Lifestyle

Što je sakroileitis – uzrok, simptomi, liječenje

Sakroileitis – uzrok

Sakroileitis je upala jednog sakroilijakalnog zgloba ili više njih, a to je mjesto gdje se spajaju krstačna kost i zdjelica. Krstačna kost je kost u obliku trokuta koja se nalazi ispod slabinskog dijela kralježnice, a ova kost je nastala kroz sraštavanje nekoliko kralježaka tokom perioda razvoja.

Kost se sastoji od 2 zgloba sa zdjelicom. Uzrok je križobolje, te se bol može proširiti dalje na noge. Sakroilijakalni zglobovi mogu biti zahvaćeni infekcijom, degenerativnim promjenama, no često budu zglobovi zahvaćeni u sklopu seronegativnih spondiloartropatija.

sakroileitis
Sakroileitis je upala jednog sakroilijakalnog zgloba ili više njih.

Mnogi faktori mogu uzrokovati sakroileitis, a to uključuje:

trudnoća – kako bi mogao izdržati porođaj, sakroilijakalni se zglobovi moraju raširiti i opustiti.

Također, dodatno opterećenje na zglobove i dodatno trošenje mogu uzrokovati dodatna težina te promjena načina hodanja i kretanja tokom perioda trudnoće.

Traumatske ozlijede poput udarca ili ozljede tokom prometne nesreće ili kod naglog pada može uzrokovati upalu ovih zglobova.

Infekcija – u rijetkim se situacijama može dogoditi infekcija ovih zglobova, a najčešći uzročnici infekcije su Salmonella, Kochov bacil i Brucella.

Ankilozni spondilitis

To je sustavni poremećaj obilježen upalom aksijalnog kostura i velikih perifernih zglobova, noćnim bolovima, ukočenim leđima, izraženom kifozom, općim simptomima i prednjim uveitisom.

Dijagnoza zahtijeva RTG dokaz sakroileitisa. Liječi se NSAR i TNF–α antagonistima te fizikalnim mjerama za održavanje zglobne fleksibilnosti.

Ankilozantni spondilitis (AS) je 3× češći u muškaraca nego u žena, većinom počinje između 20. i 40. godine.

Među prvim rođacima AS je 10–20× češći nego u općoj populaciji. Ako ti rođaci imaju i HLA–B27, rizik AS iznosi čak 20%. Povećana prevalencija HLA–B27 u bijelaca i HLAB7 u crnaca ukazuje na genetsku predispoziciju.

Konkordancija među jednojajčanim blizancima je međutim svega 50%, što govori za bitan doprinos okolišnih čimbenika. Patofiziologija uključuje i imunološki posredovanu upalu.

Sakroileitis – simptomi

Bol se često pojavljuje u donjem dijelu leđa i glutealnoj regiji, te ujedno može zahvatiti stopala, prepone i donje ekstremitete.

Ukočenost je najviše izražena u području križa ujutro, te se povlači nakon rastezanja i vježbanja. Kod upale jednog ili više sakroilijakalnog zglobova, bol se može dodatno pojačati kod dužeg stajanja, trčanja, penjanje uz stepenice, prenošenja veće težine s jedne noge na drugu nogu i kod pravljenja velikih koraka tokom hodanja.

Ukoliko sumnjate na sakroileitis i imate neke od navedenih simptoma, trebate otići svojem liječniku. Dijagnoza za sakroileitis se postavlja kroz fizički pregled i rendgensku sliku.

Liječnik će prvo napraviti fizikalni pregled kako bi mogao utvrditi koji je uzrok Vaše boli na način da pritisne područje na bokovima i stražnjici.

Također će liječnik pomicati Vaše noge u nekoliko određenih smjerova kako bi se mogao uvjeriti radi li se o upali sakroilijakalnog zgloba. Kako bi liječnik mogao vidjeti postoji li oštećenje sakralnog zgloba, može preporučiti magnetsku rezonancu.

 sakroileitis 
Dijagnoza za sakroileitis se postavlja kroz fizički pregled i rendgensku sliku.

Sakroileitis – liječenje

Ovisno o simptomima i znakovima te što uzrokuje sakroileitis, na temelju toga će Vam liječnik odrediti koji tip tretmana liječenja je najbolji za Vas.

Sakroileitis se liječi ovisno o tome koja je osnovna bolest, i tu se mogu koristiti antibiotici ili nesteroidni antiflogistici.

što je sakroileitis - uzrok, simptomi, liječenje
Mogu se koristiti antibiotici ili nesteroidni antiflogistici.

Ovisno o tome koji je točan uzrok boli u sakralnom zglobu, liječnik Vam može preporučiti antibiotike, analgetike odnosno lijekove protiv bolova, lijekove za opuštanje mišića poput cyclobenzaprina koji mogu pomoći kod smanjenja grčeva mišića, te TNF inhibitore nekroze tumora poput na primjer etanercepta, adalimumab i infilximab koji mogu pomoći u borbi protiv upale sakralnog zgloba.

Liječnik Vam može preporučiti fizioterapeuta koji Vam može pomoći kod učenja više vrsti vježbi za istezanja kako biste poboljšali fleksibilnost zglobova kralježnice, te isto tako može Vas naučiti raznim vježbama snage s kojima si možete izgraditi mišiće za dodatnu stabilnost.

Ukoliko lijekovi i vježbe ne pomažu kod smanjenja upale sakralnog zgloba, liječnik Vam može preporučiti druge metode liječenja, poput primjene injekcija u zglob, električne stimulacije i denervacije radiofrekvencijom.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši