Lifestyle

Norvasc tablete (5, 10 mg) – delovanje, nuspojave, cena, iskustva

Norvasc tablete – šta su i kako deluju?

U današnje vreme lako dostupnih informacija dobro je informisati se o svemu pa tako i o lekovima koje unosimo u svoje telo. Ako vam je doktor prepisao Norvasc tablete, verovatno vas zanima o čemu se tu radi. Iako vredne informacije možete pronaći na uputstvu o leku koju svakako morate pročitati, tu ćemo vam navesti neka dodatna objašnjenja.

Ovaj lek se koristi za lečenje visokog pritiska (hipertenzije). Takođe, ovaj lek se može koristiti pri lečenju određenih tipova bola u grudima poput angina. Ključna stvar koju trebate da znate je da Norvasc tablete deluju na način da opuštaju krvne žile i tako omogućavaju lakši i brži protok krvi kroz žile. Ako je pak bolesnik oboleo od angine, ove tablete će delovati na način da će omogućiti bolje snabdevanje srca krvlju i sprečavati pojavu bola u grudima. U svakom slučaju, pre korišćenja ovog leka potrebno je da se posavetujete se sa svojim lekarom i provesti sve potrebne mere i opreze.

Norvasc tablete – mere opreza i nuspojave

Nikako nemojte uzimati Norvasc tablete ako ste alergični na njegove aktivne sastojke, ako imate nizak pritisak ili pak suženje aortnog srčanog zaliska, kao i ako bolujete od zatajivanja srca. Uložite posebnu pažnju ako ste imali nedavni srčani udar, ako imate bolesti jetre ili ako ste starije životne doba. Svakako i bez nedoumice kontaktirajte svog lekara za savet. U vezi mogućih nuspojava vredi istaknuti sledeće: Ako osetite pojavu čudnog disanja, bolova u grudima, kratki dah, oticanje očnih kapaka ili oticanje jezika, odmah, bez oklievanja kontaktirajte svog lekara.

Česte nuspojave mogu biti glavobolja, pospanost, bol u trbuhu, mučnina, oticanje gležnjeva, svesni doživljaj otkucaja srca, umor itd. Manje česte nuspojave su promena raspoloženja poput anksioznosti, pa čak i depresije, nesanica, drhtanje, gubitak čula boli, povraćanje, ispadanje kose, kijanje i curenje nosa, osjećaj umrtvljenosti i trnci u ekstremitetima, bol u zglobovima itd. U vrlo retke nuspojave spada smanjeni broj belih krvnih zrnaca i trombocita. U svakom slučaju, Norvasc tablete uzimajte isključivo na recept od doktora.

Norvasc tablete – cena i iskustva

Norvasc tablete trebali bi isključivo da uzimate na recept od lekara. Upravo zato, HZZO vam takve tablete subvencionira stoga vas cena ne treba brinuti jer će lek biti besplatan. U prodajnoj ceni, jedan paket od 30 komada od 5 mg iznosi 230 din. U vezi iskustva pacijenata koji su koristili ovaj lek valja istaknuti sledeće. Na internetu je uvek moguće pronaći razna iskustva upravo zato što ne reaguje svaka osoba isto na lek.

To što je jedna osoba reaguje loše i razvija nuspojave ne znači odmah da je lek loš i da neće delovati u vašem konkretnom slučaju. Upravo zato, savetujemo vam da se ne oslanjate na mišljenja ljudi na internetu već da verujete svom lekaru. Samo na taj način Norvasc tablete ćete koristiti na ispravan način, u skladu su njegovom namenom i u skladu sa svim merama opreza. Zdravlje osobe je najbitnije i uvijek trebamo ulagatii u njega, a jedan takav način svakako je pažljiv unos potrebnih tableta.

Tagovi:

#Norvasc #tablete #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Preporučujemo i ove teme

norvasc tablete
Norvasc tablete (5, 10 mg) - delovanje, nuspojave, cena, iskustva

Komentariši