Hipertenzivna retinopatija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Hipertenzivna retinopatija i što ju uzrokuje

Contents

Hipertenzivna retinopatija je stanje visokog tlaka usred kojeg su krvne žile oštećene. Hipertenzivna retinopatija može se opisati i kao oštećena mrežnica zbog visokog tlaka.

Mrežnica je glavni organ koji prvi nastrada zbog povišenog krvnog tlaka. Ako je osoba učestalo pod visokim krvnim tlakom, takvo stanje oštećuje male krvne žile koje se nalaze u oku tako da se izboče, cure ili se zadebljaju.

Ova se pojava događa najčešće jer su krvne žile blokirane. Začepljenje će nastati kada se arterije blokiraju krvnim ugrušcima te tako nisu u mogućnosti prenijeti krv u žile mrežnice. Na taj način mrežnica ostaje bez dovoljnoj kisika i krvi te se na taj način može izgubiti vid.

Krvni tlak je jedan od glavnih uzroka a on se može i mora kontrolirati prije nego što dođe do hipertenzivne retinopatije. Visoki tlak može biti uzrokovan dijabetesom, pušenjem, visokim kolesterolom, jedenjem nezdrave hrane, pretjeranom konzumacijom alkohola i mnogim drugim prethodnim lošim navikama u životu.

Simptomi koje uzrokuje Hipertenzivna retinopatija

Hipertenzivna retinopatija se teško otkriva u ranim fazama pošto tada nema simptoma. Ako bolest nije tretirana na vrijeme onda su moguće i teške posljedice. Hipertenzivna retinopatija u kasnijim fazama može uzrokovati neke od idućih simptoma:

 • Žuti i tvrdi eskudati
 • Edem optičkog diska
 • Površna krvarenja
 • Površna žarišta mrežničke ishemije
 • Suženje arterija koje je trajno
 • Velike abnormalnosti na prijelazu arterija i vena
 • Arterioskleroza

Znakovi koji mogu uputiti na Hipertenzivnu retinopatiju:

 • Gubitak oštrine vida, ovo se dešava kada je zahvaćena makula
 • Edem, edem optičkog diska
 • Krvarenje
 • Ishemijske promjene
 • Arteriosklerotske promjene

Pod arteriosklerotske promjene spada i suženje arteriola od stadija 1 do stadija 4. Stadij 1 je 3/4 normalnog lumena, stadij 2 je 1/2 normalnog lumena, stadij 3 je 1/3 normalnog lumena i stadij 4 je nevidljiv lumen.

Arteriosklerotske promjene uključuju još i promjene arterio-venskih križanja, promjena boje arteriola koje mogu biti boje bakrene žice i srebrne žice te skleroza krvnih žila.

Sve su to znakovi koji mogu upućivati na Hipertenzivnu retinopatiju.

Kako se liječi Hipertenzivna retinopatija

Hipertenzivna retinopatija dijagnosticira se na ova tri načina:

 • Oftalmoskopijom
 • Sfigmomanometrijom
 • Angiografijom fluoresceinom

Cilj koji se treba postići kod liječenja je smanjenje krvnog tlaka osobe koju je pogodila Hipertenzivna retinopatija. Na taj način će se posljedice nastale na žilicama ograničiti, prevenirati ili skroz poništiti. Ako često pregledavate svoje oči onda je moguće ovu bolest prepoznati i u ranijoj fazi jer je vrlo lako uočljiva na pregledima, iako se simptomima teško može otkriti u ranijoj fazi. Liječenje se odvija kod primarnog liječnika što je vrlo bitna stavka. Osoba se može dovesti u situaciju da ima edem optičkog diska, on je uzrokovan hipertenzijom. Takvo stanje se mora hitno prijaviti svom primarnom liječniku jer se takvo stanje smatra kritičnim te se odmah mora djelovati. Takvo stanje se može prepoznati po krvnom tlaku koji je jako visok. Iako krvni tlak može značiti da se radi i o drugim uzrocima kao što je masivna intrakranijalna lezija, najvjerojatnije je da se radi o malignoj hipertenziji.

Tagovi:

#Hipertenzivna #retinopatija #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar