Lifestyle

Oštećenja neuralne cijevi – uzrok, simptomi, liječenje

Što su oštećenja neuralne cijevi?

Po definiciji, oštećenja neuralne cijevi se može opisati kao nenormalnosti razvoja u mozgu, kralježničnoj moždini i njihovim zaštitnim ovojnicama. Što je zapravo neuralna cijev? Neuralna cijev se razvija tijekom trećeg tjedna trudnoće i to uz leđa embrija. Ona se kasnije razvija u mozak, kralježničnu moždinu te njihove ovojnice. Ukoliko se ona ne zatvori u potpunosti, mogu nastati određena oštećenja na bilo kojim od navedenih dijelova. Najčešće oštećenje se javlja u obliku rascijepljene kralježnice, što znači da je zahvaćena sama kralježnica te kralježnična moždina.

Oštećenja neuralne cijevi mogu donijeti različite posljedice – jamice na dnu kralježnice, čuperci dlačica, manje nenormalnosti na kralježnici, ali može donijeti i određene nenormalnosti na jednom specifičnom dijelu kralježnične moždine. Rijetki su slučajevi kada su zahvaćeni mozak i lubanja. Oštećenja su pretežito nasljedna, što stručnjake dovodi do zaključka da je u pitanju genetski čimbenik. Uzimanje folne kiseline za vrijeme ranije trudnoće je minimalizirala navedenu pojavu, iako se ona i dalje pojavljuje u rijetkim slučajevima.

Oštećenja neuralne cijevi uzroci i simptomi

Iako oštećenja neuralne cijevi nastaju kao rezultat poremećaja u ranoj trudnoći, stručnjaci i dalje ne znaju točan uzrok nastanka. Međutim, postoji nekoliko čimbenika rizika koji mogu pogodovati razvoju navedenog stanja: Nedostatak konzumacije folne kiseline u početnoj fazi trudnoće, nasljedni genetski čimbenici, lijekovi koje trudnica uzima za vrijeme trudnoće. Zašto je folna kiselina bitna u ranim stadijima trudnoće? Folna kiselina/B9 vitamin je značajan u dijeljenju stanica, posebno kada je u pitanju rast stanica embrija i razvijanje fetusa. Ona ima veliku ulogu u metabolizmu naših živčanih stanica jer nam omogućuje stvaranje novih krvnih stanica.

Prilikom rane trudnoće, poželjno je da trudnice uzimaju folnu kiselinu kao dodatak prehrani kako bi se minimalizirala pojava navedenog stanja. Koji su simptomi navedenog stanja? Oštećenja neuralne cijevi je nemoguće prepoznati po simptomima, ali simptomi nedostatka folne kiseline su sljedeći: Anemija, niska razina energije, osjećaj depresije, glositis, česte probavne smetnje, vidljiv gubitak tjelesne kilaže. Kako bi sami obnovili zalihe folne kiseline u organizmu, preporučuje se sljedeće: Konzumacija agruma, avokada, zelenog i lisnatog povrća, cjelovitih žitarica, graha i mahunarki. Simptomi navedenog oštećenja je moguće utvrditi jedino preko ultrazvuka. Djetetu s oštećenjem neuralne cijevi će nedostajati skalp, lubanja i većina mozga, i pojavljuje se znak “žabljih očiju”.

Oštećenja neuralne cijevi liječenje

Zahvaljujući ultrazvuku, oštećenja neuralne cijevi se mogu prepoznati, što znači da je dijagnoza moguća prije rođenja djeteta. Kako se liječe oštećenja neuralne cijevi? Terapija ili liječenje za navedeno stanje nažalost ne postoji. Većina djece koja razvije navedeni defekt će umrijeti nakon što se rodi ili se rađa mrtvo. Ukoliko ginekolog na vrijeme prepozna navedena oštećenja, postoji mogućnost prekida trudnoće. Naravno, odluku će donijeti žena. Da li se oštećenje neuralne cijevi može spriječiti? Iako je riječ o veoma rijetkom poremećaju, ono se nikada ne može 100% spriječiti.

Stručnjaci savjetuju da se izbjegavaju faktori rizika, i da se trudnica posveti pravilnom uzimanju potrebite folne kiseline. Ukoliko žena planira trudnoću ili ako je iznenadno zatrudnjela, potrebno je što prije odraditi ginekološki pregled i savjetovati se o zdravoj trudnoći. U većini slučajeva, ginekolog će prepisati dovoljne količine folne kiseline za prvo tromjesečje, što će uvelike smanjiti bilo kakvu mogućnost da se razviju defekti neuralne cijevi i ostalih usko povezanih stanja. Također je bitno odrađivati redovite ginekološke preglede kako bi znali da je s razvojem djeteta sve u redu.

Tagovi:

#Oštećenja #neuralne #cijevi #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši