Lifestyle

Makcin sr – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Makcin sr – primjena i djelovanje

Makcin sr je lijek koji se koristi za liječenje različitih infekcija. Djelatna tvar ovog lijeka je klaritromicin, a to je antibiotik iz skupine makrolida. Makrolidni antibiotici djeluju na bakterije tako što blokiraju sintezu proteina, što dovodi do smrti bakterija. Klaritromicin ima široki spektar djelovanja te se ova tvar koristi za liječenje raznih infekcija koje su uzrokovane različitim bakterijama, poput streptokoka, stafilokoka, klamidije, Legionelle i Mycoplasma pneumoniae. Makcin sr se najčešće koristi za liječenje respiratornih infekcija, uključujući akutne infekcije gornjih dišnih putova, kao što su sinusitis, faringitis i upala srednjeg uha, te infekcije donjih dišnih putova, kao što su upala pluća i bronhitis. Također se koristi za liječenje nekih spolno prenosivih infekcija, kao što su klamidija i gonoreja, te za liječenje kožnih infekcija. Doziranje se određuje prema potrebama pacijenata, koju vrstu infekcije ima, kolika je težina infekcije, kakvo je generalno zdravstveno stanje pacijenta i koje je životne dobi. Veoma je bitno kod liječenja ne prekidati terapiju lijekovima ili mijenjati doze bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom.

Makcin sr – upute i nuspojave

Makcin sr tablete se najčešće uzimaju jednom na dan uz čašu vode i to jedan sat prije ili dva sata nakon obroka. Doziranje i trajanje liječenja ovise o težini infekcije i dobi pacijenta, a liječnik će propisati odgovarajuću dozu na temelju Vašeg stanja. Kao i svi ostali lijekovi, tako i Makcin sr tablete mogu uzrokovati određene nuspojave. Najčešće nuspojave su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev, vrtoglavica, glavobolja, osip, svrab, bol u zglobovima, bol u mišićima i problemi s jetrom. U rijetkim situacijama se mogu pojaviti alergijske reakcije na neke od sastojaka. Također se mogu pojaviti ozbiljnije nuspojave kao što su oštećenje jetre i srčane aritmije. Lijek može imati interakcije s drugim lijekovima i prehrambenim dodacima, te je stoga bitno se posavjetovati sa svojim liječnikom o svim lijekovima i dodacima koje koristite. Važno je da se pacijent pridržava propisane doze. Također je bitno izbjegavati alkohol tijekom uzimanja ovog lijeka, jer to može pogoršati nuspojave i smanjiti učinkovitost lijeka.

Makcin sr – cijena i iskustva

Makcin sr tablete se trebaju čuvati van dosega i pogleda male djece. Lijek se treba držati na temperaturi do maksimalnih 25 Celzijevih stupnjeva. Također se trebaju držati što dalje od izvora svjetlosti i vlage. Ne smije se više dalje koristiti lijek nakon što im istekne rok trajanja koje Vam je navedeno na vanjskom pakiranju i na blister pakiranju. Kada tablete više ne koristite ili im je istekao rok trajanja, lijek bacite prema uputama svojeg ljekara kako biste očuvali okoliš. Djelatna tvar u ovom lijeku je klaritromicin, te također sadrži i druge pomoćne tvari. U jezgri tablete se nalaze bezvodna citratna kiselina, natrijev alginat, laktoza hidrat, natrijev kalcijev alginat, talk, povidon, stearatna kiselina i magnezijev stearat. U ovojnici tablete se nalaze makrogol 400, makrogol 8000, hipromeloza, titanijev dioksid, kinolin žuta boja i sorbatna kiselina. Jedna tableta sadrži 500 miligrama klaritromnicina. Makcin sr tablete su žute boje, ovalnog oblika, obložene filmom te ravne površine. Dolaze u pakiranju od po 7 tableta. Lijek se izdaje na recept te ga možete po dobroj cijeni kupiti u svakoj ljekarni. Iskustva su veoma pozitivna te je mnogima pomoglo da se brzo i efikasno riješe bakterijske infekcije.

Tagovi:

#Makcin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši