Lifestyle

Rak mokraćnog mjehura – uzrok, simptomi, liječenje

Što je rak mokraćnog mjehura?

Rak mokraćnog mjehura ili rak mjehura možemo opisati kao zloćudni tumor koji se najčešće javlja u starijoj životnoj dobi. Rak mokraćnog mjehura stvara rane simptome, što nam donosi uspješno liječenje u 80 % slučajeva. Glavni simptom se može prepoznati po krvi u urinu koja se može ponavljati svakodnevno ili periodično. Stručnjaci savjetuju da se ne ignorira pojava krvi u urinu, jer je možda riječ o razvoju navedenog raka. Navedeni rak je učestao, zauzima šesto mjesto karcinoma u muškoj populaciji.

Najčešće se javlja nakon pedesete godine života, i često je povezan s čimbenicima u okolišu, radom i samim životnim navikama. Pušenje također spada u najvažnije rizične čimbenike za nastanak karcinoma mjehura. Navedeni tak uglavnom ne uzrokuje bol, što će u većini slučajeva intrigirati bolesnika koji će kasnije otkriti da je bolestan. Ukoliko ste prije imali problema s mokraćnim mjehurom ili ukoliko sumnjate na određeno stanje, tada je bitno ne odgađati posjet urologu jer je moguće da je riječ o navedenom karcinomu.

Rak mokraćnog mjehura uzroci i simptomi

Pušenje svakako povećava rizik od navedenog oboljenja. Statistike pokazuju da pušači obolijevaju do 7 puta više od navedenog raka nego normalna populacija. Ostali rizični čimbenici ili uzroci raka mokraćnog mjehura su: Izloženost industrijskim kemikalijama, shistosomijaza, kemoterapija, zračenje male zdjelice, kamenci koji su prisutni u mokraćnom sustavu, kronični oblik infekcije mokraćnog sustava, naslijeđe. Da li rak mokraćnog mjehura pokazuje simptome? Rak mjehura često odmah pokazuje simptome, što pridonosi njegovom uspješnom liječenju. Simptomi su sljedeći:

Krv u urinu bez prisustva bolova, promjena boje urina, učestalo mokrenje koje može biti bolno, nemogućnost odgađanja mokrenja, nelagoda u djelu zdjelice nakon mokrenja, grčevi u predjelu zdjelice, prisutnost sluzi u mokraći. Rak mokraćnog mjehura se prepoznaje odlaskom urologu. Kada je zapravo vrijeme za posjetiti liječnika ili urologa? Ako primijetite jedan ili više gore navedenih simptoma, tada bi bilo pametno da reagirate. prisutnost navedenih simptoma nam daje do znanja da je razvoj bolesti nastao u mokraćnom sustavu. Simptomi nam ne mogu odgovoriti da li je riječ o raku, infekciji ili kamencu – zato je bitno reagirati na vrijeme.

Rak mokraćnog mjehura liječenje

Kako bi se odredilo najbolje liječenje, potrebno je napraviti detaljnu dijagnozu. Liječnik će najčešće zatražiti sljedeće pretrage: Klasičnu analizu urina, urinokulturu, citološku analizu urina, intravenoznu urografiju, ultrazvuk mokraćnog mjehura, cistoskopiju, ultrazvuk, CT abdomena i zdjelice, RTG pluća. Rak mokraćnog mjehura se liječi prema proširenosti bolesti. Oko 80 % oboljelih rak primijeti u početnom stadiju, što znači da je samo liječenje bolje i lakše. U osnovni način liječenja se ubraja transuretralna resekcija tumora – kirurški postupak s kojim se odstranjuje većina tumora. Liječenje jačih stadija zahtijevat će cistektomiju mokraćnog mjehura, riječ je o složenijoj operaciji.

Kod muškaraca postoji mogućnost odstranjivanja mokraćnog mjehura, prostate, sjemenih mjehurića, početnog djela mokraćne cijevi. Kod žena postoji mogućnost odstranjivanja mokraćnog mjehura, maternice, jajovoda, jajnika, prednjeg dijela vaginalnog zida. Katkad osobe moraju ići i na kemoterapije prije operacije kako bi se sami rak mokraćnog mjehura smanjio prije same operacije. Nažalost, navedeni karcinom može uzrokovati odstranjivanje mokraćnog mjehura, što pacijenta ostavlja s novim načinima života. Metastazirani oblik raka se liječi kemoterapijom, a pacijentu se daje do 12 mjeseci života. Kako bi spriječili razvoj navedenog karcinoma, potrebno je voditi brigu o svom zdravlju i pravilnoj prehrani.

Tagovi:

#Rak #mokraćnog #mjehura #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši