Lifestyle

Kako početi nordijsko hodanje

Šta je to i kako početi nordijsko hodanje?

Kako početi nordijsko hodanje – Pre nego što saznate kako početi nordijsko hodanje, u ovom odlomku ukratko će vam se objasniti šta je nordijsko hodanje i koje koristi donosi vašem zdravlju. Nordijsko hodanje se razlikuje od svakodnevnog hoda po tome što osoba dok praktikuje nordijsko hodanje koristi dva štapa koja ima pomažu u hodanju. Štapovi se koriste kako bi osoba što efikasnije koristila celo telo tokom hoda. Na taj način dolazi do stimulacije mišića čitavog tela i samim time dolazi do povećanja kondicije i povećanja otkucaja srca.

Pojedine studije navode kako nordijskim hodanjem osoba potroši 50 % više energije nego klasičnim hodanjem. Osim što je pogodno za mlađe osobe, nordijsko hodanje je izuzetno pogodno za starije osobe koje više nisu sposobne izvoditi intenzivne treninge. Nordijskim hodanjem starije osobe mogu održavati svoju kondiciju, ali i ton svojih mišića, što pozitivno utiče na njihovo ukupno zdravlje. U nastavku teksta pročitajte koje tehnike nordijskog hodanja postoje te kako početi nordijsko hodanje.

Kako početi nordijsko hodanje i kako izvoditi pravilnu tehniku nordijskog hodanja?

Još jednu stvar je bitno usvojiti prije nego saznate kako početi nordijsko hodanje. Naime, da bi učinkovito izvodili nordijsko hodanje, morate znati pravilnu tehniku. Koordinacija ruku, nogu i trupa slična je onoj kod normalnog hodanja. Razlika je u tome što se pokreti ruku i nogu odvijaju energičnije. Nadalje, raspon ruku je nešto dulji, a samim time i duljina koraka.

kako početi nordijsko hodanje

Povećanju raspona ruku pomaže korištenje štapova. Izgled štapova koji se koriste mogu varirati. Naime, štapovi se prodaju u raznim oblicima i od različitih materijala. Mogu biti jednodijelni, dvodijelni ili trodijelni. Zajednička karakteristika im je ta što su značajno kraći od štapova koji se koriste tijekom skijaškog trčanja. Visina štapa ovisiti će o vašoj visini.

Jako je važno da koristite adekvatne štapove za svoju visinu, kako bi bili što efikasniji dok prakticirate nordijsko hodanje. Sada kada znate što je to i kako se izvodi nordijsko hodanje, vrijeme je da saznate kako početi nordijsko hodanje.

Kako početi nordijsko hodanje?

Kako početi nordijsko hodanje je nedoumica za osobe koje žive u Hrvatskoj i koje se žele početi baviti s navedenom fizičkom aktivnošću. Naime, nordijsko hodanje je relativno novi oblik fizičke aktivnosti koji se pojavio u Hrvatskoj. Dok je ovaj sport iznimno popularan u skandinavskim državama, on je relativno nepoznat u Hrvatskoj. Baviti se nordijskim hodanjem je iznimno lako, ali ipak ćete trebati određeno predznanje. Kao što je navedeno, iznimno je važno da koristite adekvatnu opremu.

Osim spomenutih štapova, koristite i udobnu i nepropusnu obuću te odjeću prilagođenu godišnjem dobu. Ako ne znate koja je adekvatna obuća i odjeća za nordijsko hodanje, uvijek možete pomoć potražiti od prodavača u sportskim dućanima.

Naime, navedeno osoblje će vam najbolje znati reći koja je obuća i odjeća najbolja za vas s obzirom na vaše ciljeve vezanu uz nordijsko hodanje. Pripremite se i na način da proučite koje su najbolje staze u vašem kraju po kojima možete prakticirati nordijsko hodanje. Sada kada znate kako početi nordijsko hodanje, na vama je da napravite prve korake nordijskog hodanja i poboljšate svoje zdravlje.

Tagovi:

#Kako #početi #nordijsko #hodanje #Arzhr

Preporučujemo

kako početi nordijsko hodanje
Kako početi nordijsko hodanje

Komentariši