Lifestyle

Roaccutane nuspojave –

Ima li Roaccutane nuspojave?

Ima li Roaccutane nuspojave? Saznajte kako ovaj lijek djeluje na kožu. Roaccutane je indiciran za liječenje akni, začepljenih pora i upala uzrokovanih prištićima. Poznato je da akne imaju veliki utjecaj na samopouzdanje osobe i ako se ne liječe pravilno, mogu ostaviti trajne ožiljke na licu. Za razliku od drugih tretmana, koji mogu pogoršati stanje kože prije nego što se poprave, Roaccutane se pokazao izvrsnim lijekom. No, ne uklanja postojeće ožiljke i mrlje, već djeluje na aktivne prištiće i smanjuje lučenje masnoće. Sastoji se od izotretinoina, tvari koja djeluje tako što smanjuje aktivnost žlijezda koje proizvode sebum, čime potiče bolji izgled kože. Izotretinoin je derivat vitamina A, koji dovodi do ubrzanja obnove stanica i smanjenja proizvodnje masti. Uspješnost liječenja doseže 80%, a prvi rezultati vidljivi su otprilike 8 do 16 tjedana nakon početka uzimanja lijeka. Može se kupiti u ljekarnama u obliku kapsula, a koristiti samo uz recept i preporuku dermatologa. No, unatoč blagotvornom učinku na kožu i dokazanoj učinkovitosti, poznate su Roaccutane nuspojave i niz mogućih kontraindikacija.

Koje su glavne Roaccutane nuspojave?

Koje su glavne Roaccutane nuspojave? Njihov intenzitet ovisi o dozi korištenog lijeka. Najčešće nuspojave su: izrazita suhoća kože, očiju i usana, osjetljivost kože na sunce, gubitak kose. Stručnjaci savjetuju da se osoba podvrgne rutinskim pregledima kako bi se utvrdilo je li suho oko uzrokovano uzimanjem ovog lijeka ili nekom drugom promjenom u tijelu. Gore navedeni učinci obično se javljaju tijekom liječenja, međutim, neki ljudi mogu imati ozbiljnije nuspojave Roaccutanea, kao što su: vrtoglavica, nizak broj crvenih i bijelih krvnih stanica, povraćanje, glavobolja, mentalni poremećaji, zamagljen vid, dijabetes, znojenje, visoka kolesterola i triglicerida, bolovi u mišićima i kostima, slabost, svrbež tijela, crijevne infekcije, promjene raspoloženja i depresija. Rizici od ozbiljnih nuspojava mogu se pojaviti zbog neprikladne primjene lijeka, koji uzrokuje oštećenje jetre i povećava kolesterol. Trudnice i žene koje žele zatrudnjeti ne smiju koristiti ovaj lijek, jer uzrokuje anomalije ploda. Općenito, glavne Roaccutane nuspojave nestaju nakon smanjenja doze ili prekida liječenja. Ne preporučuje se primjena Roaccutana i vitamina A zajedno, jer se simptomi zbog pretjeranog porasta ovog vitamina pojačavaju.

Roaccutane nuspojave i mjere opreza

Mogu li se Roaccutane nuspojave ublažiti i koje su mjere opreza potrebne? Nuspojave se mogu, ali i ne moraju pojaviti, no važno je napomenuti da se intenzitet simptoma razlikuje od osobe do osobe. Ako osjetite neku od ozbiljnijih nuspojava, obratite se svom liječniku kako biste izbjegli daljnje probleme. Roaccutane se metabolizira u jetri i eliminira putem bubrega. Osobe sa zatajenjem bubrega ili jetre ne smiju koristiti ovaj lijek. Budući da sadrži sojino ulje, ne preporučuje se osobama alergičnim na soju. Konzumacija alkohola nije dopuštena tijekom liječenja jer može uzrokovati oštećenje jetre. Ako sumnjate da imate dijabetes, preporučuje se da tijekom liječenja Roaccutaneom često provjeravate razinu glukoze u krvi. Funkciju jetre treba provjeriti prije početka i nakon liječenja jer se jetreni enzimi mogu značajno promijeniti. U tom slučaju može biti potrebno smanjiti dozu lijeka ili prekinuti terapiju. Roaccutane je kontraindiciran kod djece mlađe od 12 godina, dojilja i osoba s visokim kolesterolom i trigliceridima. Još uvijek nema kliničkih studija koje ukazuju na vezu između uporabe Roaccutana i stanjivanja nosa. Budući da je ovaj lijek vrlo jak, potrebno je pridržavati se svih preporuka liječnika kako bi se moguće Roaccutane nuspojave svele na minimum.

Tagovi:

#Roaccutane #nuspojave #
Izvorni članak