Lifestyle

Kako postati nogometni sudija

Kako postati nogometni sudija u 2022. godini?

Nogomet je, kako kažu najvažnija sporedna stvar na svijetu, što automatski znači da je velika konkurencija za sva mjesta u nogometnom svijetu. Zbog toga je i postupak kako postati nogometni sudija veoma zahtjevan, a jednom kada uspješno završite akademiju kojom postajete nogometni sudija tek ste na početku zahtjevnog puta do uspješne karijere. U svakom slučaju, ako volite nogomet a posebno ste osjetljivi na pravdu i imate želju postati nogometni sudija, morat ćete upisati akademiju i na kraju položiti završni ispit.

Akademiju za nogometnog sudca organizira krovna nogometna organizacija, što je u Hrvatskoj HNS. Hrvatski nogometni savez jasno je definirao postupak kako postati nogometni sudija a detaljne informacije možete pronaći u pravilniku.

Da bi pristupili polaganju ispita, koji se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, te postali nogometni sudac ne smijete biti mlađi od 18 ni stariji od 35 godina. Također, vaše fizičko stanje mora biti zadovoljavajuće, što se provjerava na liječničkom pregledu. Naravno nije dovoljno da ste zdravi, već morate zadovoljiti određene fizičke komponente i napore koje pred vas stavlja nogometna utakmica. Za upis na akademiju, osim liječničke potvrde morat ćete donijeti osnovne identifikacijske dokumente.

kako postati nogometni sudija
Posao fudbalskog sudije nije za obične ljudi

Kako dalje napredovati u karijeri

Kao što smo naveli formalni dio kako postati nogometni sudija nalazi se na stranicama HNS-a, međutim kada završite sa tim dijelom i dobijete željenu diplomu, tek tada vas očekuje prava borba i napori da bi izborili status vrhunskog nogometnog sudca. Prije svega mora vas vuči želja i poziv, međutim nije zanemariva ni financijska komponenta koja je bolja ako sudite natjecanja višeg ranga. Kao i u svemu u životu, vaš osobni napredak ovisit će o vašoj kvaliteti i sposobnosti da jako dobro dijelite pravdu na nogometnoj utakmici. U principu ako ste dobri u donošenju sudačkih odluka, ne postoji prepreka da postanete ugledni nogometni sudija.

Naravno, karijeru ćete početi od najnižeg ranga natjecanja, a sa rastom broja odsuđenih utakmica i ako ste dobro ocijenjeni od sudačke komisije, vrlo brzo, kroz par godina možete stići do najelitnijeg ranga natjecanja. Treba reći da je potrebno imati i visoku stručnu naobrazbu koja je preduvjet kako postati nogometni sudija u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

Kako postati nogometni sudija u europskim natjecanjima

Ako znamo da je veoma zahtjevan put kako postati nogometni sudija u elitnom rangu hrvatskog nogometnog natjecanja, možemo samo pretpostaviti koliko je velika konkurencija na europskoj razini, gdje je osim vaših sudačkih kvaliteta bitan ugled cijelog nogometnog saveza i sudačke organizacije. O političkim utjecajima ne treba posebno pričati. Ipak, procedura kako se postaje UEFA sudija je također definirana. HNS za svaku iduću kalendarsku godinu mora sastaviti listu sudija po razredima natjecanja, a jednako tako sastavlja listu sudija koje predlaže UEFA organizaciji za njezina nogometna natjecanja.

Svi predloženi sudci sa liste za UEFA natjecanja moraju biti izrazito kvalitetni u donošenju odluka, što se ocjenjuje kroz čitavu godinu. Također, moraju biti u iznimnoj fizičkoj kondiciji i savršeno pričati engleski jezik. Ono na što ne možete utjecati je konačna odluka UEFA-e, koja samostalno donosi odluku koji će sudci u sljedećoj kalendarskoj godini suditi nogometne utakmice. Možemo rezimirati, da je to kako postati nogometni sudija u europskim natjecanjima mnogo zahtjevnije i osim vaše kvalitete, trebat će vam i malo sreće ili barem dobrog utjecaja od strane vašeg matičnog nogometnog saveza.

kako postati nogometni sudija
Postupak kako postati nogometni sudija veoma zahtjevan

Zaključak

Posao fudbalskog sudije nije za obične ljudi, morate imati pravi mentalitet i biti potkovani znanjem kako bi fer i korektno ispratili utakmicu. Ne smijete biti pristrasni odnosno da imate afinitet prema određenom klubu, barem vam taj afinitet ne bi smio uticati na donošenje odluka.

Posao sudije je da bude neutralan i da drži utakmicu pod kontrolom kako ne bi izbio apsolutni haos. Također njegov zadatak je da svim gledaocima bilo na stadionu ili na malim ekranima obezbijedi uživanje i jedanu uzbudljivu utakmicu. Kao što vidite ovo je mnogo odgovornosit i upravo zbog toga posao fudbalskog sudije nije za svakoga.

Pročitajte još

Komentariši