Lifestyle

Ektima – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Ektima i što ju uzrokuje

Ektima je akutna bolest kože koja je uzrokovana bakterijama. Ektime mogu biti otvorene rane na koži. Gram pozitivna bakterija je uzročnik ektima kao i beta hemolitički streptokok serološke skupine A. Bakterija se prenosi tako da dođe u dodir sa kožom gdje postoje ranice te tako zarazi zdravu kožu.

Ova se bolest češće pojavljuje kod zemljoradnika. Nastanku ove bolesti također pogoduju i mikrotraume na koži, lošija higijena te oboljenja kod kojih je izražen svrab.

Ova vrsta bolesti se javlja vrlo često a najviše kod djece i to na rukama, nogama i licu. Može se pojaviti na zdravoj koži kao i na ozlijeđenoj kao što smo ranije napisali. Rane gljivičnih infekcija, razni ubodi, opekline će svakako pospješiti kod zaraze.

Osobe koje imaju bakteriju na sebi a nemaju nikakvih simptoma se nazivaju nositelji jer oni samo prenose ovu bolest. Te osobe mogu iz nosa prenijeti bakterije na tuđu kožu te ih na taj način zaraziti.

Simptomi koje uzrokuje Ektima

Ektima je kožna bolest tako da je najčešći uzrok koji se pojavljuje svrbež. Ektima može uzrokovati i blagu bol. Grebanje zaraženog dijela dovodi do stvaranja rana te do širenja infekcije.

Osip se može prepoznati po tome što najčešće izgleda kao nakupina malih mjehura koji popucaju i na taj način se stvore kraste na ranama. Rane su većinom žućkaste boje. Moguće je i da rane budu ili se jako brzo povećavaju. Na taj način stvaraju se veliki mjehuri koji također s vremenom puknu i stvore veliku krastu žućkaste boje.

Unutar tih ranica vrlo često se nalazi i gnoj što možemo vidjeti ako se one probuše. Kada se koža jednom zarazi, osip se može zakomplicirati širenjem u dublje slojeve kože i u potkožno tkivo. Takva komplikacija može izazvati odumiranje tkiva i razvijanje ulkusa.

Rane koje su otvorene s vremenom zacijele ali nažalost s pigmentacijom na rubovima, a može se desiti da su zahvaćeni i limfni čvorovi.

Kako se liječi Ektima

Ektima se dijagnosticira na osnovu kliničke slike, liječnik može vidjeti o čemu se radi po izgledu osipa. Ektima se mora i potvrditi sa bakteriološkim pregledom. Kada se kod nekih osoba često ponavlja ova infekcija, u tom slučaju se uzima bris iz nosa koji se šalje na laboratorijsku analizu kako bi se utvrdilo da li osoba ima Stafilokok ili streptokok u nosu koji su zasluženi za inficiranje drugih ljudi.

Nakon što se kraste odstrane, na kožu se moraju mazati masti ili kreme na bazi antibiotika. Ponekada se prakticiraju i antibiotici u obliku tableta koje se uzimaju oralno. Kraste se uklanjaju tako da se tijelo ispire i do nekoliko puta dnevno sa vodom i sapunicom. Masti na bazi antibiotika se mažu izričito na područja kože koja su inficirana. Ako su rane jako velike te nije moguće nanositi mast na tolika područja, obavezno se moraju konzumirati antibiotici za oralnu upotrebu što je i najčešće liječenje ove bolesti.

Tagovi:

#Ektima #uzrok #simptomi #liječenje