Lifestyle

Zašto je dobra detoksikacija organizma, jetre i tela

Ukoliko ne znate šta je detoksikacija organizma u punom smislu ili ne znate kako se detoksikacija izvodi, na pravom ste mjestu jer ćete nakog ovog teksta odmah posegnuti za detoksikacijom.

Godina je duga te uvek će se pojaviti neki ludi period u kojemu ćete samo leteti s jednog kraja na drugi, pokušavati da rešite sve stvari na vreme premda i izgubiti mnogo energije i živaca pritom. Ujedno, godišnji praznici, koliko god oni bili divni i krasni, ali sa sobom nose tešku hranu za koju nekada naše telo nije spremno te mu treba duže vremena da probavi.

Ujedno, ako ste bili na nekom putovanju ili na nekom festivalu, tu se zna da baš ne pazimo što jedemo ili pijemo, te se često vratimo puno energije, ali zato naš organizam nije srećan. U takvim situacijama nam je potreban detoksikacija organizma, odnosno detoksikacija jetre i tela koja će ukloniti sve nepotrebne stvari iz našega tela i dati nam osjećaj olakšanja. Ukoliko ne znate šta je detoksikacija organizma u punom smislu ili ne znate kako se ona provodi, ne brinite jer ćemo vam mi u nastavku članka reći sve što trebate znati.

Šta je detoksikacija organizma

Detoksikacija organizma je prirodan način kako se mogu iz vašega tela, organizma i jetre ukloniti svi loši toksini i elementi koji nisu potrebni i koji vam samo otežavaju život. Nakon puno stresnih dana ili nakon prazničnog perioda, svakome je potreban jedan dobar detoks kako bi se vaše telo renoviralo, izbacili sve loše stvari te bili ponovno spremni za nove pobede u kojima ćete zasigurno pobediti! Ukratko, detoksikacija organizma je proces u kojemu se eliminišu odnosno neutraliziraju otrovi iz vašeg tela, ali i jetre u kojemu se najviše stvari skladište tj. talože.

Otrovi se uglavnom eliminišu kroz stolicu ili urin. Ukoliko niste znali, otrovi nastaju kroz normalne proces kao što su unos hrane, te kroz udisanjem ili unosom raznih hemikalija. Kroz detoksikaciju moći ćete ukloniti sve zaostatke i stvari koji su se nataložili u vašem telu, organizmu i jetri. Možemo vam garantovati da ćete se puno bolje osećati, a i vaša će jetra, organizam i telo biti zahvalno i sretno!

detoksikacija organizma
Detoksikacija organizma je proces u kojemu se eliminišu otrovi iz vašeg tela

Kako se provodi detoksikacija organizma

Detoksikacija organizma se uglavnom provodi kroz promenu plana ishrane, ali i kroz odlaske na terapije i saune, programe vežbanja te i kroz vežbanje tehnika disanja. Postoje razne stvari koje možete odabrati u svojem planu detoksikacije, i možete odabrati ono što vam najviše paše, odnosno što je izvedivo za vas i vaš tempo i stil života!

Detoksikacija organizma može biti više od samo ispijanja nekih posebnih čajeva ili sokova! Na internetu možete pronaći razne planove detoksikacije zavisno o tome koji je vaš fokus glavni. Ukoliko želite pročistiti vašu jetru i bubrege i dovesti vaš organizam u red, tada vam preporučujemo dijetu limunadom ili onu koja je fokusirana na ta dva organa. Dijeta takva se koristi do maksimalno nedelju dana, te je bitno u tom periodu da ne jedete fast food hranu, ne pijete kafu, konzumirate alkohol i cigarete, izbegavati sol, slatke i gazirane sokove, masnu hranu, slatke stvari i grickalice, gotova jela i hranu bogatu glutenom i pšenicom. Tako jedino može detoksikacija biti efikasna!

Namirnice za detoksikaciju

Postupak detoksikacije je prilično poznat. Nije tajna da su detoks tela praktikovali još drevni Egipćani. Poznato je da se Kleopatra kupala u kozjem mlijeku da bi se rešila odumrle kože, potaknula stvaranje nove i meke te tako zadržala svežu put.

Tokom godine, predlaže se pročistiti organizma izvana i iznutra da bi se lakše prilagodio višim temperaturama zraka i da bi se ublažio osećaj proljetnog umora. Telo u proljeće ubrzava svoje metaboličke procese i počinje snažnije uklanjati toksine nakupljene preko zime. Organi zaduženi za to su jetra, bubrezi, koža, debelo crevo i pluća.

Nagli skok i veće temperature djeluju vazodilatatorno, tj. krvne žile se šire, pa su posebno osetljive osobe koje imaju problema s regulacijom krvnog pritiska. Umoru posebno su skloni meteoropati, osobe sklone alergijskim reakcijama, hronični bolesnici, osobe sklone anemijama te pušači.

Limunova voda

Citrusno voće je odlično za sistem organa za varenje jer je bogato vitaminom C i puno antioksidanasa. Ovo moćno jedinjenje aktivira enzime jetre koji pomažu pretvaranje toksina u njihove oblike rastvorive u vodi i tako se pomaže pokretanje lenjih creva. To znači da se sav otpad lakše izbacuje iz Vašeg tela.

Jogurt

Jogurt je pun probiotika, zaliha zdravih bakterija koje jačaju prirodnu floru crevnog trakta te tako pomaže varenje i osnažuje imunološki odgovor tela. U osnovi, jogurtom unosimo dobre bakterije u stomak i time pokrećemo varenje i pomažemo sebi izbacivanje toksina.

Đumbir

Đumbir je uobičajeni sastojak koji se koristi kako bi se smanjilo nadimanje, pomoglo pražnjenje debelog creva i time oslobodilo otpadnih materija i zlokobnih toksina.

Dobar je i u slučajevima pojave gasova i mučnine koji su uzrokovani odmiranjem parazita. Đumbir olakšava i povećava produkciju želudačne kiseline, koja posledično ubija parazite i štiti naše telo od infekcija. Takođe pokreće i tokove digestivnih sokova, što pomaže da ceo sistem organa za varenje funkcioniše efikasnije.

detoksikacija organizma
Limun je odličan za detoksikaciju tela

Mrkva

Mrkva je bogata glutationom i jedno je od najmoćnijeg detoksikujućeg povrća. Ona je takođe prepuna i beta-karotena i vitamina A. Takođe ima sjajne benefite za kardiovaskularni sistem i pomaže sveukupnoj funkciji imunološkog sistema.

Krastavac

Krastavac retko kad dobije pažnju koju zaslužuje iako je prebogat u smislu koristi koje pruža. Jedna od njih je detoksifikacija tela jer krastavac podržava funkciju digestivnog trakta i pročišćava jetru. On nam pomaže da se dobro hidriramo i ponaša se kao prirodna diuretska namirnica, što znači da pomaže telu da proizvodi više urina kako bi se toksini i druge otpadne materije izbacili iz creva i krvi.

Semenke i orašasto voće

Ako ne možete da se uzdržite od grickanja, onda se postarajte da grickate ono što je zdravo. Uvek uz sebe držite kesicu sa orašastim voćem i semenkama kao što su bademi, orasi, lan ili suncokretove semenke.

Redovan unos badema će Vam pomoći da se rešite masnih naslaga koje se formiraju oko jetre. Orasi održavaju kiselinu arginin na visokom nivou što pomaže jetri da detoksikuje amonijak. Takođe su odlični i kao pomoć mozgu i njegovim funkcijama.

Laneno seme podiže raspoloženje. Kada je samleveno ono obezbeđuje i mnogo vlakana koja pomažu da se izbace otrovi iz crevnog trakta. Još jedna sjajna vest, laneno seme suzbija apetiti i tako pomaže i da smršate.

Semenke suncokreta obezbeđuju magnezijum, mineral koji pomaže održavanje nivoa krvnog pritiska u optimalnim granicama, potpomaže i pravilan srčani ritam i ubrzava lipolizu (proces kojim se telo lišava svojih masnih naslaga).

detoksikacija organizma
Detoksikacija organizma se uglavnom provodi kroz promenu plana ishrane

Cvekla

Ovaj veoma koristan koren sadrži gvožđe, kalcijum i jedan tip antioksidansa koji se naziva betain, a radi se o biljnom pigmentu koji je odgovoran za upadljivu crvenu boju. Betain ojačava ćelijske strukture i njihovu reparaciju i regeneriše ćelije jetre (glavni centar našeg tela za detoksikaciju).

Jetra štiti naše telo od svih toksina kojima se izlažemo, te dodatkom prirodno detoksifiujućeg povrća može biti od velike pomoći.

Grepjfrut

Sadrži vredne enzime i pomaže u sagorevanju masnoća te ubrzava uspavani metabolizam i pomaže eliminaciju toksina iz tela.

Zeleniš

Tamniji zeleniš digestvinom sistemu omogućava snažan detoksikujući efekat hlorofilom. Ovaj biljni pigment je odgovoran za apsorpciju svetlosti u procesu fotosinteze kojim se stvara energija. Ali pored toga, on ima sposobnost da veže toksine i druge slobodne radikale tako da ih pretvori u neutralne materije. Takođe čisti telo i od teških metala koji se u njemu nakupljaju.

Kao dobro šenje pokazao je i neobični čaj od peršina koji se jednostavno priprema i bogat je bakrom koji je izuzetno važan za zube i kosti.

Prirodni detox

Detoksikacija organizma prirodnim putem podrazumeva unošenje zdravih namirnica na zdrav, umeren način. To znači da treba prihvatiti činjenicu da je detoksikacija kao takva proces, a ne instant akcija. Svoje telo ne možete preobratiti na takav način da se posle nekog kraćeg perioda u potpunosti regeneriše. Medicinski je dokazano da je potrebno oko godinu dana kada se stare ćelije moraju regenerisati novim, a isto toliko je potrebno za celokupnu detoksikaciju organizma (kada se i otrovi sadržani u tkivima moraju eliminisati). Takozvana instant detoksikacija je preko potrebna u slučaju kada dođe do naglog trovanja usled nekih nepredviđenih situacija.

Kod bilo koje vrste detoksikacije mora postojati umerenost. Kako biste za početak smanjili nivo toksina u vašem organizmu, prva i bitna stvar jeste da izbacite brzu hranu iz jelovnika, punu ugljenih hidrata, gazirana pića, testeninu sačinjenu od belog brašna, kao i sve one namirnice koje sadrže veštačke dodatke. Pored toga, ne smete konzumirati kafu, kao ni duhanske proizvode.

detoksikacija organizma
Kroz vežbanje i znoj izbacuju se toksini iz tela

Kvalitetan način detoksikacije, osim adekvatne ishrane, pokazao se trening i meditacija. Ono zbog čega se vežbanje preporučuje jeste da se putem njega i procesom znojenja izbacuju toksini iz tela. Sa druge strane, meditacija je usmerena na redukciju stresa i mentalni balans. Uzročno-posledična veza je ta da putem meditacije izbacujete stres koji je glavni uzročnik pojave toksina u vašem telu.

Također, ako ne možete kontrolisati zagađenost vazduha koji udišete napolju, možete kontrolisati čistotu vazduha koji udišete u vašem domu. Dim od cigareta, bakterije, bacili, dlake vaših kućnih ljubimaca mogu znatno uticati na kvalitet vazduha. Trudite se da redovno provetravate sve prostorije, a uvek u svakoj obezbedite adekvatan pročišćivač. Ukoliko ste u mogućnosti, barem jednom mesečno priuštite sebi put na planinu i svež vazduh.

Opšte poznata činjenica jeste da je voda najzdravije piće. Vašem telu je neophodno zdravo gorivo i to ćete postići samo sa vodom. Ne kafom, ne sportskim i gaziranim pićima, već samo vodom. Nastavite u tom pravcu.

Za kraj preporučujemo da pogledate nekoliko recepata z detoksikaciju organizma:

Preporučujemo

Komentariši