Invaginacija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Invaginacija i što ju uzrokuje

Contents

Invaginacija je bolest koju karakterizira stanje u kojem se jedan dio tankog crijeva uvuče u samo crijevo. Invaginacija će u tom slučaju uzrokovati prepreku zbog koje će crijevo nateknuti te na taj način blokirati prolazak sadržaja koji mora prolaziti kroz crijevo.

Zbog pokušaja tijela da savlada ovakvu prepreku dolazi do grčenja crijeva koji dovode do jakih bolova te na kraju i povraćanja. Uzrok ovog stanja nije u potpunosti poznat. Ovo stanje najčešće pogađa bebe koje su u dobi do 12 mjeseci te su većinom muškog roda, a prije ove pojave nisu imali nikakve zdravstvene probleme.

Može se prepoznati tako što dijete jako plače te se prilikom plakanja počne i jako grčiti. Netom nakon grčeva će najvjerojatnije uslijediti povraćanje te će djeca biti vrlo grozničava i blijeda. Između ovih pojava dijete će biti skroz normalno te neće upućivati na nikakve bolesti, čak će imati i normalne stolice. Stolica djeteta će se s vremenom promijeniti te će izgledati poput crvenog želea zbog sluzi i krvi u njoj.

Simptomi koje uzrokuje Invaginacija

Invaginacija može uzrokovati nekoliko simptoma. Invaginacija će u početku prvo uzrokovati bol u trbuhu. Bol u trbuhu se dešava svakih 15 do 20 minuta a praćena je i učestalim povraćanjem. Između ovih napada dijete neće najvjerojatnije imati nikakve simptome te će izgledati skroz normalno, ali što se ova bolest više razvija postaje sve gora. Kada se crijevna ishemija razvije bol u trbuhu postaje stalna te će dijete u tom slučaju postati letargično.

Idući simptom koji se dešava je krvarenje u sluznicu zbog kojeg će nalazi stolice biti pozitivni na hem. Prilikom ovoga stanja moguće je ponekada i napipati masu u trbuhu koja se može opisati kao kobasica.

Još jedan od simptoma koji se uvijek dešava kod ovog stanja je veoma jaka bol mišića koji se nalaze na trbuhu, dok tahikardija ili blijedilo djeteta mogu ukazati na šok.

Bolest je vrlo rijetka ali je i vrlo ozbiljna te se na ovu bolest treba obraćati puno pažnje.

Kako se liječi Invaginacija

Invaginacija se ne liječi već se uglavnom rješava operativnim zahvatom. Kako bi se Invaginacija spriječila operacija se mora obaviti što prije. Još jedan od razloga hitrosti kod operacije je taj što je s vremenom uspješnost rješavanja problema je sve niža. Na koji način će se obaviti operativni zahvat puno ovisi o kliničkoj slici. Djeca koja su vrlo bolesna moraju i unositi puno tekućine, moraju uzimati antibiotike širokog spektra. Vrlo je bitno da se prije samog liječenja obave pretrage kojima će se bolest dijagnosticirati.

Beba s ovim problemom će najvjerojatnije i proći i kroz metodu pretrage kao npr. pasažu barijevom kašom. Ovom metodom se može dijagnosticirati bolest. Pretraga je potpuno bezbolna te se radi na način da se kroz djetetov rektum ulije tekućina u crijeva.

Nakon toga se samo stanje crijeva vidi na rengenu, a u nekim slučajevima je ova pretraga čak dovoljna kako bi se crijeva u potpunosti ispravila. Ako se dogodi to onda operacija nije potrebna.

Tagovi:

#Invaginacija #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar