Lifestyle

Što je koagulogram – AdresarSporta.rs

Što je koagulogram i čemu služi?

Koagulogram se može opisati kao skupina krvnih pretraga koje su potrebne kako bi se uspostavilo da li pacijent pati od zgrušavanja krvi. Sve ove pretrage dat će uvid u moguće promjene na krvi i sukladno tome će se odrediti liječenje osobe kako bi se izbjegle moguće komplikacije. Navedene pretrage se najčešće traže prije operacija radi procjena pacijentovog rizika od krvarenja te kako bi se vidjela razina trombina i trombocita. Čemu služi koagulogram? Ove pretrage su indicirane uglavnom prije neke operacije, no liječnik ih isto tako može zatražiti kako bi ispitao uzroke hematoloških bolesti, te kako bi provjerio rizik od tromboze.

Najčešće se traži kod osoba koje idu na operaciju, kod trudnica, kod osoba koje imaju bolesti vezane za krv. Uz navedeno, pretrage se mogu tražiti nakon što je neka životinja ugrizla osobu i kada postoji rizik od nastanka neke infekcije. Također se mogu tražiti i kod osoba koje koriste lijekove protiv zgrušavanja krvi kako bi se utvrdilo da li je moguće odraditi operaciju i koji su rizici. Kako se rade ove krvne pretrage? Za navedene pretrage se dobiva uputnica sa strane vašeg liječnika, što znači da će vas poslati u najbliži laboratorij na vađenje krvi i podizanje nalaza.

Kako se radi koagulogram?

Koagulogram će se sastojati od niza testova koji će procijeniti prisutnost svih mogućih faktora koji mogu sudjelovati u procesu zgrušavanja krvi. Glavni testovi su: TS ili vrijeme krvarenja – Riječ je o otkrivanju promjena u trombocitima i radi se tako da se pacijentu napravi malena rupica na uhu i računa se vrijeme prestanka krvarenja. Nakon bušenja rupice, liječnik ili osoblje će odbrojavati vrijeme u kojemu krv koagulira uz pomoć filtrirnog papira. Kada papir prestane apsorbirati krv, test je gotov. Normalno vrijeme krvarenja je do 3 minute. Dulje vrijeme traži prošireni pregled.

TP ili protrombinsko vrijeme – Protrombin je faktor koagulacije, protein koji će se aktivirati kod koagulacije i promiče pretvorbu fibrinogena u fibrin, radeći sekundarni i konačni čep za zatvaranje. Promatra se funkcija vanjskog koagulacijskog puta. Postupak traje od 10 do 14 sekundi. APTT ili aktivirano djelomično tromboplastinsko vrijeme – Procjena hemostaze i omogućuje provjeru prisutnosti te odsutnosti faktora vezanih za koagulaciju. Prepoznaju se faktori zgrušavanja krvi.

Ovdje se prikupljena krv izlaže reagensima ako bi se izračunalo vrijeme koje je potrebno za zgrušavanje krvi. TT ili vrijeme trombima – Trombinsko vrijeme se računa i dolazi se do zaključka da li ono odgovara vremenu koje je potrebno za stvaranje ugrušaka, procjenjuje se stabilnost ugruška. Koagulogram je niz zanimljivih pretraga koje nas u konačnici mogu spasiti ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Kako izgleda priprema za koagulogram?

Priprema za navedeni niz krvnih testova ne zahtijeva posebno vrijeme pacijenta. Postupak se mora jedino izvoditi na prazan želudac, u jutarnjem terminu. Pacijenta se upozorava da ne smije konzumirati hranu do 8 sati prije pretraga, no može piti vodu. Ako se uzimaju lijekovi koji mogu utjecati na samu koagulaciju krvi, tada je potrebno unaprijed obavijestiti liječnika o toj terapiji. Koagulogram je postupak kojemu bi trebale pristupiti sve osobe, jer uz pomoću navedenih pretraga možemo saznati bitne stvari koje su vezane za naše zdravlje.

Što je potrebno znati za koagulogram? Ukoliko prvi put idete na ovakvo testiranje, tada je potrebno da ostanete mirni i pribrani, jer sama napetost mišića može ugroziti rezultate. Da bi se dobili što bolji rezultati, osoblje će vam preporučiti da prije pretraga popijete čašu hladne vode. Postupak je bez obzira na opis bezbolan i provodi se brzo. Riječ je o obaveznoj analizi koja se mora napraviti prije operacije ili porođaja.

Tagovi:

#Što #koagulogram #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši