Recenzije

Apartmani u blizini jezera Jajce

Jajce je idealno mjesto za odmor.

Plivska jezera u neposrednoj blizini grada Jajca su “must-see” lokacija. Bez obzira da li prolazite kroz centralni dio Bosne i Hercegovine, obavezno posjetite Jajce koje vas neće razočarati. Apartmani u blizini jezera Jajce je pravi izbor za vas.

Plivska jezera, Veliko i Malo Plivsko jezero su najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini. U neposrednoj blizini od Plivskog Jezera, nalazi se grad Jajce. Kratka vožnja od 5 kilometara dovodi vas u grad muzej, koji je od davnina bio središte i prijestolnica bosanskih kraljeva. Osim kulturno- historijskih spomenika koji obiluju u ovom gradu, kojeg neki nazivaju i muzej na otvorenom, Jajce je poznato po prirodnim ljepotama koje ga okružuju. Tu se prije svega izdvaja Plivski vodopad koji se nalazi u samom centru grada i glavna je turistička atrakcija.

Plivska jezera, Veliko i Malo Plivsko jezero su najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini. Veliko Plivsko jezero, zbog specifične gustoće vode, idealno je za vožnje kajaka i kanua, te kajakaška takmičenja. Na Velikom Plivskom jezeru 1963. godine, održano je sedmo Europsko i vanredno Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Ovo smaragdno jezero, dugo 3300m, u ljetnim mjesecima dostiže temperature i do 21 stepen Celzijusa te je pogodno i za kupanje.

Veliko jezero leži na nadmorskoj visini 424 m. Dugo je približno 3,3 km, s prosječnom širinom 400, a maksimalnom 700 m. Najveća dubina iznosi 36 m. Nastalo je na mjestu gdje Pliva završava tok, nizvodno od Jezera, a završava u Zaskoplju. Konačnu formu dobilo je sredinom 20. stoljeća, prilikom izgradnje HE “Jajce 1”.

apartmani u blizini jezera jajce

Apartmani u blizini jezera Jajce

U neposrednoj blizini ovog čuda prirode nalazi se i smještajni kapacitet za “svačiji džep”. Od luksuznih hotela, apartmana, motela, tu se nalazi i bogat izbor gastro ponude.

Od svih prenoćišta najviše se izdvaja Hotel Plivsko jezero koji očarava svojom ljepotom. Hotel Plivsko jezero nalazi se u mirnom području u Jajcu, a nudi dječje igralište, pogled na jezero i restoran. U sklopu objekta dostupni su besplatno privatno parkiralište i besplatni WiFi. Recepcija objekta otvorena je 24 sata dnevno. U okolici su dostupne brojne sportske aktivnosti. Hotel Plivsko jezero nalazi se na 91 km od Vlašića i 73 km od Banja Luke. Međunarodna zračna luka
Banja Luka udaljena je 98 km.

GoSlim - smršaj zdravo

Također mjesto za prenoćište i odmor možete pronaći u “Kući za odmor” koja nudi zajednički salon, vrt, opremu za roštilj, besplatan WiFi i pogled na vrt. Ova vikendica ima pogled na jezero i udaljena je 50 km od Vlašića. Vikendica uključuje DVD uređaj, kuhinju s hladnjakom, pećnicom i pločom za kuhanje, dnevni boravak s prostorom za sjedenje, blagovaonicu, 4 spavaće sobe te 2 kupaonice s bideom i tušem. Također je dostupan TV s kabelskim programima.

Kada je govorimo o smještaju u blizini jezera ne možemo ne spomenuti Apartman Lana. Ovaj smještaj nudi vrt i besplatan WiFi. Sve smještajne jedinice imaju balkon, TV, prostor za sjedenje, dobro opremljenu kuhinju te vlastitu kupaonicu s tušem, sušilom za kosu i besplatnim kozmetičkim priborom. Na raspolaganju je roštilj. Vrijedi istaći da je Apartman Lana idealan izbor za parove, ako uzmemo u obzir pozitivne komentare.

Jedno od najljepših prenoćišta u blizini Plivskih jezera je objekt Malena koji u ponudi ima smještaj s balkonom. Ovaj objekt udaljen je 48 km od Banja Luke te ima besplatan WiFi i privatno parkiralište. Apartman sadrži 1 spavaću sobu, kuhinju s hladnjakom i pločom za kuhanje, TV ravnog ekrana, prostor za sjedenje i 1 kupaonicu s bideom. Dostupni su ručnici i posteljina. U okviru vikendice na raspolaganju je terasa. Gosti objekta Malena Plivsko Jezero Jajce mogu uživati u ribolovu u okolici, ili
se opustiti uz predivan pogled na jezero.

apartmani u blizini jezera jajce

Osim prirodnih ljepota Plivskog jezera, Jajce nudi i bogato kulturno-istorijsko naslijeđe, a treba istaći Stari grad, katakombe, Omer-begova kuću, crkva sv. Marije i toranj sv. Luke, hram Mitrasa što čini kupno 25 nacionalnih spomenika predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu Jajca. Na inicijativu Općine Jajce, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uputila je Predsjedništvu BiH prijedlog za uvrštavanje uže gradske jezgre grada Jajca na prestižnu Listu spomenika svjetske baštine UNESCO-
a. Predsjedništvo BiH je u novembru 2006. godine podržalo inicijativu i uputilo prijedlog Kandidature
BiH za Jajce u sjedište UNESCO-a.