Lifestyle

Brufen – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Brufen – djelovanje

Brufen je lijek koji sadrži djelatnu tvar ibuprofen te koji spada u nesteroidne protuupalne lijekove. Koristi se za ublažavanje bolova kod reumatoidnih bolesti kao što su osteoartritis, ankilozi spondilitis, tendinitis, razna iščašenja i uganuća, bolove u donjem dijelu leđa, otečenih zglobova, reumatoidnog artritisa, burzitisa te bolnih ramena.

Također, može se koristiti i za ublažavanje boli različitog podrijetla kao što su menstrualni bolovi, bolovi nakon operacijskih zahvata, zubobolje, postporođajnih bolova te glavobolja i migrena.

Međutim, potrebno je postupati oprezno s lijekom jer isti može prikriti znakove infekcija što dovodi do toga da se odgađa adekvatno liječenje.

Stoga, kao i kod svakog lijeka, prije upotrebe potrebno je pažljivo pročitati upute o lijeku te o mogućim rizicima i nuspojavama te se prije konzumacije posavjetovati s izabranim liječnikom ili ljekarnikom.

Brufen je također potrebno izbjegavati u kombinaciji s drugim lijekovima te je potreban povećan oprez kod srčanih bolesnika i osoba s visokim krvnim tlakom ili šećernom bolesti.

brufen
Brufen je lijek koji sadrži djelatnu tvar ibuprofen te koji spada u nesteroidne protuupalne lijekove.

Brufen – nuspojave

Kao kod svakog lijeka i Brufen može uzrokovati određene nuspojave iako to ne znači da će se iste pojaviti kod svake osobe.

U slučaju pojave nuspojava, potrebno je odmah prestati s konzumacijom te se obratiti liječniku. Neke od nuspojava su kožne reakcije poput DRESS-a koji uključuje osip kože.

Oticanje limfnih čvorova, vrućicu, zatim može doći do crvenog, ljuskavog, proširenog osipa s kvržicama i mjehurićima ispod kože, može doći do pogoršanja znakova infekcije te teških kožnih reakcija poput buloznih reakcija ili multiformnog eritema.

Također su moguće alergijske reakcije, aseptički meningitis ili krvarenja u probavnom traktu. Neke od čestih nuspojava su osipi, umora, poteškoće s probavom, povraćanje i umor.

Manje česte nuspojave kada se konzumira Brufen su curenje iz nosa, preosjetljivost, jaka pospanost, smetnje vida, zujanje u ušima, gastritis, upala jetre i koprivnjača.

brufen
Brufen - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Rijetko dolazi do depresije i zbunjenosti i ozljeda jetre dok se vrlo rijetko javlja zatajenje srca, povišeni krvni tlak, zatajenje jetre i upala gušterače.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija se javlja uslijed povećanog pritiska krvi na stijenke krvnih žila, arterije. Hipertenzija je ozbiljno zdravstveno stanje, neki ovu bolest nazivaju ¨tihi ubojica”.

Može povećati rizik za razvoj bolesti srca, krvnih žila i bubrega. Smatra se da čak polovica oboljelih od povišenog krvnog tlaka nije svjesna da imaju povišeni krvni tlak i da skoro trećina odraslih ljudi ima povišen krvni tlak.

Osoba ima povišen krvni tlak ako ima krvni tlak viši od 140/90 mmHg u mirovanju, kroz dulje praćeno vremensko razdoblje. Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg.

Krvni tlak, krvni pritisak, ovisi o količini krvi koja protječe žilama, ovisno o radu srca i količini krvi koje ono izbacuje kao i o otporu i protoku krvi kroz krvne žile, a osobito ako su krvne žile sužene, krvni tlak biva viši.

brufen
Brufen - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Brufen – iskustva i cijena

Brufen se uobičajeno prodaje u obliku tableta iako se često može nabaviti u praškastom obliku. Vrlo se često koristi među populacijom te ga se nerijetko koristi i pretjerano ili pak za pogrešne svrhe.

Stoga, kao što smo to već naveli, u slučaju bilo kakve boli, poželjno je najprije otkriti uzrok boli, a kako bi se izbjeglo uzimanje Brufena tijekom infekcija koje se protuupalnom djelovanjem lijeka mogu zakomplicirati jer isti prikriva početne simptome infekcije.

Brufen je lako dostupan u ljekarnama i može se kupiti bez recepta. Dostupan je u raznim varijantama i jačinama pa ga čak djeca mogu konzumirati pod nadzorom (djeca do 8 godina dok je za mlađu djecu dostupan u obliku sirupa).

Cijena se kreće oko 6 eura po pakiranju i ista ovisi o samom obliku lijeka odnosno radi li se o tabletama ili o šumećim granulama.

Prije svake upotrebe potrebno je pažljivo pročitati upute o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitati svog liječnika ili ljekarnika.

Izvorni članak

Preporuka