Lifestyle

Teniski lakat – uzroci, simptomi, vežbe

Teniski lakat (bočni epikondilitis) je bolna upala lakatnog zgloba

Ponavljanje bilo kojih pokreta koji dodatno opterećuju mišiće ruke i njihovo prenaprezanje može izazvati vrlo neugodnu bol koja se širi od spoljašnjeg dela lakta i podlaktice sve do šake i zavisno o intenzitetu može bolesniku otežati i najjednostavnije radnje rukom. Teniski lakat (bočni epikondilitis) je bolna upala lakatnog zgloba se najčešće događa sportistima, ali može se dogoditi i bilo kome drugome ko u svom poslu mora koristiti stalno ponavljajuće radnje ruke koje dovode do prenapregnutosti mišića ruke i upale.

Vaš lekar će prema opisu bolova i ostalih smetnji i iz informacija o vašem poslu vrlo lako postaviti dijagnozu, iako se kod težih slučajeva može napraviti ultrazvučno, rendgensko ili MR snimanje. Teniski lakat se može lečiti fizikalnim vežbama, odmorom i poštedom, oblozima paketića leda, nesteroidnim antireumaticima, ultrazvučnom terapijom, injekcijama steroida, a u težim slučajevima i hirurškim putem. Svakako bi bilo bolje sprečiti takvu upalu redovnim vežbanjem i istezanjem, povremenim odmaranjem ruke tokom posla i ledom.

Nema jedinstvene terapije za teniski lakat

Razne terapije upale lakatnog zgloba se primenjuju i zbog toga što nema jedinstvene terapije za teniski lakat i čini se da svaki pacijent pozitivno reaguje na neke vežbe i lekove. No, ako za godinu dana nijedna primenjena terapija i nijedan sistem vežbi ne pomogne, pacijentu se predlaže hirurško lečenje, ali i ono je uspešno tek u 80% slučajeva.

Ponekada su bolovi tako jaki da je potrebno privremeno imobilizirati lakat dok se upala ne smiri. Injekcije plazme s trombocitima daju dobre rezultate, ali ih zdravstveno osiguranje ne pokriva.

Najbolje bi bilo promeniti posao, puno odmarati ruku, injekcijama kortikosteroida u bolni zglob smiriti upalu, a na fizikalnoj terapiji usvojiti ciljane vežbe koje će pomoći. Injekcije kortikosteroida će privremeno pomoći, ali s vremenom će se bol opet vratiti, ako i dalje radite isti posao sa beskrajnim ponavljanjem istih kretnji rukom, koje će mišiće vaše ruke opet prenapregnuti. Prva pomoć za teniski lakat su svakako pločice leda, ali možda ćete morati na operaciju.

Prvi teniski lakat je uočen, posve jasno, kod tenisera

Lečenje upale lakatnog zgloba je vrlo individualno jer zavisi od toga šta je izazvalo upalu. Isto tako je individualan i tok oporavka i vreme povratka redovnim svakodnevnim aktivnostima. Prvi teniski lakat je uočen, posve jasno, kod tenisera, po kojima je ova bolna upala i dobila ime. Gledajući tenisere nemački lekar F. Runge. H. Morris je 1882. g uočio čestu pojavu bolnih laktova kod tenisera i to stanje dobro i detaljno opisao i nazvao ga teniska ruka.

Godinu dana kasnije je drugi lekar, H. Major ovu pojavu preimenovao u teniski lakat. Isprva se pozornost na ovaj upalni proces najviše skretala na tenisere, ali i na ostale sportiste, veslače, plivače, golfere, a onda su shvatili i da sve druge ponavljajuće radnje kao što je kontinuirano udaranje čekićem, okretanje ključem, tipkanje po tastaturi osam sati, s rukom uvijek u istom položaju mogu prouzročiti ovakvu bolnu pojavu. Blaže pojave ove upale se ne leče, ali protuupalni lekovi pomažu kada se bol pojača.

Tagovi:

#Teniski #lakat #uzroci #simptomi #vježbe

Preporučujemo

teniski lakat
Teniski lakat - uzroci, simptomi, vežbe

Komentariši