Zanimljivo

Kinezi trake ili kinesio tape

Kinezi trake ili kinesio tape predstavlja metodu aplikacije tankih, elastičnih traka na bazi pamuka koje pomažu kod velikog broja stanja i povreda i zapaljenskih procesa. Ima gotovo ista svojstva poput ljudske kože što se tiče debljine i elastičnosti što omogućava nošenje bez ometanja pokreta.

Profesionalni sportisti sve češće koriste kinezi trake ili kinesio tape kako bi poboljšali svoje performanse. Upotreba kinezi traka ili kinesio tape je svakodnevna kako bi se umanjio bol i poboljšale mogućnosti sportista. Naravno ova metoda sa strane deluje malo čudno međutim, kada pacijent iskusi rad sa kinezi trakama, shvati koliko one u stvari pomažu i olakšavaju.

Koje prednosti imaju kinezi trake ili kinesio tape

Kinezi trake ili kinesio tape imaju brojne prednosti, pošto ih nije potrebno skidati često, mogu da ostanu i do sedmicu dana dajući potporu tkivu i ubrzavajući proces oporavka od povreda, hroničnih problema ili zapaljenskih procesa.

Kinezi trake ili kinesio tape imaju sledeće prednosti:

 • Ublažavanje i eliminacija bola uz pomoć kinezi traka ili kinesio tape može imati fizički ili neurološki mehanizam. Upotreba traka smanjuje nadražaj na receptore bola ispod kože time dajući trenutan efekat ublažavanja bola.
 • Smanjenje otoka, podizanjem odnosno povlačenjem kože trake stvaraju negativni pritisak ispod trake i time stimulišu limfnu drenažu područja na kojem se nalaze i smanjuju otok.
 • Umanjuju zamor mišića pospešujući odvođenje produkata rada mišića poput mlečne kiseline i smanjujuću grčeve u mišićima i zamor.
 • Daju podršku slabim ili povređenim mišićima, dajući pasivnu potporu mišićima mogu olakšati svakodnevne akivnosti počev od profesionalnih sportista pa sve do dece sa slabim tonusom mišića.

Kinezi traka ne služi za imobilizaciju, naprotiv služi kako se ne bi ograničio pokret i kako bi se poboljšala cirkulacija suprotno elastičnim zavojima koji se stavljaju neposredno pre nekih velikih napora i skida odmah nakon njih.

kinezi trake
Kinezio trake proizvode u dvanaest različitih boja

Kako se postavljaju

Postavljanje traka zavisi od nekoliko faktora, počev od mesta postavljanja trake, zatim da li je u pitanju zdrav mišić, na primer mišić sportiste ili je pak nedovoljno funkcionalan zglob ili mišić. Takođe postavljanje traka zavisi da li se radi o hroničnom ili akutnom problemu i da li se koristi više traka istovremeno, da li je potrebno umanjiti ili eliminisati bol, kao i da li je problem u mišiću ili ligamentu.

Nakon postavljene dijagnoze i utvrđenih potreba pronalazi se najbolji način za postavku traka. Traka se zatim lepi odnosno postavlja na kožu koja mora biti suva i čista i može stajati od 3 do deset dana. Vodotporne su tako da imaju svoju primenu i u vodenim sportovima poput plivanja vaterpola i slično.

kinezi trake
Upotreba kinezi traka ili kinesio tape je svakodnevna

Karakteristike kinezio trake

 • Širina trake: 5 cm 
 • Dužina trake: 5 m 
 • Materijal: Pamučna traka i medicinski akrilni lepak 
 • Rastegljivost: 140% 
 • Dostupne boje: crna, svetlo zelena, bela, plava, roze, crvena.

Trake ne sadrže nikakve farmakološke supstance i ne dovode do alergijskih reakcija.

Razlika u bojama

Recimo da boja trake ni na koji način ne utječe na njena ljekovita svojstva, ali ima određeni fiziološki učinak na pacijenta. Pa tako se kinezio trake proizvode u dvanaest različitih boja :

 • Smeđa – odnosi se na neutralne boje;
 • Plava – djeluje umirujuće na pacijenta;
 • Pink – izaziva pozitivne emocije;
 • Žuta – promoviše mentalnu ravnotežu i harmoniju;
 • Narandžasta – ima stimulativno dejstvo;
 • Crna- boja ličnosti;
 • Zelena – neutralan, ne iritirajući izgled;
 • Crvena boja – stimulira pacijentovu želju za brzim oporavkom.

Iako postoji ogromni skepticizam većine ljudi prema metodi terapije bojama, stručnjaci su i dalje skloni verovati da boja trake igra važnu ulogu u oporavku pacijenta i pomaže u poboljšanju njegove emocionalne pozadine.

Dosadašnja praksa je pokazala da se kinezi trake uglavnom koriste u bolničkoj terapiji i kućnom okruženju. Dodatni plus je što može da se koristi sa ostalim vidovima fizikalnih terapija. Našle su primenu u svim fazama rehabilitacije, kod povreda ali i hroničnih stanja: ortopedske povrede, neurološki poremećaji, povrede mišića, posttraumatska stanja. Podjednako važna je njihova uloga i u svetu sportskih povreda.

Korekcije hipertoničnih/hipotoničnih mišića, cirkulatorne / limfatičke korekcije, dekompresija tkiva, korekcije prostora, fascije, funkcionalne korekcije, korekcije ligamenta primeri su metoda u otklanjanju bola i/ili smanjenju funkcionalosti određenog dela tela. Teniski, golferski lakat, sindrom karpalnog tunela, plantarni fasciitis, upalna Ahilove tetive, istegnuća, samo su neki od primera gde ova metoda daje efekte i podstiče brži oporavak.

Preporučujemo

Komentariši