Lifestyle

Bazofilni granulociti povišeni – uzrok, simptomi i lečenje

Kakvu ulogu imaju bazofilni granulociti?

Krv se sastoji od crvenih i belih krvnih zrnaca i trombocita. Bele krvne stanice ili leukociti odgovorni su za odbranu tela od infekcije i upale.

Dele se na: granulocite (neutrofili, eozinofili, bazofili) i negranulocite, što uključuje monocite i limfocite. Bazofilni granulociti ili bazofili ptiču iz koštane srži. Prisutni su u vezivnom tkivu koje okružuje kapilare i serozne membrane. Pripadaju najmanjim zrncima niza granulocita. Njihove referentne vrednosti mere se analizom krvi.

Imaju veoma važnu ulogu u imunološkom sastavu i alergijskim upalama. Ako se sumnja na infekciju, tada bazofili oslobađaju histamin i heparin.

bazofilni granulociti povišeni - uzrok, simptomi i lečenje
Bazofilni granulociti povišeni - uzrok, simptomi i lečenje


Bazofilni granulociti cirkulišu u krvotoku i po potrebi prolaze kroz različita tkiva. Kada imunološki sistem prepozna infekciju, reaguju s drugim zrncima. U krvi su prisutni u vrlo malim koncentracijama.

Kada govorimo o njihovoj specifičnoj ulozi u telu, doprinose vazodilataciji, osiguravaju normalan rast kapilarnih mreža i smanjuju agregaciju trombocita. Takođe ne dopuštaju stranim stvarima da prodru u telo i dalje se šire.

Povišeni bazofilni granulociti u telu

Šta znači kada su bazofilni granulociti povišeni? Kada osoba ima povišene bazofile, to je bazofilija. Ovo stanje nije bolest samo po sebi. Može biti uzrokovano mnogim razlozima, a među najčešćim su policitemija. Povišeni bazofilni granulociti takođe su povezani s virusnom infekcijom, astmom, rinitisom, hipotireozom, anemijom, zatajenjem bubrega, tuberkulozom, reumatoidnim artritisom, leukemijom. Povišeni bazofili ukazuju na alergijske ili upalne reakcije.

Parametri krvi se menjaju s godinama, ali ovo pravilo ne vredi za bazofile.

Ako su zrnca bazofilnih granulocita povišene u krvi, to prvenstveno ukazuje na moguću infekciju i razvoj imunološkog odgovora. Kod žena s povišenim bazofilima potrebno je proveriti hormonalni status. Često ovo povećanje može ukazivati na razvoj tireoiditisa.

U ovom slučaju simptomi ovog poremećaja ukazuju se kroz gojaznost, smanjenu efikasnosst i gubitak sluha. Bazofilija ponekad može ukazivati na visoke nivoe estrogena u krvi tokom trudnoće, a može biti prisutna i u prvom tromjesečju trudnoće. Kada je broj bazofila nizak, radi se o bazopeniji. Javlja se kada je proizvodnja belih krvnih zrnaca u koštanoj srži smanjena.

Šta učiniti ako su bazofilni granulociti povišeni

Povišeni bazofilni granulociti mogu dovesti do određenih bolesti, a razlozi njihovog povećanja mogu se utvrditi laboratorijskim analizama. Naime, puno zavisi od toga šta je dovelo do bazofilije. Ako se radi o infekciji, tada će simptomi biti povišena temperatura i slabost.

Ako je bazofilija posledica alergena koji je ušao u telo, tada su prisutni kijanje i svrab u očima. Šta učiniti kada su bazofilni granulociti povišeni? Najčešće povećanje nivoa bazofila u krvi ne zahteva poseban tretman, jer je posledica određenog poremećaja u telu.

bazofilni granulociti povišeni - uzrok, simptomi i lečenje
Bazofilni granulociti povišeni - uzrok, simptomi i lečenje

Ali lečenje bi trebalo da bude usmereno na uklanjanje upale ili infekcije, kako bi se nivo bazofila vratila u normalu. Za normalizaciju bazofila, lekar može propisati određene protuupalne ili antivirusne lekove, vitamine, sredstva na bazi gvožđa i pripremi koja će poboljšati rad štitnjače.

Ako se nivo bazofila poveća zbog anemije, tada se preporučuju namirnice poput crvene ribe, jabuke, cikle, plodova mora i vitamina B12. Bazofilija se leči u većini slučajeva kada se otkloni uzrok njenog nastanka, odnosno temeljna bolest.

#Bazofilni #granulociti #povišeni #uzrok #simptomi #liječenje

Preporučujemo i ove teme

bazofilni granulociti
Bazofilni granulociti povišeni - uzrok, simptomi i lečenje

Komentariši