaštitu, implementacijom preciznog cijepljenja postiže se i kolektivni imunitet, naročito u slučajevima bolesti koje se prenose među ljudima. Program javnog zdravstva u Hrvatskoj provodi masovno cijepljenje s kojim su uspjeli dovesto do kontrole zaraznih bolesti. Prema programu obaveznog cijepljenja kod djce u Hrvatskoj, obavezno je cijepiti djecu protiv sljedećeih bolesti, a to su difterija, tetanus, hripavac, dječja paraliza, ospice, zaušnjaci, rubeola, tuberkuloza, hepatitis B, bolesti koje su izazvane od strane Haemophilus influenzae tip B te pneumokok. Osim ovih bolesti, također se dijete može cijepiti protiv bjesnoće, žute groznice, kolere i trbušnog tifusa ukoliko dođe do specifične ozljede ili dolazi u kontakt sa zaraženom osobom ili životinjom.

Cijepljenje beba s 2 mjeseca

Cijepljenje beba odnosno novorođenčadi započinje s obaveznom primjenom cjepiva protiv tuberkuloze, poznatog kao BCG (Bacille Calmette-Guêrin). Ovo cjepivo se primjenjuje odmah u rodilištu kako bi se osigurala zaštita od tuberkuloze, a ako dijete nije rođeno u rodilištu, tada se cjepivo primjenjuje do navršenih dva mjeseca života, najkasnije do prve godine života. U drugom mjesecu života se provodi cijepljenje beba gdje beba prima kombinirano acelularno cjepivo DI-TE-PER koje štiti od difterije, tetanusa i hripavca. Također se kod beba primjenjuje i inaktivirano cjepivo namijenjeno protiv dječje paralize, koje je poznato i pod nazivom POLIO, s kojim se sprječava daljnji razvoj ove bolesti. U istom razdoblju bebinog života se primjenuje i cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB, a ovo cjepivo štiti od hripavca, tetanusa, difterije, hepatitisa B i Haemophilus influenzae tip b infekcije. Ova kombinacija cjepiva pruža sveobuhvatnu zaštitu novorođenčadi od različitih potencijalno ozbiljnih bolesti, čime se osigurava zdrav i jak imunološki sustav od najranijih dana života. Ovim pristupom osigurava se pravodobna i učinkovita zaštita novorođenčadi od niza potencijalno opasnih bolesti, omogućujući im zdrav početak života i temelj za budući razvoj.

Cijepljenje beba – nuspojave

U medicinskim krugovima široko je prihvaćen stav kako su nuspojave cjepiva za djecu uglavnom prolazne i blage te se povlače bez dugotrajnih posljedica. Tek rijetko kada se javljaju ozbiljne i dugotrajne nuspojave. Cijepljenje beba i djece donosi više koristi nego potencijalne rizike, s obzirom na važnost sprječavanja ozbiljnih bolesti koje mogu imati fatalne posljedice. Cijepljenje beba može u nekim slučajevima prouzrokovati nuspojave, no većina djece podnosi cjepiva dobro i bez problema. Blage reakcije, poput privremenih iritacija ili blagog porasta tjelesne temperature, obično su prolazne i ne zahtijevaju poseban tretman. Ozbiljnije nuspojave su izuzetno rijetke, zbog čega nema potrebe za brigom oko ozbiljnih oblika nuspojava nakon cijepljenja. Jedan od ključnih aspekata cijepljenja djece je prevencija ozbiljnih bolesti koje bi inače mogle uzrokovati ozbiljnije komplikacije, uključujući smrtonosne ishode. Stoga, iako postoje moguće nuspojave, prednosti cijepljenja jasno prevazilaze potencijalne rizike. Ovaj pristup doprinosi stvaranju imunološke zaštite u populaciji, smanjenju širenja bolesti i očuvanju zdravlja i života djece.

Tagovi:

#Cijepljenje #beba #mjeseca #nuspojave
Izvorni članak