Lifestyle

Lajmska bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Lajmska bolest (borelioza) – uzročnik

Lajmska bolest – borelioza je zoonoza koju uzrokuje spiroheta Borrelia burgdorferi, a prenosi se isključivo ubodom zaraženog krpelja iz roda Ixodes. Krpelj je obično pričvršćen do 24 sata prije nego što dođe do infekcije. Kada dođe do kontakta s krpeljom koji je zaražen bakterijom, to ostavlja posljedice na oboljelog do kraja života. Mogu se razviti i drugi problemi, poput srčanih i neuroloških bolesti. Poznato je da se lajmska bolest prenosi na ljude, domaće i divlje životinje. Slučajevi lajmske bolesti rašireni su u određenim endemskim područjima, naime u SAD-u, Aziji i Europi.

Kada bolest dosegne stadij kasne ili kronične infekcije, tada se javljaju ozbiljni i zabrinjavajući simptomi. U dijelu populacije koji je zaražen izlječenje je moguće u ranoj fazi. Međutim, kod osoba koje su bile u višestrukom kontaktu s krpeljima stanje se pogoršava, a bolest ostavlja nepopravljive posljedice na zdravlje bolesnika. Iako većina krpelja ne nosi klicu koja uzrokuje lajmsku bolest, važno je napomenuti da krpelji mogu prenijeti i druge infekcije.

Lajmska bolest – simptomi

Simptomi lajmske bolesti variraju. Naime, lajmska bolest ima tri stadija: lokalna infekcija, diseminirana infekcija i perzistentna infekcija. Kako simptomi mogu trajati tjednima, kako se infekcija širi kod zaraženog bolesnika, dolazi do promjene raspoloženja, slabosti, nesanice, vrtoglavice, tahikardije i opuštanja mišića lica. U prvoj fazi, nakon uboda zaraženog krpelja, inkubacija traje do 30 dana. Tada se javlja migratorni eritem koji počinje na mjestu uboda krpelja i širi se formirajući intenzivno crveni rub. Obično je lezija topla, ali nije bolna.

Osim osipa, prvi simptomi najsličniji su gripi, s bolovima u mišićima i natečenim limfnim čvorovima. U drugoj fazi, koja može trajati nekoliko tjedana, javlja se glavobolja, umor, ukočenost vrata i povišena temperatura. Kada lajmska bolest inficira središnji živčani sustav i mozak, dolazi do zbunjenosti, promjena raspoloženja i vrtoglavice. Ostali simptomi rjeđe uključuju konjunktivitis. U trećoj fazi, koja se javlja nekoliko mjeseci nakon infekcije, osoba razvija artritis. Rizik od lajmske bolesti ovisi o zaraženom krpelju.

Lajmska bolest – liječenje

Kako bi se dijagnosticirala lajmska bolest, provode se krvne pretrage i Western blot testiranje. Lajmska bolest obično ne ostavlja nikakve posljedice ako se pacijent podvrgne adekvatnom liječenju. Bolesnici liječeni odgovarajućim antibioticima mogu se vrlo brzo oporaviti. Međutim, u ozbiljnijim slučajevima koriste se intravenski antibiotici. Kod manjeg broja bolesnika simptomi traju dulje. Bez pravodobnog liječenja, bakterije se mogu proširiti na srce, mozak i zglobove.

Također je važno da osoba sama ne vadi krpelja, već da potraži liječničku pomoć. Najbolji način da spriječite lajmsku bolest je izbjegavanje mjesta s krpeljima. Posebno treba biti oprezan u kasno proljeće i ljeto kada se infekcija pojavi. Boravak na otvorenom u prirodi ili u blizini mjesta prisutnosti krpelja zahtijeva prikladnu odjeću, majice dugih rukava i hlače te korištenje repelenata. Budući da krpelji žive nisko pri tlu, potrebno je nositi zatvorene cipele i čarape. Nakon povratka iz prirode potrebno je detaljno pregledati tijelo radi provjere eventualne prisutnosti krpelja.

Tagovi:

#Lajmska #bolest #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši