Lifestyle

Što je sekvestracija – AdresarSporta.rs

Što je sekvestracija? Odakle dolazi riječ?

Sekvestracija kao pojam dolazi još od srednjeg vijeka, a ima dva značenja. Prvi se odnosi na pravo gdje sekvestracija znači privremeno oduzimanje nečijeg vlasništva radi zaštite interesa države ili stranke. Sekvestrirati se može spomenik u gradu, neka zgrada ili most u vrijeme rata. Drugi naziv tiče se medicine i tu se radi o odvajanju novonastalog tkiva koji se stvara radi neke kronične bolesti koja uništava neko tkivo (primjerice pluća). Sekvestar je dio koji nastaje, a tijelo ga može prihvatiti ili odbaciti uz gnojenje kroz šupljinu koja nastaje. Najpoznatiji primjer je plućni sekvestar što upućuje na plućnu anomaliju. Riječ ima i drugo značenje u medicini, a to je da se radi isključivo o odvajanju odumrlog tkiva od onog zdravog. Ta definicija se u suštini i ne kosi sa prvom, no treba znati o čemu točno pričamo kada koristimo tu riječ. Kada se u operativnim zahvatima koristi neki oblik sekvestracije i je li to uvijek rješenje?

Sekvestracija kod različitih dijagnoza: kada se poduzima?

Ne postoje informacije koje bi nam mogle jasno reći u kojim slučajevima se isplati raditi sekvestraciju. Kada je u pitanju neki tumor ili karcinom, ovaj proces je učestao, a kod sekvestracije pluća to obično biva najboljom opcijom. U drugim situacijama se ne prakticira toliko često. Zašto je to tako? Ne znamo. Morat ćete pitati medicinske stručnjake za objašnjenje sekvestracije među različitim dijagnozama. Ono što možemo reći jest da je sekvestracija uobičajena onda kada bolesti ošteti dio tkiva i gdje nastaje vakuum. Zahvaćeno tkivo se odstranjuje, a potom se promatra da na mjestu apscesa ne bi došlo do još infekcija ili do nekih drugih komplikacija. Sekvestracija se često koristi kod karcinoma kada je potrebno spasiti zdrave stanice od onih koje su zahvaćene rakom. Tada je vrlo bitno kada je dijagnosticiran rak jer upravo radi ovakvih zahvata znamo zašto je toliko bitno otkriti teške bolesti na vrijeme. Ranim otkrivanjem raznih bolesti može se puno bolje pristupiti.

Je li sekvestracija rezervirana za onkologiju?

Prema onome što smo pisali, može se zaključiti da se sekvestracija provodi uglavnom na onkološkim pacijentima, no to zapravo i nije tako jer mnogo toga je sekvestracija što mi zapravo i ne smatramo sekvestracijom. Svaki posjet zubaru na neki način doživi sekvestraciju jer postoji dio zuba kojeg stomatolog makne. Prilikom mnogih operacijskih zahvata dogodi se po koje micanje i rezanje tkiva da bi se došlo do onoga što treba operirati. Sve sekvestracije su zapravo bilo kakvo uklanjanje dijela tkiva. Ukoliko uzimamo dio tkiva da bismo ga promatrali i saznali ima li možda stanice raka ili nešto slično, onda je to biopsija. Ako režemo dio organa koji je zahvaćen i na taj način spašavamo pacijenta, onda je sekvestracijska tehnika. U svakom slučaju, radi se o pojmu koji je bitan onkološkim i drugim pacijentima, a omogućuje pobjedu u borbi s rakom. Mnogi pacijenti žive nakon sekvestracije sasvim normalnim životom, radilo se o plućima ili kostima.

Tagovi:

#Što #sekvestracija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši