Hemipareza – uzrok, simptomi, liječenje

Hemipareza uzrok

Contents

Hemipareza je oblik invaliditeta osobe zbog povrede moždine kralježnice ili povrede mozga. Hemi ima značenje da se invaliditet događa u jednoj polovini ljudskog tijela, ili lijevoj ili desnoj gdje je jedna strana slabija od druge ili izgubila svoju funkcionalnost, ali i osjećaj slabosti na jednoj strani tijela u odnosu na drugu stranu tijela koja funkcionira zdravo.

Hemipareza se javlja kao oštećenje zbog oštećenja na mozgu ili leđnoj moždini kao dio središnjeg živčanog sustava. Najčešći uzrok ovakvog invaliditeta je moždani udar koji će uzrokovati da jedna strana tijela gubi svoju funkciju.

Ostali uzroci koji mogu dovesti do hemipareze su multipla skleroza, tumori mozga, ozljede mozga, cerebralna paraliza te i druge bolesti koje imaju veze sa središnjim živčanim sustavom. Neke od navedenih bolesti mogu dovesti do hemiplegiju kada invalidnost nastupa na obje strane tijela, a to su multipla skleroza i amiotrofična lateralna skleroza ALS što je teško lječivo, zapravo potrebno je puno truda da bi se osobi omogućila kvaliteta života da može funkcionirati.

Hemipareza simptomi

Simptomi hemipareza mogu biti različiti i različitog intenziteta, a mogu biti povremeni i kontinuirani. Nastaju problemi sa motoričkim sposobnostima najviše kod stajanja jer će oslonac u jednoj nozi biti oslabljen ili onesposobljen, pa osoba ili će teško stajati ili neće moći stajati uopće.

U dijelu tijela koje je zahvaćeno osjeća se slabost u velikim površinama na tom dijelu tijela, na primjer osoba možda neće moći dignuti ruku na oslabljenoj strani tijela. Kao simptom javlja se i takozvani pusher sindrom gdje osoba prebacuje težinu tijela na oslabljeni dio tijela čime zapravo dodatno narušava motoričke sposobnosti tog dijela tijela i povećava bolove.

Sindrom naginjanja na zdravu stranu tijela dodatno će opteretiti oboljelu stranu tijela i može izazvati dodatno i povrede oštećene strane tijela. Kao simptom za hemipareza stanje moguće je i puckanje i napetost na oštećenoj strani tijela. Ono što je važno da liječnici ustanove da na oštećenoj strani tijela nema gubitka protoka krvi, mišićnog spazma, začepljenja živaca i druge pojave koje se mogu javiti u ovakvim slučajevima.

Hemipareza liječenje

Hemipareza se liječi uz pomoć fizioterapije gdje je najvažnije napraviti detaljnu procjenu i ispravan plan terapije koja se treba kvalitetno i kontinuirano provoditi. Pacijent mora sudjelovati u svojoj fizikalnoj terapiji redovito i davati svoj maksimum kako bi se u zahvaćenom dijelu tijela obnovila normalna funkcija živčanog sustava i kako bi zahvaćeni oboljeli dio tijela napredovao u smjeru ozdravljenja.

Najčešće se određuju fizikalne terapije rehabilitacije Bobath terapija, facilitacija držanja, pokreta i ravnoteže, zrcalna terapija. Liječenje će biti usmjereno prvenstveno na uzrok nastanka hemipareza stanja, te ako je potrebno prvo će biti usmjereno na liječenje uzroka ovog stanja. Nakon toga će se odrediti fizioterapijski postupci koji se individualno primjenjuju ovisno o težini slučaja i općem stanju organizama osobe koja je oboljela.

Kolica i hodalice su ortopedska pomagala koja će osoba dobiti kako bi bila pokretna koliko može biti u takvom stanju da bi mogla normalno funkcionirati. Osim fizioterapije bit će potrebna i psihološka terapija jer osobe u takvom stanju nerijetko i psihički obole jer se osjećaju nemoćno, bespomoćno, beskorisno i depresivno što može djelovati demotivirajuće na rezultat oporavka.

Tagovi:

#Hemipareza #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar