Lifestyle

Nuspojave omega 3 kapsula –

Dobrobiti i nuspojave omega 3 kapsula

Jeste li se ikada zapitali trebate li uzimati omega 3 ili ne? Postoje li nuspojave omega 3 kapsula i ako postoje, koje su? Omega 3 je znanstveno definirana kao višestruko nezasićena karboksilna kiselina. Jedna od njegovih glavnih prednosti za zdravlje je protuupalno djelovanje, spriječavanje osteoporoze, poboljšanje imunološke funkcije, smanjenje razine triglicerida i lošeg kolesterola, povećanje dobrog kolesterola te sprječavanje začepljenja krvnih žila. Budući da ga naše tijelo ne proizvodi prirodno, moramo konzumirati hranu koja ga sadrži. Istraživanja su pokazala da postoje neka biljna ulja i vrste ribe koje u sebi sadrže veliku količinu omega 3. Također, budući da su neke masti dobre, a neke loše, dijele se u dvije kategorije. Te dvije kategorije su dugolančane omega-3 i kratkolančane omega-3. Razlika je u tome što kratkolančane omega-3 masti ne čine niti pružaju tijelu nikakve koristi, pa se smatraju lošim masnoćama. Omega 3 ne samo da vraća naše tijelo u ravnotežu, već također snižava trigliceride i kolesterol, čineći tijelo zdravijim. Kao rezultat toga, mozak dobiva najviše koristi jer se poboljšavaju koncentracija i pamćenje. No, treba imati na umu da se nuspojave omega 3 kapsula javljaju zbog visoke doze u organizmu, što uzrokuje zdravstvene probleme, zbog čega je potrebna prethodna liječnička preporuka.

Najčešće nuspojave omega 3 kapsula

Iako je ovo siguran dodatak za većinu ljudi, neki mogu osjetiti nuspojave omega 3 kapsula. Među štetnim učincima su oni povezani s gastrointestinalnim tegobama u obliku mučnine, povraćanja, zatvora, proljeva, plinova, grčeva u želucu, žgaravice ili podrigivanja, nadutosti i bolova u trbuhu. Budući da razrjeđuje krv, preporučuje se da ne uzimate ovaj prirodni sastojak ako idete na operaciju. Također, osobama s alergijama na ribu i onima koji imaju bilo kakve kronične bolesti ili uzimaju bilo kakve lijekove za krv ne preporučuje se uzimanje omega 3. Moguće nuspojave su kod bolesti štitnjače i jetre. Ako ste trudni, razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja ovog dodatka. Tražeći druge nuspojave ili bilo koje druge vrste štetnih učinaka koje bi omega 3 mogle izazvati su krvarenje, povišeni LDL kolesterol, gorak okus u ustima, iritacija želuca i metaboličko preopterećenje. U slučaju preosjetljivosti mogu se pojaviti akne. Stoga se najčešće nuspojave omega 3 kapsula javljaju upravo zbog viška ovog suplementa.

Nuspojave omega 3 kapsula i prevencija

Kako izbjeći neugodne nuspojave omega 3 kapsula? Iako omega 3 ima brojne zdravstvene prednosti, potrebno je uzeti u obzir određene preporuke kako bi se postigli najbolji rezultati. Ujedno se na ovaj način mogu spriječiti neželjeni učinci i nuspojave. Kao i kod svih dodataka, metabolički odgovor može varirati ovisno o spolu, dobi i zdravstvenom stanju osobe. Kako bi se smanjila vjerojatnost štetnog djelovanja ovog suplementa, preporuča se odabrati one koji poštuju sve međunarodne propise. Važno je odabrati kvalitetan omega 3 dodatak jer su jeftini proizvodi sumnjivog podrijetla i često sadrže druge otrovne tvari. Istodobno treba provjeriti je li konzumacija sigurna u slučaju da imate neki zdravstveni problem. Ako želite dobrobiti omega 3, morate slijediti dozu koju vam je propisao liječnik. Kako biste smanjili mogućnost alergijske reakcije, prije konzumacije treba se upoznati sa sastavom ovog dodatka. U slučaju bilo kakve nuspojave omega 3 kapsula, potrebno je odmah prestati koristiti i obratiti se liječniku. U slučaju kontraindikacija, pitajte svog liječnika kako uzimati omega 3 kapsule.

Tagovi:

#Nuspojave #omega #kapsula #
Izvorni članak