Trbušni tifus – uzrok, simptomi, liječenje

Trbušni tifus – uzrok

Contents

Trbušni tifus je zarazna bolest koja je uzrokovana s bakterijom Salmonella typhi, a to je bakterija koja može kod čovjeka uzrokovati razne probleme odnosno simptome, kao što su to proljev, bol u području abdomena, vrućica, osip i glavobolja. Ako se pravilno i na vrijeme kren s liječenjem bolesti, onda u tom slučaju trbušni tifus nije smrtonosan. Ova zarazna bolest se najčešće pojavljuje kod djece i mladih ljudi u dobi između 5 godina i 19 godina, te se najviše slučajeva zaraze od ove bolesti pojavljuje u Indiji. Tifus je inače rijetka bolest koja se u razvijenim zemljama najčešće širi preko kontaminirane vode i hrane, ili kroz bliski kontakt s osobom koja ima ovu bolest. Uzrok bolesti je bakterija salmonela koja se inače širi kroz lošu osobnu higijenu i sanitarnih uvjeta. Uglavnom se prenosi s konzumacijom vode i hrane koja je kontaminirana s felikalijama od zaražene osobe. Također, zaraza se može prenijeti preko zaražene muhe.

Trbušni tifus – simptomi

Trbušni tifus je uzrokovan s bakterijom salmonela, te se njegovi simptomi počinju javljati oko 6 do 30 dana nakon prvobitne izloženosti ovoj bakteriji. Ukoliko se ne liječi ova bolesti, simptomi trbušnog tifusa mogu trajati tjednima, pa čak i mjesecima. Trbušni tifus kao zaranzna bolest se dijeli na tri faze, gdje se kroz svaku fazu simptomi pojačaju te bolesnik lpostaje sve iscrpljeniji i slabiji kako bolest napreduje.

U prvom tjednu dolazi do polaganog porasta tjelesne temperature, te se pojavljuje glavbolja i kašalj. Također se može pojaviti i bol u području abdomena i može doćoi do krvarenja iz nosa.

U drugom tjednu se tjelesna temperatura penje, i može dosegnuti temperature oko 40 stupnjeva. Stolica može biti zelene boje, te se mogu pojaviti ružičaste točkice po abdomenu koji mogu biti bolni. Također, osoba može početi osjećati delirij.

U trećem tjednu dolazi do povlačenje temperature, no mogu se pojaviti razne komplikacije, kao što su to perforacija crijeva, krvarenje u probavnom sistemu, pneumonija, bol u žučnjaku, neuropsihijatrijski simptomi i žutica.

Trbušni tifus – liječenje

Ukoliko se napravi dijagnoza i krene s liječenjem na vrijeme, tada u tom slučaju trbušni tifus nije fatalna odnosno smrtonosna bolest. U većini slučajeva se trbušni tifus liječi uz primjenu antibiotika, koji smanji stopu smrtnosti na čak 1 posto. Također je bitno kod bolesnika pružiti terapiju rehidratacije ukoliko je imao dugotrajni proljev. Ukoliko je osobu zadesila vrućica, bitno je da bolesnik miruje tokom faze liječenja. Kod teških slučajeva trbušnog tifusa je potrebno nadoknaditi elektrolite u organizmu, te kod nekih bolesnika je čak potrebna transfuzija krvi, te je također bitno paziti na prehranu. Ukoliko je bakterija salmonela uzrokovala neke komplikacije, u tom slučaju će možda biti potrebna operacija, no to sve ovisi od pojedinca do pojedinca. Kako bi se spriječila ova bolest, bitno je jako paziti na svoju osobnu higijenu, te ujedno paziti s kim ste u bliskom kontaktu. Također, ako idete na neko mjesto gdje su higijenski uvjeti slabi, morate paziti, posebice ako ćete tamo konzumirati hranu.

Tagovi:

#Trbušni #tifus #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar