Lifestyle

Sportske aktivnosti za decu

Kako odabrati najbolje sportske aktivnosti za decu

Sportske aktivnosti za decu – Sport je jedna od najvažnijih stvari na koje možete usmeravati svoje dete. Ne samo da će mu sportska aktivnost prvenstveno doprinositi zdravlju i pravilnom razvitku tela, već nas sport uči i samodisciplini, upornosti, kod timskih sportova i sradnji s drugima. Upravo zato, dobro je znati koje sve sportske aktivnosti za decu postoje i kako odabrati onu koja najbolje potstiče razvoj motoričkih sposobnosti vašeg deteta i brojnih drugih prethodno istaknutih prednosti. Da biste odlučili koje sportske aktivnosti za decu su najbolje baš za vaše dete, morate uzeti u obzir parametre poput godine vašeg deteta, kao i njegovim ličnim željama.

Tako će plivanje biti odličan sport za dete koje ima već 6 godina, dok bi sa sportovima poput fudbala i košarke trebali još malo pričekati, barem do osnovne škole. Uz navedeno, takođe uzmite u obzir anatomiju deteta i njegov zdravstveni status, kao i socijalno ponašanje deteta te u skladu s navedenim donesite najbolju odluku za njega.

Preduslov za pravilan rast i razvoj deteta su igra i fizička aktivnost. U prirodi je deteta da voli igru. Zato tu njegovu prirodu treba podsticati i pravilno usmeravati za dalje bavljenje sportom. Deca kroz fizičku aktivnost i igru pospešuju i razvijaju motoriku, pravilan hod, držanje, koordinaciju pokret

sportske aktivnosti za decu

Sportske aktivnosti za decu do 6 godina

U uzrastu od 3 do 5 godina, sport deci treba približiti kroz igru, jer je ona tada najizraženija. U uzrastu od 5 do 7 godina se smatra da je najbolji period za rad sa decom što se tiče sporta. Tada su ona najspremnija da razvijaju svoje kreativne sposobnosti, snagu, brzinu, izdržljivost, ravnotežu i preciznost.

Ako je vaše dete mlađe od 6 godina i želite ga upisati na neki sport, dobro je znati šta stručnjaci kažu o tome koje su sportske aktivnosti za decu do 6 godina najbolje. U tim godinama, najbolje bi bilo odabrati sport koji istinski zanima dete i u kojem nema pritiska, bodovanja i tatkmičenja. U toj fazi, dete će sport prvenstveno shvatati kao svaki drugu igru, stoga mu treba omogućiti da se “igra”. Sport koji se najčešće preporučuje roditeljima kao aktivnost za decu je plivanje. Zapravo, čak postoji i plivanje za bebe ako ste odvažni toliko rano poslati svoje dete u svet sporta.

Deca se u vodi osjećaju slobodno, mogu se kretati bez da se povrede i na taj način jačaju pluća i srce. Dobra stvar koja će vam se verojatno svideti kao roditelju jeste što deca nakon toga spavaju kao bebe. Upravo zbog svega navedenog, najbolje sportske aktivnosti za decu do 6 godina biće plivanje i sportovi povezani s vodom.

sportske aktivnosti za decu

Sportske aktivnosti za decu u osnovnoj školi

Sportovi koji uključuju takmičenje i bodovanje, kao i timski sportovi primereniji su za nešto stariju decu, dakle decu s navršenih barem 6 godina. Deca u tim godinama postaju zrelija, motorički sposobnija, bolje shvataju pravila igre i sposobnija su za saradnju unutar tima. U nastavku ćemo vam iznieti sportske aktivnosti za decu u osnovnoj školi koje se smatraju primerenima za te godine.

U ovoj dobi svoje dete možete upisati na najpopularniji sport na svetu, a to je fudbal. Iako danas deca znaju započeti s fudbalom već u vrtiću, preporuka je da se s tim pričeka barem do 7 godine. Od ostalih timskih sportova, košarka je takođe dobar izbor za vaše dete, a preporučene godine za bavljenje ovim sportom je između 6 i 8 godine života. U pogledu ostalih timskih sportova, rukomet uključuje podosta kontakta i fizičke igre stoga s rukometom pričekajte barem do detetove desete godine. Ostale sportske aktivnosti za decu u osnovnoj školi su: odbojka, trčanje, tenis, penjanje, planinarenje, šah.

Tagovi:

#Sportske #aktivnosti #decu

 

sportske aktivnosti za decu
Sportske aktivnosti za decu

Preporučujemo

Komentariši