Lifestyle

Šta je išijas? – simptomi, vježbe i liječenje

Šta je išijas?

Išijas jedan je od čestih problema koji se javlja u donjem dijelu leđa i širi se na kukove, zahvaćajući područje uz noge i stopala. Poznato je da su bolovi u leđima danas vrlo česti i pogađaju više od 50% stanovništva, posebice žena. Ova bolest nastaje kada postoji iritacija jednog ili više živčanih korijena išijadičnog živca. Simptomi išijasa su: smanjena mišićna snaga, bol u bedrima, otežano hodanje, bol u kukovima, promjena osjeta nogu i smanjeni refleksi.

Išijas se najčešće javlja u dobi od 30 do 50 godina, a mnogima ovaj poremećaj uzrokuje jake bolove koji se postupno šire na stopala. Općenito, zahvaća jednu stranu tijela, uz utrnulost noge i gubitak osjetljivosti. Javlja se kod starijih osoba, osoba s dijabetesom i prekomjernom tjelesnom težinom. Iako postoji veliki broj simptoma, dijagnosticiranje ovog problema i fizikalna terapija pomoći će oporavku, bez potrebe za operacijom. Kada stanje postane kronično, dolazi do promjena na kralježnici, pa se simptomi ne smiju zanemariti. Liječenje uključuje pregled stručnjaka s odgovarajućim tretmanima.

šta je išijas
Išijas se najčešće javlja u dobi od 30 do 50 godina

Simptomi išijasa

Simptomi išijasa kao sto su nervni bol, utrnulost, peckanje i slabost su varijabilni i prvenstveno se reflektuju u zadnjicu, ili zadnjem dijelu butine ili čak u nožnim prstima.

Različite vrste bola duž bedrenog živca:

  • Išijas od nervnog korjena L4

Simptomi su bol u donjem dijelu kičme, ili ukočenost u medijalnom dijelu potkoljenice i stopala. Slabost može onemogućiti da stopalo podignete gore (hodanje na peti), i smanjenje refleksa.

  • Išijas nervnog korjena L5

Ako je zahvaćen L4-L5 segment, pacijent može osjetiti slabost u produženju palca potencijalno u gležnju. (tzv. stopalo pad) bolovi ili ukočenost se javlja posebno između palca i prsta do njega.

  • Išijas nervnog korjena S1

Simptomi na ovom L5-S1 koji je na dnu kičme mogu prouzrokovatii bol u bočnom dijelu stopala i izazvati poteškoće u podizanju pete od zemlje ili hodanju na prstima. Simptomi mogu varirati ovisno od drugih faktora kao sto su anatomske varijacije i stepen i karakteristike specifične patologije.

Kako se išijas liječi?

Postoji nekoliko metoda liječenja išijasa, a to su invazivne i neinvazivne metode. U tom smislu se koriste posebne vježbe, fizioterapija, manualne tehnike i drugi programi. Kada je riječ o vježbama, one imaju za cilj poboljšati pokretljivost zglobova i mišića, dok je u specifičnim terapijskim vježbama naglasak na lumbalnom dijelu, vratu, ramenu i kukovima. Budući da išijas može poremetiti kretanje i smanjiti učinkovitost zglobova, korištene tehnike ručne fizioterapije povećavaju pokretljivost tijekom postupka. Danas se u liječenju išijasa koristi različita oprema koja je vrlo učinkovita i doprinosi poboljšanju stanja.

šta je išijas
Simptomi išijasa kao sto su nervni bol, utrnulost, peckanje

Druga metoda koja se predlaže je pilates, koji poboljšava tjelesnu kondiciju i vježbe koje zahtijevaju rad cijelog tijela, što dovodi do veće fleksibilnosti, snage mišića i ravnoteže. S obzirom na to da je trenutno dostupno mnogo informacija o tome kako liječiti išijas, najvažnije je prvo razmotriti sve prednosti i nedostatke postojećih tehnika. Također, potrebno je analizirati sve strategije u liječenju išijasa, odabrati najučinkovitiju i s manjim rizikom za kralježnicu.

Liječenje išijasa alternativnim metodama

Program vježbanja sastoji se od istezanja i jačanja donjeg dijela kralježnice. Važna je učestalost tjelesne aktivnosti, koja mora biti umjerena i preporučena tri puta tjedno. Vježbe za išijas usmjerene su na mišiće leđa i bedara, što pomaže u smanjenju bolova i simptoma išijasa. Iako je u većini slučajeva išijas kratkotrajan, gdje se osoba vraća normalnom životu za nekoliko tjedana, ponekad su potrebni invazivniji tretmani. Išijas se liječi fizikalnom terapijom, ali u nekim slučajevima postoji potreba za kirurškim zahvatom.

Jedna od vježbi istezanja radi se tako da prvo legnete leđima na pod, povučete jednu nogu prema prsima i držite je u tom položaju oko 20 sekundi. Zatim ponovite vježbu s drugom nogom. Alternativni tretmani su pilates, joga i smatraju se preventivnim protiv bolova. Ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, važno je konzultirati se sa specijalistom radi pravilne dijagnoze i adekvatnog ranog liječenja. To će spriječiti razvoj daljnje iritacije i upale.

Iako su najčešći simptomi išijasa uzrokovani problemom u donjem dijelu leđa, postoje i drugi uvjeti koji mogu dovesti do simptoma poput išijasa. To su pritisak na korijen sakralnog živca to jest sakroilijačna disfunkcija. simptomi disfunkcije sacroilijačnog zgloba mogu uključivati išijas – kao bol ili ukočenost koja se često opisuje kao duboka bol koja se osjeti unutar nogu više nego linearno.

Još zanimljivog sadržaja

 

Komentariši