Lifestyle

Koliko traje fudbalska utakmica

Koliko traje fudbalska utakmica seniorskih timova?

Fudbal, najpopularniji sport na svetu, igra se u svim uzrastima. Nacionalni savezi organizuju lige od najmlađih uzrasta do seniorskih timova. Koliko traje fudbalksa utakmica zavisi od toga o kojem je uzrastu tima reč. Utakmice seniorskih timova traju 90 minuta plus nekoliko minuta nadoknade. Sama utakmica je podeljena na dva dela po četrdeset i pet minuta, s 15 minuta pauze između ta dva dela. Vreme se u nogometnoj utakmici nikada ne zaustavlja i zbog toga postoji nadoknada na kraju prvog i na kraju drugog poluvremena. Na to koliko traje fudbalska utakmica utiče i vrsta takmičenja.

Naime, u kup takmičenja fudbalska utakmica može trajati i duže od 90 minuta. Ako je rezultat izjednačen na kraju nadoknade drugog poluvremena, onda utakmica odlazi u produžetke. Igraju se dva produžetka po 15 minuta, između kojih je kratka pauza. Ako je rezultat utakmice izjednačen i nakon 120 minuta igre, pobednik se odlučuje izvođenjem penala. Utakmice nacionalnih prvenstava nemaju produžetke nezavbisno o rezultatu utakmice.

Koliko traje fudbalska utakmica u futsalu?

Fudbal se igra u raznim varijantama. Jedna od varijanti fudbalske igre je i futsal. Futsal je vrsta fudbala koji se igra na manjem terenu, većinom u dvoranama. Podloga terena je uglavnom parket. Futsal utakmica se igra između dve ekipe od kojih svaka ima 5 igrača u terenu, tj. četiri igrača i jednog golmana. U futsalu su dopuštene leteće izmjene u bilo kojem trenutku utakmice. Futsal pravila jasno definišu kako se te izmene moraju odvijati.

Koliko traje fudbalska utakmica u futsalu jedna je od stvari koje žele znati zaljubljenici u ovu vrstu fudbalske igre. Futsal utakmica podeljena je takođe na dva poluvremena, ali u trajanju od 20 minuta. U futsalu postoje periodi igre kada se vreme zaustavlja. Reč je o izvođenju slobodnih udaraca, kaznenih udaraca, itd. Na to koliko traje fudbalska utakmica u futsalu utiče i samo takmičenje na kojem se igra futsal. Pojedina takkmičenja mogu odrediti drugačije trajanje futsal utakmice.

Koliko traje fudbalska utakmica u mlađim uzrastima?

Kao što je već spomenuto u ovom tekstu, fudbal se igra u različitim uzrastima. Fudbalske utakmice između timova mlađih uzrasta traju kraće nego utakmice seniorskih, juniorskih i kadetskih uzrasta. Koliko traje fudbalska utakmica mlađih uzrasta pre svega je određeno o kojem je uzrastu riječ. Utakmica najmlađih uzrasta traje najkraće od svih. Što se ide prema starijim uzrastima, to nogometna utakmica traje duže. Naime, trajanje utakmice prilagođeno je telesnoj snazi i spremnosti igrača.

Parazol - Protiv parazita

U mlađim uzrastima prilagođene su i dimenzije terena, a ne samo vremensko trajanje utakmice. U novije vreme u pojedinim takmičenjima dopušteno je više letećih izmena u mlađim kategorijama, kako bi se smanjio napor mladim igračima. U jednoj od najmlađih kategorija, onoj limača, fudbalska utakmica traje 40 minuta. Sama utakmica takođe je podeljena na dva poluvremena po 20 minuta. Pauza između njih je 3 minuta. Koliko traje fudbalska utakmica u ostalim mlađim uzrastima možete pročitati na internet stranicama fudbalskih saveza.

Tagovi:

#Koliko #traje #nogometna #utakmica #Arzhr

Preporučujemo

koliko traje fudbalska utakmica
Koliko traje fudbalska utakmica