Suboxone – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Suboxone i njegovo djelovanje

Contents

Lijek Suboxone se koristi pod strogim liječničkim nadzorom u liječenju ovisnosti od opioida kao što su opojne droge, narkotici poput heroina ili morfina. Pacijent treba istovremeno primati i zdravstvenu, psihološku i socijalnu pomoć tokom terapije lijekom Suboxone. Lijek je namijenjen za liječenje od ovisnosti odraslim osobama, te djeci starijoj od 15 godina.

U svom sastavu sadrži dva osnovna sastojka od kojih svaki ima svoje djelovanje, buprenorfin i nalokson. Buprenorfin djeluje kao opioidni agonist tako da djeluje kao opojna droga, dok nalokson djeluje kao antagonist poništava učinak opojnosti koju buprenorfin. U procesu liječenja i odvikavanja od opojnih droga ovaj lijek ima djelovanje na način da smanji negativne utjecaje odvikavanja kako bi ublažio proces odvikavanja bez komplikacija.

Kako bi odvikavanje od opioida bilo učinkovito nije dovoljno koristiti samo ovaj lijek, stoga je osobama na odvikavanju potrebna kompletna podrška kako bi psihički napravili preokret i donijeli čvrstu odluku o rješavanju ovisnosti i ustrajali u toj svojoj odluci i kad se vrate u svoju redovnu svakodnevicu.

Lijek Suboxone i njegove nuspojave

Svakako nuspojave u terapiji lijekom Suboxone postoje i mogu se pojaviti vrlo često jer liječenje je vrlo ozbiljno i nije jednostavno tijelo i organizam odviknuti od opioida. Popratne pojave u terapiji ovim lijekom koje se mogu pojaviti su glavobolje, mučnine, znojenje, zatvor kao probavni poremećaj, te svakako sindrom ustezanja.

Ukoliko pacijent ima probleme sa disanjem ili poremećaje jetre lijek Suboxone se ne smije primjenjivati jer bi mogao pogoršati situaciju sa postojećim poremećajima disanja i jetre. Također ukoliko osoba prekomjerno konzumira alkohol nije preporučljivo primjenjivati terapiju ovim lijekom, naročito ukoliko se koriste lijekovi za liječenje alkoholizma.

Nuspojave koje se mogu pojaviti u terapiji ovim lijekom su poremećaji disanja tokom spavanja koji se očituju kao apneja tokom sna i hipoksemija tokom spavanja. Također se može pojaviti i respiratorna depresija koja se može pojaviti kod zloupotrebe benzodiazepinima u kombinaciji sa ovim lijekom. Respiratorna depresija može završiti i sa smrtnim ishodom kod predoziranja i zlouporabe ovog lijeka.

Iskustva u terapiji lijekom Suboxone

Iskustva osoba koje su bile na terapiji lijekom Suboxone nisu nimalo ugodna, no to nema puno poveznica sa samim lijekom već sa procesom liječenja i procesom odvikavanja od teških opioida. Svakako to je sveobuhvatni proces koji nije samo uzimanje ovog lijeka, već i psihološka i socijalna pomoć u prevladavanju psiholoških prepreka jer je potrebno da osoba na odvikavanju shvati da povratak u staru sredinu znači rizik svaki dan. Pomoć je potrebna naročito nakon terapije jer odlazak u staru sredinu gdje je ovisnost opioidima i počela predstavlja izazov na dnevnoj bazi naročito kada se osoba sretne sa bivšim opskrbljivačima opioida.

Potrebna je snažna volja, dan za danom, tjedan za tjedno, mjesec za mjesecom da osoba ostane čista bez povratka na opioide nakon liječenja. Ne postoji mogućnost uzet ću samo malo, to malo je dovoljno da se ispočetka osoba koja je prošla terapiju lijekom Suboxone ponovo krene putem koji ju je i prvobitno doveo na terapiju ovim lijekom. Lijek se ne može kupiti u ljekarni, te kada se i dobije na recept lijek se konzumira pod nadzorom liječnika.

Tagovi:

#Suboxone #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar