Lifestyle

Kako prepoznati trudove

Znakovi koji će vam prepoznati kako prepoznati trudove

Kako prepoznati trudove? Trudovi su fiziološki procesi koje žensko tijelo prolazi tijekom porođaja kako bi omogućilo izlazak djeteta iz maternice.

Ovaj kompleksan proces obuhvaća niz promjena i kontrakcija u maternici i drugim dijelovima reproduktivnog sustava.

Trudovi se javljaju kao rezultat hormonalnih promjena, prije svega povećane razine hormona oksitocina, koji potiče kontrakcije mišića maternice.

Ovaj proces može biti podijeljen u tri faze, a to su dilatacija i otvaranje vrata maternice, izgon djeteta, te izbacivanje posteljice.

kako prepoznati trudove
Kako prepoznati trudove

Faze trudova

Prva faza trudova obuhvaća otvaranje vrata maternice kako bi omogućilo prolazak djeteta kroz rodni kanal.

Kontrakcije maternice postupno rastežu i proširuju vrat maternice. Ova faza može trajati nekoliko sati, a progresija ovisi o individualnim karakteristikama žene i njenom prvom porođaju.

Nakon što je vrat maternice potpuno otvoren, započinje druga faza trudova – izgon djeteta. Tijekom ove faze, žena doživljava jače kontrakcije koje guraju dijete prema dolje kroz rodni kanal.

Osim maternice, uključeni su i abdominalni mišići. Ovaj dio trudova može trajati različito vrijeme, ovisno o različitim čimbenicima, uključujući veličinu djeteta i položaj u maternici.

kako prepoznati trudove
Kako prepoznati trudove

Nakon što je dijete rođeno, slijedi treća faza trudova koja uključuje izbacivanje posteljice. Ova faza obično traje kraće vrijeme i događa se nekoliko minuta do sat vremena nakon poroda.

Kontrakcije tijekom ove faze pomažu maternici da se sužava i izbaci posteljicu.

Trudovi se obično javljaju tijekom trećeg tromjesečja trudnoće, ali točno vrijeme kada će početi može varirati među ženama.

Uobičajeno je da trudovi počnu negdje između 37. i 42. tjedna trudnoće. Već tijekom drugog tromjesečja trudnoće žene mogu osjećati prethodne trudove, poznate i kao Braxton-Hicks kontrakcije.

Ove kontrakcije su nepravilne, nisu bolne i ne uzrokuju otvaranje vrata maternice. One su prirodna pojava i služe pripremi maternice za porođaj.

Približavanje porođaja često prati promjene u vratu maternice. Skraćivanje i omekšavanje vrata maternice često se događaju u danima ili tjednima prije porođaja.

Ove promjene mogu uzrokovati lagane trudove. Ruptura amnionske vrećice, poznata kao pucanje vodenjaka, može biti prvi znak početka porođaja.

Ovaj događaj može biti iznenadan i dogoditi se prije ili tijekom početka trudova. U tom trenutku žena može početi osjećati trudove koji obično počinju postupno i postaju sve redovitiji i jači kako porođaj napreduje.

kako prepoznati trudove
Prvi znakovi mogu uključivati osjećaj pritiska, bol u donjem dijelu trbuha ili leđa, te ritmičke kontrakcije.

Koji su znakovi trudova?

Prvi znakovi mogu uključivati osjećaj pritiska, bol u donjem dijelu trbuha ili leđa, te ritmičke kontrakcije.

Trudovi su kontrakcije maternice koje se javljaju kako bi pripremile tijelo za porođaj. Trudovi često počinju kao osjećaj pritiska u donjem dijelu trbuha ili leđima, a to može biti popraćeno osjećajem stezanja ili grčenja. Intenzitet tih senzacija postupno raste tijekom faze dilatacije vrata maternice.

Obično se javljaju ritmički, s redovitim intervalima između svake kontrakcije. U početku, intervali mogu biti dulji, ali se s vremenom skraćuju kako porođaj napreduje.

Pravilnost kontrakcija često pomaže odrediti fazu porođaja u kojoj se žena nalazi. Kontrakcije maternice uzrokuju bol u donjem dijelu trbuha.

Ova bol može varirati od blage do intenzivne i podsjećati na snažne menstrualne grčeve. S napretkom porođaja, bol postaje jača i koncentriranija, posebno tijekom faze izgona djeteta.

Neke žene doživljavaju bol u donjem dijelu leđa tijekom trudova, posebno kada dijete počinje silaziti prema rodnom kanalu.

Ova bol može biti konstantna ili se javljati u skladu s kontrakcijama. Tijekom faze izgona, žene često opisuju osjećaj jakog pritiska prema dolje, što ukazuje na to da dijete napreduje kroz rodni kanal.

Ovaj osjećaj pritiska može biti snažan i potiče ženu da sudjeluje aktivno u procesu porođaja.

Još zanimljivih preporuka za vas: