Lifestyle

Da li dvopek deblja –

Što je dvopek

Dvopek i tost nisu isto iako su sličnog oblika, prvi je prepečni dugotrajni kruh, dok je tost neprepčeni kruh koji je kratkotrajniji. Dvopeci su male težine jer je pečenjem voda isušena iz njih, te upravo zbog toga mogu stajati puno duže od običnog kruha ili tosta. Ova namirnica ima visoku energetsku vrijednost i zapravo pripada vrsti namirnice dugog trajanja.

U povijesti se često dvopek koristio za prehranu putnika na dugim brodskim putovanjima, vojnika, mornara upravo zato jer ga se može skladištiti u suhim uvjetima i konzumirati nakon duljeg vremena. No, ova namirnica svakako nema neograničenu upotrebu stoga uvijek provjerite prilikom kupovine rok trajanja dvopeka.

Osim što je korišten za prehranu na dugim putovanjima, poznato je da kod probavnih problema uvođenje dvopeka u prehranu je prvo što će se napraviti kada se pojave mučnine, povraćanja, proljevi. Dvopeci s obzirom da nemaju vode u sebi lako se probavljuju i ne iritiraju probavni sustav, nego su zasitni i nježni za poremećaje koji se događaju u probavnom sustavu.

Dvopek i kalorična vrijednost

Uspoređujući kaloričnu vrijednost dvopeka sa kruhom i tostom, dvopek ima veću kaloričnu vrijednost nego kruh ili tost koji su svježi pekarski proizvodi. Međutim ako uspoređujemo dvopek sa raznim pecivima, peciva su ta koja imaju veću kaloričnu vrijednost i uzrokuju debljanja.

Integralni tost na 100 grama ima kaloričnu vrijednost od 250 do 280 kalorija, dok integralni dvopeci na 100 grama imaju kaloričnu vrijednosti od 400 do 470 kalorija. Ipak kod mnogih dijeta se preporučuje za uspješno mršavljenje konzumacija dvopeka umjesto tosta, kruha ili peciva. Konzumacijom dvopeka potrebno je u tijelo unositi više tekućine pa samim time se metabolizam ubrzava i tvari se izmjenjuju u tijelu brže nego kada se konzumira kruh.

Prostamid - Za zdravu prostatu

U dijetama se dvopeci kombiniraju sa drugim zdravim namirnicama poput voća i povrća, nezaslađeni čajevi i kava, te limunada koja je puna C vitamina. Meso, povrće i voće bez konzumacije šećera sa dvopekom dovodi do vidljivih rezultata u procesu mršavljenja jer ne jedete svježi kruh i peciva koja ustvari debljaju.

Dvopek i probavni problemi

Probavni problemi poput mučnina, proljeva, povraćanja, bolovi u abdomenu, grčevi i nadutost razlog su da promjenite prehranu i ukinete unos masnih namirnica, kiselih namirnica kako bi se probavni sustav smirio. Naročito kod proljeva potrebne su namirnice koje će se sporo kretati kroz crijeva i time organizmu dati vremena da u tijelo razgradi hranjive sastojke.

Za smirivanje probavnih problema poznata je BRAT dijeta koja uključuje dvopek kao jednu od glavnih namirnica jer je lako probavljiv i ne nadražuje crijeva kojima je potrebno da se smire. Uz dvopek u ovu dijetu su uključene i banana, kuhane jabuke i riža, a preporučuje se pojesti i jogurt koji sadrži dobre bakterije za obnovu crijevne flore. Slani štapići se konzumiraju kako bi se nadoknadio gubitak soli i elektrolita, te kuhana piletina koja daje proteine.

Sjetite se samo kad ste bili dijete da su vam majka i baka kod probavnih problema uvijek davale dvopeke i rižu, te nakon smirivanja ste mogli pojesti i bananu, malo jogurta, ribane jabuke, a tek kad vam je bilo bolje mogli ste jesti svu hranu.

Tagovi:

#dvopek #deblja #
Izvorni članak