Treniranje kod kuće

Treniranje kod kuće – kako odraditi trening kod kuće?

Contents

Treniranje kod kuće – U vreme pandemije i promenjenog društvenog stanja mnoge naše rutine više nisu iste. Ne sedimo toliko po kafićima, obavljamo posao od kuće, slabije vidimo ljude koje poznajemo i sve više aktivnosti odrađujemo iz svog stana. Kada je u pitanju fizička aktivnost, pandemija je za to donela posebne izazove, a oni koji su i dalje uporni u svojim nastojanjima da vežbaju, sada vežbaju kod kuće.

Kako izgleda treniranje kod kuće? Treba li puno rekvizita ili se trenirati kod kuće može samo uz adekvatnu obuću i jedan peškir? Naravno da se trening kod kuće može obaviti i bez rekvizita! U ovom članku objasnićemo kako se pripremiti za treniranje kod kuće. Odabrali smo HIIT trening jer je on najbolji za celokupno vežbanje te ne zahteva upotrebu rekvizita. Ukoliko želite da vežbate, no ne znate kako; obucite svoje patike za trening, zauzmite prostrani deo dnevnog boravka i krenite! Počinjemo sa zagrevanjem i istezanjem – deset do 12 minuta.

treniranje kod kuće

Treniranje kod kuće – šta trebamo da znamo?

Postoji jako puno razloga zašto vežbati odnosno biti fizički aktivan. Ipak, najčešći je onaj koji se tiče boljeg izgleda i postizanja energije tokom dana. Za konvencionalne ciljeve ne trebamo puno istraživati koji trening raditi, kako i koliko puta. Ukoliko nam je cilj postizanje energije ili izgled, HIIT trening je sasvim dovoljan. Kako raditi ovakav trening?

Cilj je nanizati 8 vežbi koje radimo svaku po minut bez stanki između vežbi. Vežbe moraju ciljati drukčije grupe mišića kako bi nam trening bio celokupan. No pre toga, treniranje kod kuće uključuje i zagrevanje. Nije pametno odmah uleteti u teške vežbe a da telu ne damo upozorenje. Zato prvih 7 minuta treninga potrošite na zagrevanje. To mogu biti klasični jumping jacks ili izbacivanje natkolenica ili može biti lagani krug oko zgrade. U svakom slučaju, zagrejte mišiće da biste pripremili svoje telo na trening. Za treniranje kod kuće nije potreban rekvizit, no ukoliko imate par tegova, pilates loptu ili nešto treće, možete i vežbe s rekvizitima ubaciti u trening.

Treniranje kod kuće – kako odabrati vežbe?

Pri odabiru vežbi najbolje je držati se osnova, a zatim kasnije dopuniti svoju listu vežbi nekim novim idejama s interneta ili savetovanjem s trenerima. Treniranje kod kuće takođe ne može biti dugoročna opcija te ćete nakon 3-4 mjeseca trebati rekvizite kako biste mogli dalje napredovati. Kako izgleda jedan trening i koje vežbe odabrati ako ste početnik?Najčešća početnička greška jesu – preveliki ciljevi. Umesto da napravite takav plan treninga kod kuće koji podrazumeva svakodnevno, višečasovno treniranje – počnite lagano. Neka to bude trening od 20 minuta dnevno, na svaka dva dana, a kada osetite da vam to više nije dovoljan izazov – krenite sa jačim intenzitetom vežbe.

treniranje kod kuće

Statistike pokazuju da je upravo ovaj način pravi za dugoročne rezultate i kontinuiranu fizičku aktivnost.Ne trebate znati sve o kineziologiji da biste znali 8 vežbi. Krenite s čučnjevima (obični ili neki modifikovani za više mišićnih grupa, na primer skijaški čučnjevi), trbušnjacima (osim klasičnih potražite kako izgleda vežba za donje trbušnjake i na koje sve načine vežbati mišiće abdomena), plankom, ubacite par vežbi za eksplozivnost i završite sve s marincima ili nekom drugom sveobuhvatnom vežbom.

Dodatne vežbe potražite online. HIIT treninzi su vrlo prilagodljivi stoga radite ono što inače volite raditi kada trenirate. Treniranje kod kuće ne mora zahtevati rekvizite niti biti komplikovano. Onaj ko hoće da vežba, naći će prostora u svome stanu i poraditi na sebi čak i tokom pandemijskih dana!

Tagovi:

#Treniranje #kod #kuće 

Preporučujemo

treniranje kod kuće
Treniranje kod kuće - U vreme pandemije i promenjenog društvenog stanja mnoge naše rutine više nisu iste. Ne sedimo toliko po kafićima, obavljamo posao od kuće, slabije vidimo ljude koje poznajemo i sve više aktivnosti odrađujemo iz svog stana. Kada je u pitanju fizička aktivnost, pandemija je za to donela posebne izazove, a oni koji su i dalje uporni u svojim nastojanjima da vežbaju, sada vežbaju kod kuće.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar