Lifestyle

Slomljeni kuk – uzrok, simptomi, liječenje

Upomoć, slomljeni kuk! – što napraviti kad nastane ozljeda?

Do sada smo puno govorili o frakturama ruku, frakturama nogu, kao i slomljenim nosevima i prstima. Ipak, slomljeni kuku najozbiljniji je prijelom o kojem govorimo, a to je tako jer su posljedice slomljenog kuka opasne po naš život i po našu pokretljivost općenito. Slomljeni kuk događa se najčešće starijim osobama, a razlog tomu je što uz starenje naše kosti postaju manje guste pa su podložnije prijelomima. To ne vrijedi samo za kuk, već i za ostale stvari, no kod kuka smo uvijek najozbiljniji. Premda je rehabilitacija vrlo dobra i može Vas vratiti u punu fizičku snagu, za nju je potrebna jedna velika doza strpljenja. Naime, rehabilitacija kod slomljenog kuka u prosjeku je duža od one koja traje radi drugih prijeloma. Ipak, uz prave savjete i adekvatnu rehabilitaciju, nikakav lom kuka Vas neće spriječiti da i dalje uživate u šetnjama i sličnom. Slomljeni kuk može zadesiti i mlađe osobe te nikako nije ekskluzivan samo za starije.

Slomljeni kuk: uzroci i simptomi

Slomljeni kuk uvijek uzrokuje neka fizička trauma poput udarca ili pada. Kada kažemo da je i osteoporoza uzročnik slomljenih ekstremiteta i kukova, onda svejedno znamo da tome mora prethoditi neka fizička trauma. Kod ozljede kuka, odnosno frakture, osjetna je bol u području prepona, jasno nam je da se više oslanjamo na nogu koja nije ozlijeđena dok hodamo, a ako zabacujemo nogu van kada hodamo, to isto može upućivati na probleme s kukom. Nikako nemojte odgađati posjetu doktoru ukoliko imate ikakvih problema s kukovima. Kako bi Vam rehabilitacija u slučaju eventualnog problema bila što kraća, potrebno je pravovremeno stići kod medicinskog stručnjaka. Dakle, ukoliko je bilo kakvog boli u području kukova prethodila nekakva fizička trauma, nemojte zaista oklijevati. Slomljeni kuk može biti tek mala epizoda u Vašem životu, nemojte da postane epski spektakl u tri nastavka. Što se tiče rehabilitacije i liječenja, ono će najviše ovisi o težini ozljede. Baš kao i kod drugih fraktura.

Slomljeni kuk: rehabilitacija i liječenje

Rehabilitacija kod slomljenog kuka traje u prosjeku duže od ostalih fraktura. Slomljeni kuk može imati velikih posljedica na cijeli naš koštani sustav stoga je bitno da bilo kakva ozljeda zacijeli u potpunosti. Osobe koje su pretrpjele slomljeni kuk jako paze u svakodnevnim aktivnostima jer jedna fraktura kuka se često zna dogoditi i kasnije. Ukoliko ste genetskih predispozicija da imate problema s kukovima, pazite čak i kada hodate. Primjer gdje se treba posebno paziti je dok zimi hodamo po skliskom. Postoji iznenađujuće veliki broj slučajeva gdje ljudi dolaze u bolnice radi ozljeda i slomljenog kuka, a u pitanju je pad dok se hodalo po skliskom. Slomljeni ekstremiteti i slomljeni nosevi nikako nisu ni blizu frakture kuka. Liječenje obično zahtjeva posebne vježbe koje treba prakticirati opetovano. Rehabilitacija traje dugo, a bitno je paziti da se ponovo ne bi ponovila ista ozljeda. Neovisno o tome imate li osteoporozu ili ste mladi i sportski raspoloženi, pazite svoje kukove!

Tagovi:

#Slomljeni #kuk #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši