Lifestyle

Diamox – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Diamox i za što se koristi?

Diamox se sastoji od djelatne tvari acetazolamid, što navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji su poznatiji pod nazivom inhibitori karboanhidraze. Lijek će se koristiti za liječenje: Glaukoma, povećanog očnog tlaka kod odraslih osoba, abnormalnog sadržavanja tekućine kod odraslih osoba, epilepsije kod odraslih i djece. Diamox se ne preporučuje: Osobama koje imaju alergiju na acetazolamid ili druge sastojke ovog lijeka, osobama koje imaju problema s radom jetre, osobama koje imaju problema s radom bubrega, osobama koje imaju kronični dekongestivni glaukom, osobama koje imaju smanjenu funkciju nadbubrežnih žlijezda, osobama koje imaju niže razine natrija ili kalija u krvi.

Potrebno je liječničko savjetovanje prije korištenja navedenog lijeka. Posebna upozorenja i mjere opreza vrijede za: Osobe koje imaju ili su imale probleme s bubrezima, osobe koje imaju šećernu bolest, osobe koje su starije od 65 godina, osobe koje imaju suicidalne misli. Navedeni lijek kod određenih osoba može potaknuti želju za samoubojstvom ili samoozljeđivanjem. Ako se navedene misli pojave i vama, zatražite pomoć liječnika. Tijekom trajanja terapije liječnik može zatražiti pretrage krvi.

Diamox primjena i mjere opreza

Da li se Diamox može koristiti uz ostale lijekove? Potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika ako uzimate druge lijekove. Sljedeći lijekovi mogu promijeniti djelovanje radi istovremene terapije: Lijekovi za srce, lijekovi za smanjivanje krvnog tlaka, lijekovi za razrjeđivanje krvi, lijekovi za snižavanje šećera, lijekovi za epilepsiju ili napade, aspirin i slični lijekovi, lijekovi za liječenje nepravilnog srčanog ritma, lijekovi za mokraćne infekcije, lijekovi za mentalne bolesti. Lijek ne smiju uzimati trudnice ili žene koje sumnjaju na trudnoću. Kako će se uzimati Diamox? Navedeni lijek se uzima prema uputama koje su navedene u uputi o lijeku, ili prema uputama liječnika i ljekarnika.

Tablete će se progutati cijele, uz čašu vode, nešto prije ili odmah nakon obroka. Tablete nije poželjno žvakati niti lomiti. Doze se mogu razlikovati od osobe do osobe, kao i o liječenom stanju. Dozu će odrediti liječnik nakon potrebnih pregleda i pretraga. Preporučene doze nalaze se na uputi o lijeku. Važno je naglasiti da će djeca dozu zaprimiti ovisno o tjelesnoj masi, doza ne smije biti veća od 750 mg ili 3 tablete dnevno. Na početku i tijekom liječenja liječnik će pratiti krvnu sliku pacijenta kako bi se vidjelo da li je liječenje prikladno i učinkovito ili ne.

Diamox iskustva i liječenje

Osobe koje su se liječile Diamox lijekom navode kako je on djelotvoran i kako uspješno drži pod kontrolom glaukom, zadržavanje tekućine, epilepsiju. Navedeno znači kako su iskustva pozitivna. Uzrokuje li navedeni lijek nuspojave? Nuspojave su svakako moguće, no one se ne manifestiraju kod svake osobe. Važno je naglasiti sljedeće – Korištenje bilo kojeg lijeka može uzrokovati alergijske reakcije. Ako osjetite piskanje u plućima, poteškoće kod disanja, oticanje kapaka na očima, oticanje lica i usana, osip te svrbež po koži, potrebno je prestati s konzumacijom lijeka i zatražiti liječničku pomoć. Moguće nuspojave navedene su na uputi o lijeku.

GoSlim - smršaj zdravo

Na uputi o lijeku možete provjeriti sve informacije koje su vezane za korištenja lijeka. Diamox se dobiva preko liječničkog recepta, uz recept se podiže u ljekarni. Cijena pakiranja 30 tableta x 250 mg iznosi 4,63€ uz doplatu 1,94€. Kako će se čuvati lijek? Nakon otvaranja i prve primjene, lijek je važno čuvati prema uputama. Ove tablete je najbolje čuvati što dalje od djece, na temperaturi do 25 stupnjeva. Svake tablete bi se trebale čuvati u svome originalnom pakiranju kako bi bile maksimalno zaštićene od svjetlosti i vlage.

Tagovi:

#Diamox #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak