Sport

Košarka pravila

Košarka pravila igre

Košarka pravila se mogu podijeliti u nekoliko skupina. Jedna od skupina se odnosi na pravila same košarkaške igre. Ta pravila naprimjer jasno definiraju vrijeme trajanja košarkaške utakmice. Utakmica se sastoji od četiri perioda po deset minuta razdvojena intervalom od dvije minute osim između drugog i trećeg perioda gdje je interval odmora 15 minuta.

Košarka osnovna pravila

U slučaju neriješenog rezultata igra se samo jedan produžetak, a zatim i više ako je potrebno dok jedna od momčadi ne pobijedi. Produžeci utakmice se igraju po pet minuta s razmakom od dvije minute između četvrte četvrtine i prvog produžetka i dvije minute prije svakog produžetka.

Košarka pravila igre definiraju i kako počinje svaka košarkaška utakmica. Svaka momčad mora na teren izvesti pet igrača, spremnih za igru, kako bi utakmica mogla početi. Svaka košarkaška utakmica počinje skokom za loptu.

Postignuti koš se različito broji, pa tako postignuti koš unutar zone od 6,25 metara vrijedi dva poena, dok koš postignut izvan navedene zone vrijedi 3 poena.

košarka pravila
Svaka košarkaška utakmica počinje skokom za loptu.

Košarka pravila – Igranje nogom

Kao što je već navedeno, košarka pravila se dijele u nekoliko skupina. Jedna od tih skupina pravila se odnose na samo korištenje lopte u igri. Loptom se u košarci isključivo igra rukama. Namjerno igranje lopte nogom je prekršaj, odnosno kršenje pravila koje se sankcionira davanjem lopte protivničkoj momčadi, koja loptu mora ubaciti nazad u igru iza najbliže bočne linije.

Slučajno dodirivanje nogom nije prekršaj. Nije prekršaj igrati loptu na tlu čak i dok kližete. Kotrljanje po zemlji ili ustajanje s loptom je prekršaj. Košarka pravila ze korištenje lopte naglašavaju kako se izvodi svako ubacivanje sa strane.

Nakon prekršaja neslobodnog bacanja, ubacivanje izvodi bilo koji igrač momčadi, za koju je dosuđeno ubacivanje, iza bočne linije najbliže mjestu gdje je prekršaj napravljen. Taj igrač ima pet sekundi da doda loptu. Ne može se pomaknuti više od jednog metra od mjesta koje je odredio sudac, ali se može pomaknuti koliko želi unutar tog jednog metra.

Pravilno vođenja lopte

Jedno od fundamentalnih košarka pravila se odnosi na pravilno vođenje lopte tijekom igre. Definirani su osnovni principi pravilnog vođenja lopte. Igrač koji primi loptu u pokretu može napraviti najviše dva koraka prije vođenja, dodavanja, šutiranja ili zaustavljanja. Ako stane ili je već stao, igrač mora ostati na mjestu gdje je dotaknuo teren kada je uhvatio loptu.

Ako zaustavljeni igrač želi driblati, mora driblati prije nego što podigne svoju stožernu nogu od tla. Ukoliko se igrač odluči na skok šut, onda loptu mora ispustiti iz ruku prije nego nogama dotakne teren. Igranje loptom izvan ovih pravila smatra se nepravilnim vođenjem lopte.

košarka pravila
Jedno od fundamentalnih košarka pravila se odnosi na pravilno vođenje lopte

Ko je izmislio košarku

James Naismith i Senda Berenson imali su presudnu ulogu u uspostavi sveučilišne košarke. Naismith je bio trener Sveučilišta Kansas šest godina prije prepuštanja mjesta treneru Phogu Allenu.

Naismithov učenik Amos Alonzo Stagg predstavio je košarku Sveučilištu Chicago, dok je Adolph Rupp, dva sveučilišta odigrana je 4. travnja 1896. između Sveučilišta Stanford i Sveučilišta Berkeley.


Prvi igrači košarke bili su studenti Gimnazije YMCA. Kasnije se igra proširila na čitav SAD i Kanadu. Do 1896. godine postojale su i brojne ženske košarkaške momčadi, no poprilično gruba pravila i brojna publika odvratila su košarku od primarnog cilja YMCA, igre koja pomaže studentima da ostanu u formi.

No, unatoč tome, prije Prvog svjetskog rata uspostavili su se brojni amaterski savezi s amaterskim klubovima, i to u SAD-u. Košarka se prvo igrala s nogometnom loptom. Prve lopte izrađene isključivo za košarku bile su smeđe, što je bila uobičajena boja sve do pedesetih 20. stoljeća kada je Paul Tony Hinkle, u potrazi za loptom koja bi bila uočljivija, u optjecaj uveo narančastu loptu, koja je i danas standardna.

Odbacivanje lopte od podloge (dribling) nije bilo predviđeno prvim pravilima. Predviđeno je bilo samo dodavanje lopte između suigrača odbacivanjem lopte od podloge. Dodavanje lopte bio je prvi primjer pomicanja lopte. Dribling je postupno našao put do košarke i postao dozvoljen, no nije se previše koristio zbog nepravilnoga oblika tadašnjih lopti i njihovog nepravilnoga odskoka.

Tek je sredinom pedesetih dribling postao popularna metoda baratanja loptom, što je bilo uvjetovano poboljšanjem njenih svojstava za što je zadužan već spomenuti Paul Tony Hinkle.

košarka pravila
Naismith je osmislio košarku

Zaključak

S obzirom na to da su košarka pravila raznolika i pojedina od njih komplicirana, treneri se trude igračima najmlađih dobnih uzrasta što prije prenijeti znanje o svim tim pravilima, kako bi mogli igrati košarku na pravilan način. No, uvijek se može dogoditi da pojedini igrač u žaru utakmice prekrši neko od pravila, ali zato su tu suci da to sankcioniraju na odgovarajući način.

Preporuka

Komentariši