Lifestyle

Reumatizam – uzrok, simptomi, liječenje

Reumatizam – uzrok

Reumatizam je naziv kojim se označava više od stotinu različitih patologija, pri čemu je kod svih prisutan upalni proces, kao jedna od najvažnijih karakteristika.

Ovo bolno stanje često onesposobljava osobu za svakodnevne aktivnosti, a povezuje se sa starenjem. Najviše zahvaća zglobne i mišićne strukture tijela, odnosno zglobove, tetive, mišiće, ligamente i vezivno tkivo.

Osim zglobova i hrskavice, reumatske bolesti zahvaćaju i unutarnje organe. Iako se reumatske bolesti češće javljaju u starijoj populaciji, pogađaju djecu i mlade.

Reumatizam može biti i posljedica degenerativnih procesa, infekcija, metaboličkih promjena ili propadanja vlastitog imunološkog sustava.

Neke od bolesti iz ove grupe su: reumatoidni artritis, osteoporoza, giht, reumatoidni artritis, spondilitis. Čimbenici rizika za razvoj reume mogu biti povezani s genetskom predispozicijom i ne mogu se izbjeći.

Među ostalima su sjedilački način života, neuravnotežena prehrana, pretilost, prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje, stres.

Liječenje reumatske bolesti također može poboljšati kvalitetu života bolesnika, unatoč činjenici da je ona često kronična.

reumatizam – uzrok
Reumatizam - uzrok, simptomi, liječenje

Reumatizam – simptomi

Budući da je reumatizam skupina bolesti, važno je zapamtiti da upala zahvaća različite dijelove tijela, ovisno o vrsti reumatske bolesti.

Reuma općenito počinje bolovima u leđima, osobito pri ispružanju ruku i istezanju. Kada su u pitanju obični bolovi, oni nestaju nakon odmora.

Međutim, reumatski bolovi se pogoršavaju. Iako je podrijetlo reumatskih bolesti različito, simptomi mogu biti slični, a među tipičnijima su bolovi u zglobovima, rukama, koljenima, otekline, crvenilo i ukočenost zglobova, smanjena fleksibilnost kralježnice, otežano izvođenje pokreta, umor.

Ostali simptomi su: otežano kretanje pri buđenju, bol pri saginjanju, sjedenju i stajanju, toplina u bolnom području.

Komplikacije reumatizma usko su povezane sa specifičnim karakteristikama svake bolesti. Kod upalnih reumatskih bolesti dolazi do pogoršanja, pri čemu se bolest širi na druge organe.

Ako bolovi i otekline u zglobovima traju duže od pet tjedana, potrebno je konzultirati liječnika. Općenito, reumatizam ima dubok utjecaj na svakodnevnu kvalitetu života bolesnika, a utječe i na gubitak produktivnosti i nesposobnost za rad.

reumatizam
Reumatizam - uzrok, simptomi, liječenje

Reumatizam – liječenje

Kako se liječi reumatizam? Rana dijagnoza ključna je za kontrolu reumatskih bolesti. Na temelju pregleda, krvnih pretraga, slikovnih pretraga i rendgenskih snimaka stručnjak utvrđuje o kojoj se vrsti reumatizma radi. Liječenje uključuje protuupalne lijekove, fizioterapiju, kao i druge vrste liječenja.

Za suzbijanje upalnog procesa, kao i za ublažavanje postojećih simptoma koristi se više različitih lijekova. Ako postoji jače oštećenje strukture zgloba, tada je potrebna operacija.

Budući da u liječenju sudjeluju reumatolog, ortoped, fizioterapeut i drugi specijalisti, tretmani su individualizirani i uključuju kontrolu simptoma odgovarajućim liječenjem.

Poznato je da reumatizam može uzrokovati deformaciju zglobova, što dovodi do gubitka pokretljivosti osobe.

No, zahvaljujući napretku medicine, posljednjih godina ustanovljene su nove metode liječenja koje značajno poboljšavaju život pacijenata.

Cilj liječenja je ublažiti simptome, spriječiti napredovanje bolesti i daljnje oštećenje. Preventivne mjere uključuju zaštitu zglobova, smanjenje prekomjernih napora i opterećenja.

Osim toga, važno je održavati svakodnevne aktivnosti kretanja, odabir zdrave prehrane bogate kalcijem, pravilno držanje tijela, odabir odgovarajućeg madraca, prakticiranje vježbi opuštanja i istezanja tijekom dana, kvalitetan san, izbjegavanje alkoholnih pića i pušenja.

Izlaganje suncu pospješuje stvaranje vitamina D, apsorpciju kalcija koji je važan za jačanje kostiju kod reumatskih bolesti.

reumatizam
Reumatizam - uzrok, simptomi, liječenje

Kako se dijagnosticira reumatska bolest?

Iznenađujuće, ali reumatska se bolest ne može uvijek dijagnosticirati kod prvog posjeta liječniku. Tome je više razloga.

Najprije, nema jedinstvenoga testa za dijagnozu reumatske bolesti. Osim toga, često se događa da se ljudi žale na više različitih tegoba, a bolesnici s istom bolešću mogu imati različite simptome i znakove bolesti, kao i različitu težinu bolesti.

Cjelokupna klinička slika obično se razvija tijekom vremena, a u ranoj fazi bolesti simptomi mogu biti oskudni i nespecifični.

Neki bolesnici zbog reumatske bolesti traže liječničku pomoć, dok drugi reumatske tegobe niti ne spominju kad liječniku idu zbog drugih razloga, jer ih smatraju dijelom normalnog procesa starenja.

Ne može se dovoljno istaknuti važnost rane dijagnoze reumatske bolesti. Što prije pacijent posjeti liječnika, prije će se započeti s pravilnim liječenjem.

Pacijentima s osteoartritisom mnogo se može pomoći ublaživanjem boli i patnje te im se mogu poboljšati funkcijske sposobnosti, dok je u bolesnika s upalnim reumatskim bolestima, uz navedeno, važno brzim i učinkovitim liječenjem što više suzbiti upalu koja je temelj oštećenja zglobova.


Izvorni članak

Preporuka

Komentariši