Lifestyle

Što je dislokacija

Što je dislokacija i zašto nastaje?

Što je dislokacija? Dislokacija se događa kada naša kost isklizne iz zgloba. U primjeru, vrh kosti leži u određenom zglobu. Kada ona klizne ili iskoči iz zgloba, dolazi do dislokacije određenog djela tijela.

Dislokacije se mogu pojaviti bilo gdje, no one se najčešće događaju koljenima, kukovima, gležnjevima ili ramenima.

Budući da dislokacija znači pomicanje kosti, riječ je o ozljedi koja će zahtijevati hitnu medicinsku pomoć. Ukoliko se ne reagira na vrijeme, moguća je pojava oštećenja ligamenata, živaca i krvnih žila. Što najčešće uzrokuje dislokaciju?

Dislokacije će obično nastati kada navedeni spoj između kosti i zgloba doživi određenu i neočekivanu traumu.

Dislociranje se može dogoditi kada doživimo pad i osjetimo snažan udarac. Ako osoba pati od slabije povezanosti zgloba i kosti, dislokacije mogu biti česte. Tko pripada u rizičnu skupinu? Svatko može doživjeti dislokaciju zgloba.

Međutim, u rizičnu skupinu pripadaju starije osobe kojima nedostaje pokretljivost i koje imaju manje šanse reagirati kada je u pitanju pad.

Djeca se također mogu prepisati u navedenu skupinu jer često rade nepromišljene pokrete koji mogu izazvati traume. U treću i posljednju skupinu ubrajamo sportaše.

sto je dislokacija
Dislokacije se mogu pojaviti bilo gdje, no one se najčešće događaju koljenima, kukovima.

Što je dislokacija i koji su njeni simptomi?

U većini slučajeva dislokacija je lako prepoznatljiva. Područje će često biti natečeno i nastaju velike modrice. Područje također može biti crveno i radi prisutnosti izljeva krvi.

Zglob ili kost poprimaju deformirani oblik. Osim navedenog, simptomi mogu biti: Gubitak normalnog kretanja, jaki bolovi prilikom pokreta, ukočenost oko ozlijeđenog područja, osjećaj trnaca.

Kada vam se dogodi trauma na određenom području, najbolje je zatražiti hitnu medicinsku pomoć kako se stanje ne bi pogoršalo. Kako se dijagnosticira dislokacija?

Sama dijagnoza možda neće biti lagana. Možda će biti teško uvidjeti da li je riječ o slomljenoj kosti ili dislokaciji, zato je potrebno otići na hitnu i snimiti ozlijeđeno područje.

Stručnjak će pregledati zahvaćeno područje. Vrše se provjere cirkulacije u ozlijeđenom području, gleda se stupanj deformiteta, stanje kože. Ukoliko se utvrdi da imate dislokaciju ili slomljenu kost, odlazite na rentgen. U određenim slučajevima, liječnik može zatražiti i MRI.

Navedeni alati za snimanje mogu omogućiti bolji pogled na oštećeno područje, što će pomoći u daljnjem procesu liječenja.

što je dislokacija
Kada vam se dogodi trauma na određenom području, najbolje je zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Što je dislokacija i kako se ona liječi?

Liječnik će odabrati metodu liječenja ovisno o tome koji zglob je dislociran i prema ozbiljnosti dislokacije. Dislokacija se u početku tretira odmorom bez pokreta, zaleđivanjem područja uz led i hladne obloge, kompresijom, povišenjem zgloba.

U slučaju da je riječ o manjoj dislokaciji, navedena terapija može pomoći. Ukoliko se zglob ne vrati u normalu, liječnik može prepisati sljedeće tretmane: Manipulaciju ili repozicioniranje, imobilizaciju područja, lijek za bolove i opuštanje, rehabilitaciju. Manipulacija znači da vam liječnik namješta zglob ili kost, uz davanje određenih lijekova za opuštanje i bol.

Imobilizacija podrazumijeva nošenje gipsa, specijalnih ortoza ili kaveza nekoliko tjedana kako se zglob ne bi pomicao.

što je dislokacija
Što je dislokacija i kako se ona liječi?

Lijek u obliku tableta za bolova i opuštanje mišića nam mogu pomoći da ne osjetimo bol. Rehabilitacija započinje nakon što se ukloni dislokacija i često podrazumijeva fizioterapije kako bi se zglob ponovno naučio na određene pokrete.

Posljednja stavka u liječenju je kirurgija, i ona je potrebna samo ukoliko je nastalo oštećenje živaca ili krvnih žila na mjestu dislokacije. Samo liječenje dislokacije će ovisiti o njenoj težini.


Izvorni članak

Preporuka za vas

Komentariši