Lifestyle

Što je y kromosom?

Y kromosom – uloga

Y kromosom je jedan od dva spolna kromosoma, a prisutan je samo kod muškaraca. Svaki čovjek ima jedan Y kromosom koji je naslijeđen od njegovog oca.

Y kromosom se sastoji od nekoliko desetaka milijuna baznih parova DNA i sadrži oko 200-300 gena. Glavna uloga Y kromosoma je određivanje muškog spola i razvoj muških spolnih karakteristika.

Na Y kromosomu nalazi se SRY gen (Sex-determining Region Y), koji je odgovoran za razvoj testisa u fetusu.

Testisi zatim proizvode hormone poput testosterona, koji potiču razvoj muških spolnih karakteristika poput dubokog glasa, brade i dlakavosti, kao i rasta mišića i kostiju.

Muškarcima je danas omogućena i feminizacija ukoliko žele promijeniti spol. 

Y kromosom također sadrži gene koji su odgovorni za razvoj muških reproduktivnih organa, poput penisa i sjemenika.

Ovi geni također pomažu u stvaranju spermija i kontroliraju proces spermatogeneze, odnosno proizvodnje i sazrijevanja spermija.

Iako Y kromosom sadrži relativno malo gena u usporedbi s drugim kromosomima, on ima važnu ulogu u određivanju muškog spola i razvoju muških spolnih karakteristika.

što je y kromosom?
Što je y kromosom?

Y kromosom struktura

Y-kromosom je jedan od dva spolna kromosoma koji je prisutan samo kod muškaraca. Sadrži oko 59 milijuna baznih parova DNA i sastoji se od tri dijela, a to su:

Kratak kraj kromosoma (p) sadrži gene koji su odgovorni za razvoj muških spolnih karakteristika. Najvažniji od ovih gena je SRY gen (Sex-determining Region Y), koji je odgovoran za razvoj testisa u fetusima i time određuje muški spol.

Ovaj gen sadrži upravljačke elemente koji omogućuju da se SRY protein proizvodi u određenom stadiju razvoja fetusa.

Osim SRY gena, kratki kraj kromosoma također sadrži i druge gene koji igraju ulogu u razvoju muških spolnih karakteristika, poput gena za rast mišića i kostiju.

što je y kromosom
Što je y kromosom?

Dugi kraj kromosoma (q) sadrži gene koji su uglavnom neaktivni i smanjili su se tijekom evolucije. Neki od tih gena povezani su s razvojem testisa i spermatogeneze, dok drugi imaju nepoznatu funkciju.

Centromera, srednji dio kromosoma, igra važnu ulogu u održavanju strukture kromosoma i osigurava da se kromosomi pravilno razdvajaju tijekom procesa mitoze i mejoze.

Y kromosom – geni

Sadrži razne gene, a neki od najbitnijih gena koji se nalaze u njemu su:

SRY gen (Sex-determining Region Y) koji je odgovoran za razvoj muških spolnih karakteristika. Sadrži upravljačke elemente koji omogućuju da se SRY protein proizvodi u određenom stadiju razvoja fetusa. SRY gen je ključan u određivanju muškog spola.

AMELY gen (Amelogenin Y) se koristi u forenzičkoj analizi za određivanje spola osobe. AMELY gen se nalazi samo na Y kromosomu i omogućuje razlikovanje muških i ženskih uzoraka DNA.

Geni za rast mišića i kostiju su geni koji igraju bitnu ulogu u razvoju mišića i kostiju
Geni povezani sa spermatogenezom, a to su geni koje sadrži ovaj kromosom koji su važni za razvoj muških gameta, poput genes DAZ (Deleted in Azoospermia), AZF (Azoospermia Factor) i SRY (Sex-determining Region Y) koji igraju ulogu u spermatogenezi.

što je y kromosom
Što je y kromosom?

Osim ovih gena, postoje i drugi geni na ovom kromosomu koji igraju ulogu u različitim biološkim procesima.

Osobina koja se pojavljuje u osoba samo jednog spola naziva se spolno ograničenom. Spolno ograničeno nasljeđivanje se razlikuje od spolno vezanog nasljeđivanja, kod kojeg se osobina nasljeđuje samo na X kromosomu.

Spolno ograničeno nasljeđivanje, koje bi bilo točnije nazvati nasljeđivanjem koje određuje spol, se odnosi samo na posebne slučajeve kod kojih spolni hormoni i druge fiziološke razlike između muškaraca i žena mijenjaju ekspresivnost i penetrantnost gena.

Primjerice, prijevremena ćelavost je autosomno dominantna osobina, no vjerojatno se zbog utjecaja ženskih spolnih hormona u žena očituje rijetko, a i tada tek nakon menopauze.

Izvorni članak

Preporuka

Komentariši