Lifestyle

Kako ojačati kolena

Znate li kako ojačati kolena?

Kako ojačati kolena – Održavanje dobre telesne forme je apsolutna nužnost za vaše zdravlje. Naime, pravilno vežbanje razvija vaše telo i jača mišiće i kosti, a samim time omogućuje i manju šansu za nastanak povreda. Ako npr. imate problema i bolove u kolenima, najbolji način za rešavanje tog problema je ojačati muskulaturu kolena gde će mišići oko kolena stabilizovati sile kojima je vaše koleno izloženo i samim time smanjiti šanse za povredu. Ako se pitate kako ojačati kolena, u nastavku ćemo vam ukratko reći kako.

Najbolji način kako ojačati kolena jeste raditi vežbe hipertrofije u tom području. Tako će vežbe poput čučnjeva, nožne ekstenzije, iskoraka itd. Isto tako, istezanje će vam takođe pomoći u prevenciji povreda i održavanjem većeg opsega pokreta. Pre nego što se upustite u navedene vežbe, savetujemo vam da se obratite svom lekaru. Isto tako, dobro bi bilo da imate trenera ili neku stručnu osobu koja će vam reći kako da vežbe izvodite pravilno.

Svako bi trebao znati kako ojačati kolena radi sprečavanja povreda!

Kolena koristimo u raznim pokretima: prilikom trčanja, čučanja, hodanja, planinarenja, biciklizma, skijanja, plivanja itd. Koleno je zglob koji je konstantno izložen velikim silama. Npr. prilikom skijanja velike sile prelaze upravo preko kolena koje te sile stabilizuje. Učestalo je stoga da skijaši često imaju problema s kolenima. Da biste sprečili takve probleme, bilo da ste skijaš ili rekreativac, dobro je da znate kako ojačati kolena. Kolena možete ojačati na razne načine.

kako ojačati kolena

U prethodnom smo poglavlju rekli kako ojačati kolena putem vežbi snage poput čučnja, iskoraka i nožne ekstenzije. Ipak, povrede možete sprečiti i s vežbama balansiranja. Npr. da balansirate na jednoj nozi. Istovremeno bi bilo dobro da jačate i svod stopala i mišiće zgloba i stopala, jer noga je povezana celina te za opšte zdravlje noge istovremeno trebate imati i jake i izdržljive gležnjeve. Isto tako, fleksibilnost je od velikog značaja, stoga bi bilo dobro da upišete jogu ili se pak istežete na sopstvenu inicijativu.

Kako ojačati kolena putem sportova

Ako niste jedan od onih koji će samostalno otići u teretanu i raditi vežbe, već vas zanima kako ojačati kolena na zabavniji način, dobra vest je da možete ojačati kolena i baveći se određenim sportovima koji dokazano jačaju koleno. Npr. mnogi ortopedi će vam savetovati da je biciklizam dobar način jačanja kolena. Uostalom, kada ste videli profesionalnog biciklistu sa slabim kvadricepsima? Biciklizam je takođe odlična aktivnost. Boravak u prirodi i predivni pejzaži koje možete videti dok vozite bicikl samo su odličan dodatak na ionako korisnu vežbu.

Ako biciklizam nije nešto što vas privlači, dobar način kako ojačati kolena je i putem plivanja. Ako ste osoba koja više preferira vodu, plivanje je oduvek bio sport za razvijanje tela bez da rizikujete povrede. Određeni stilovi plivanja uključuju korišćenje mišića oko kolena, i upravo takvi stilovi plivanja bi vam mogli pomoći u jačanju noge. Raspitajte te se kod dostupnih plivačkih trenera o više informacija!

Tagovi:

#Kako #ojačati #kolena

Preporučujemo

kako ojačati kolena
Kako ojačati kolena

Komentariši