Trening za definiciju

Da li je za mršavljenje dovoljan trening za definiciju?

Contents

Trening za definiciju – Zdravlje i dobra telesna kondicija trebali bi da budu cilj svakoj osobi. To podrazumeva i nizak nivo masnoće u telu. Ako se pitate kako smršati, onda vas verojatno zanima trening za definiciju. U nastavku ćemo vam objasniti kako trening za definiciju može izgledati. U svakom slučaju morate imati na umu da trening sam za sebe nažalost nije dovoljan za sagorevanje masnih naslaga već je potrebno kontrolisati i ishranu. Naime, kalorije ćete početi gubiti ako ste u kalorijskom deficitu, a u kalorijskom deficitu ne možete biti ako unosite preteran broj kalorija, jer nemoguće je potrošiti toliki broj kalorija treningom.

Drugim rečima i laički rečeno: ne možete vi toliko da trenirate koliko možete da jedete. Kontrolisanje ishrane je prvo i osnovno pravilo i zato ga ističemo pre nego što uđemo u pojedinosti samog treninga. Naravno, trening će itekako pomoći u sagorevanju masti, ali bez kontrolisanja ishrane neće biti dovoljan. U nastavku ćemo izneti sve pojedinosti takvog treninga

trening za definiciju

Kako izgleda trening za definiciju

U prethodnom smo poglavlju istaknuli da je najvažnija stvar za gubitak kila kontrola ishrane. Pod pretpostavkom da ćete se toga pridržavati, u nastavku ćemo opisati kako izgleda trening za definiciju. Pre svega moramo razlikovati dve vrste treninga. Trening za definiciju može biti aerobni i anaerobni trening.

Aerobni trening vam može pomoći u topljenju masnog tkiva i poboljšanju kardiovaskularnih sposobnosti vašeg tela. Aerobni trening se probodi na način da frekvencija vaših otkucaja srca bude na 60 do 70 % od maksimuma. To bi podrazumevalo lagano trčanje kroz duži period vremena, npr. sat vremena, ili vožnja bicikla i slični aerobni treninzi koji nisu intenzivni. S druge strane, anaerobni trening je takav da su trenutne potrebe za kiseonikom puno veće, radite na 80,90 pa i 100 % svoga maksimuma. To su intenzivne vežbe poput sprinta. Dobra stvar kod anaerobnog treninga jeste što ćete gubiti kalorije ne samo tokom treninga već i 24 sata nakon treninga!

Kako organizovati  trening za definiciju?

Postoje određena pravila koja se odnose na trening za definiciju i koja bi trebali da znate ako vam je cilj gubitak neželjenih kila. Najpre, povećajte broj ponavljanja. Tokom treninga hipertrofije, ponavljanja će biti između 10 i 15, a sada vam je veći fokus na izdržljivosti i topljenju masti stoga trebate smanjiti odmore između vežbi i produžiti njihovo trajanje kako bi vam srce neprestano radilo. Da bi to uspeli, nužno morate smanjiti kilažu jer inače nećete moći  da izvodite vežbe kroz duži period.

Ovo pravilo bi se odnosilo na cardio trening. Trening za definiciju koji mnogi smatraju najučinkovitijim je takozvani HIIT, u prevodu: visokointenzivni intervalni trening. On traje kratko, svega 15 – 20 minuta, ali u tom vremenu vi dajete svoj maksimum, na način da npr radite sprint 100 metara a zatim 40 sekundi odmarate i tako u krug. Ta metoda treninga je odlična za mršavljenje jer ćete gubiti kalorije i nakon što završite s takvim treningom.

Tagovi:

#Trening #definiciju 

Preporučujemo

trening za definiciju
Trening za definiciju - Zdravlje i dobra telesna kondicija trebali bi da budu cilj svakoj osobi. To podrazumeva i nizak nivo masnoće u telu. Ako se pitate kako smršati, onda vas verojatno zanima trening za definiciju. U nastavku ćemo vam objasniti kako trening za definiciju može izgledati. U svakom slučaju morate imati na umu da trening sam za sebe nažalost nije dovoljan za sagorevanje masnih naslaga već je potrebno kontrolisati i ishranu. Naime, kalorije ćete početi gubiti ako ste u kalorijskom deficitu, a u kalorijskom deficitu ne možete biti ako unosite preteran broj kalorija, jer nemoguće je potrošiti toliki broj kalorija treningom.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar