Lifestyle

Solian – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Solian – djelovanje

Solian pripada skupini lijekova koji se nazivaju antipsihotici. Koristi se za liječenje psihotičnih poremećaja, poput shizofrenije.

Shizofrenija je stanje u kojem osoba može vidjeti ili čuti stvari koje ne postoje, osjeća se usamljeno, depresivno, teško, s poremećajem misli, osjećaja i ponašanje.

Lijek djeluje na sljedeće simptome: pozitivne simptome halucinacije, deluzije, poremećaj raspoloženja i negativne simptome, apatiju i emocionalno povlačenje. Glavna prednost ovog lijeka je njegova učinkovitost u pozitivnim i negativnim simptomima bolesti.

Osim za liječenje psihotičnih stanja, također je koristan u kroničnim fazama. Djelatna tvar je amisulprid. Solian je u obliku tableta i uzima se oralno.

Dozu lijeka mora prilagoditi liječnik prema stanju bolesnika. U psihotičnim stanjima dnevna preporučena doza je od 400 mg do 800 mg. U nekim slučajevima doza se može povećati do 1200 mg dnevno.

Tabletu je najbolje uzeti uz obrok kako bi se minimalizirale gastrointestinalne nuspojave. Ako ste zaboravili uzeti lijek, uzmite ga čim se sjetite.

Ne uzimajte dvostruku dozu lijeka u isto vrijeme. Ne preporučuje se primjena ovog lijeka: kod osoba koje su alergične na djelatnu tvar amisulprid ili druge sastojke lijeka; kod osoba s tumorima nadbubrežne žlijezde i tumorima dojke; kod osoba s epilepsijom; kod trudnica i dojilja.

Poseban oprez trebaju bolesnici sa srčanim ili kardiovaskularnim bolestima, Parkinsonovom bolešću, bubrežni bolesnici i dijabetičari.

solian
Solian - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Solian – nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Solian može izazvati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih. Iako se smatra vrlo učinkovitim lijekom, njegova primjena može izazvati niz nuspojava.

Među vrlo čestim nuspojavama su: pospanost, drhtanje, mučnina, povraćanje, blago povećanje tjelesne težine, menstrualni problemi, erektilna disfunkcija, pad krvnog tlaka.

Česte nuspojave su: suha usta, nizak krvni tlak, povišeni jetreni enzimi, nemir, tjeskoba. Ozbiljne nuspojave su: srčani poremećaj, aritmija, smanjen broj bijelih krvnih zrnaca i leukocita, hiponatrijemija, venska tromboza. Nepoznata učestalost uključuje zamagljen vid.

Solian ne izaziva ovisnost, ali se nakon naglog prekida terapije mogu javiti simptomi ustezanja, osobito kada se radi o visokim dozama lijeka.

solian
 Solian može izazvati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih.

Ovi simptomi mogu trajati i do nekoliko tjedana. Zbog toga se preporučuje postupno ukidanje lijeka. Treba izbjegavati njegovu primjenu u kombinaciji s antidepresivima, antipsihoticima, benzodiazepinima, barbituratima i antihipertenzivima.

Prestanite uzimati ovaj lijek i odmah se javite svom liječniku ako imate temperaturu, neuobičajene pokrete, ubrzano disanje, osjećaj tjeskobe i zbunjenosti, a infekcije su češće nego inače.

Solian – cijena, iskustva

Učinci Solian-a mogu varirati ovisno o poremećaju koji se liječi. Mjere opreza koje treba poduzeti tijekom primjene ovog lijeka su izbjegavanje alkohola.

Tijekom liječenja ne preporuča se upravljanje vozilima i strojevima jer se može javiti pospanost i nedostatak pažnje. Iako liječenje anksioznih poremećaja nije navedeno u uputama za lijek, stručnjaci ga mogu propisati za liječenje određenih anksioznih poremećaja.

solian
Učinci Solian-a mogu varirati ovisno o poremećaju koji se liječi.

Solian se ne smije koristiti bez odobrenja liječnika. Ako prekinete liječenje ovim lijekom bez odobrenja liječnika, učinci lijeka mogu nestati i simptomi bolesti se mogu ponovno pojaviti.

Primjena lijeka se ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina. Potreban je oprez kod primjene lijeka u starijih osoba jer postoji mogućnost sniženja krvnog tlaka i veće osjetljivosti na sedativni učinak lijeka.

U bolesnika s utvrđenom šećernom bolešću kojima je propisano liječenje ovim lijekom potrebno je pratiti razinu glukoze u krvi. Lijek se izdaje samo na liječnički recept.

Cijena lijeka ovisi o ljekarni u kojoj se može kupiti. Lijek čuvati izvan pogleda i dohvata djece.

Izvorni članak

Preporuka

Komentariši