Siringomijelija – uzrok, simptomi, liječenje

Siringomijelija – uzroci

Contents

Siringomijelija je poremećaj kod kojeg dolazi do stvaranje cisti ispunjenih tekućinom unutar leđne moždine koje se nazivaju sirinks. Kao posljedica širenja tih šupljina može doći do kompresije živčanih vlakana koje prenose živčane impulse iz mozga u ostatak tijela i obrnuto. U stručnoj literaturi može se pronaći podjela na primarnu siringomijeliju i sekundarnu siringomijeliju. Primarna siringomijelija označava slučajeve koji se javljaju od poznatih uzroka koji dovode do oštećenja leđne moždine dok se kod sekundarne radi o slučajevima nepoznatog uzroka. Sirinks se razvija kada je normalna protok cerebrospinalne tekućine oko leđne moždine ili donjeg dijela moždanog debla poremećen. U potonjem slučaju radi se o siringobulbiji. Od mogućih poznatih uzroka povezana je sa stanjem koje se naziva Chiarijeva malformacija dok ostali uzroci uključuju tumore leđne moždine, ozljede na predmetnom području i razne upale leđne moždine. Pojava siringomijelije ponekada može imati neznatne posljedice pa je redovito praćenje napretka poremećaja dovoljno dok se kod težih simptoma treba reagirati kirurškim zahvatom.

Siringomijelija – simptomi

Siringomijelija obično pogađa populaciju u dobi od 20 do 50 godina te je podjednako prisutna kod oba spola. Radi se o dosta rijetkom poremećaju koji pogađa svakih 8 od 100000 ljudi. Simptomi se obično pojavljuju polako i postepeno te se pogoršavaju kroz godine pa je tako moguće da određene osobe razviju siringomijeliju i nisu toga svjesni godinama. Naravno, simptomi ovise i o položaju samog sirinksa odnosno šupljine ispunjene tekućinom te gdje se isti točno formira tj. na kojem dijelu kralježnice. Siringomijelija se različito manifestira kod pojedinaca pa ista može biti i asimptomatska dok kod drugih može dovesti i do teških posljedica uzrokujući invaliditet. Uobičajeni prvotni simptomi su bol u vratu i ramenima, ali čak i u rukama i šakama te se manifestiraju kao osjećaj probadanja ili peckanja. Simptomi su i osjećaj obamrlosti i smanjen osjet topline ili hladnoće, a u kasnijim fazama može doći do gubitka osjeta dodira. Nerijetko dolazi i do obamrlosti nogu i nekoordiniranih pokreta pa sve do potpune paralize. Kralježnica također može nastradati i zakriviti se (skolioza). Nemogućnost kontroliranja crijeva i mjehura također je jedan od simptoma.

Siringomijelija – liječenje

Ukoliko se pojave bilo koji od simptoma siringomijelije, potrebno se odmah obratiti liječniku, a pogotovo ako je do simptoma došlo nakon ozljede leđne moždine. Liječenje se prilagođava simptomima i potrebama svakog pojedinog pacijenta kod kojeg je dijagnosticirana siringomijelija. Stoga, potrebno je uzeti u obzir dob pacijenta, stupanj progresije bolesti, ozljede, kvalitetu života. dob i opće zdravstveno stanje pojedinca. Terapijske mogućnosti uključuju analgetike protiv bolova, fizikalnu terapiju i smanjenje fizičke aktivnosti. Cilj terapije je uspostavljanje pravilnog protoka cerebrospinalne tekućine i uklanjanje pritiska na leđnu moždinu. Kirurškim zahvatima se obično pristupa kada je u pitanju liječenje uzroka poput tumora. Kirurškim zahvatom se također može smanjiti pritisak na leđnu moždinu. Siringomijelija liječena kirurškim zahvatom može dovesti do poboljšanja i stabilizacije poremećaja, ali je isto moguće da se ponovno pojavi. Stoga, nakon operacije potrebni su redoviti pregledi kako bi liječnik mogao procijeniti stanje sirinksa. Pri tome redovita kontrola pretpostavlja korištenje magnetne rezonance – MR.

Tagovi:

#Siringomijelija #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar