Lifestyle

Šta uraditi kad želudac boli?

Prolazni uzroci kad želudac boli

Bol koja se javlja u gornjem dijelu trbuha znak je kad želudac boli, te je ta bol jača kada je želudac prazan, no bol se može pojaviti i nakon obroka.

Prolazni uzroci koji izazivaju bolove u ovom organu mogu biti pokvarena hrana koju niste u ustima osjetili da ima miris ili okus pokvarene hrane, pa će se probavni sistem dodatno izmučiti da probavi bakterije koje nisu trebale biti unešene u vaše tijelo.

Ukoliko imate intoleranciju na laktozu ili alergiju na mlijeko to također može biti uzrok boli u želucu, no iako pazite ponekad se može dogoditi da konzumirate nešto što u sebi sadrži laktozu stoga trebate uvijek biti na oprezu i provjeravati sastav hrane koju konzumirate jer i velika većina tableta sadrže laktozu radi lakšeg probavljanja tableta.

kad želudac boli
Šta je dobro za želudac kad boli

Bol, nadutost i grčevi u želucu se mogu pojaviti i zbog određenih vrsta hrane za koje kažemo da teško sjedaju želucu, odnosno probavnom je sustavu potrebno više vremena da takvu hranu provari, to mogu biti na primjer mahunarke poput graha koji mnogi ljudi izbjegavaju jer se teško vari.

Možete si pomoći čajem od kamilice ili metvice, toplim oblozima od riže, jabučnim octom i čajem od đumbira.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Zdravstveni uzroci zašto želudac boli

Problemi sa zatvorom mogu biti zdravstveni razlog zašto se javlja bol u želucu, a moguća je i popratna mučnina i povraćanje jer probavni sustav ne radi normalnim ritmom.

U takvim situacijama si možete pomoći unosom vlakana koja dobivate iz povrća, žitarica, voća i mahunarki, te također povećajte unos tekućina. Smanjite unos diuretika i povećajte tjelesnu aktivnost u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem.

Gastritis ili čir na želucu mogu biti zdravstveni uzrok boli naročito ako vas želudac boli kada je prazan, pa kada se najedete bol prestane ili se smanji.

kad želudac boli
Šta je dobro za želudac kad boli

Želučana kiselina u takvim situacijama pojačano radi pa kada niste uzeli obrok na vrijeme bol se javlja zbog gastritisa ili čira na želucu.

Autoimune bolesti poput celijakije je intolerancija na određenu vrstu hrane kao što je gluten pri čemu se unosom glutena oštećuje sluznica crijeva i želudac zbog toga može boljeti.

Čak i ako niste svjesni da imate intoleranciju na gluten, imate vidljivu anemiju javite se svom liječniku jer postoji mogućnost da vam se dijagnosticira celijakija. Kada dobijete takvu dijagnozu znat ćete da trebate izbjegavati gluten i bolovi će prestati.

Ostali uzroci zašto želudac boli

Postoje i brojni drugi uzroci zbog koji želudac boli kao što je na primjer dijabetička ketoacidoza kao vrlo teška komplikacija dijabetesa kod koje tijelo proizvodi previše tjelesne kiseline i to ne samo u želucu.

Divertikuloza koja se očituje kao stožasta izbočenja na stijenkama crijeva, pa na debelom crijevu nastaju divertikuli i to uzrokuje povećanje tlaka u debelom crijevu što utječe na cjelokupni probavni sustav.

Fekalna impakcija koja se javlja kod stvaranja čvrstih fekalnih masa u debelom crijevu dovodi do zatvora pa se voda iz tih fekalnih masa može apsorbirati natrag u tijelo.

kad želudac boli
Šta je dobro za želudac kad boli

Možda se na prvu ruku ne može povezati no i srčani udar može uzrokovati bol u želucu, kao i ozljede i traume koje je želudac pretrpio.

Mezenterična ishemija kod koje postoji smanjeni protok krvi u crijevima, ali i mezenterična tromboza gdje se formirao krvni ugrušak iz probavnih crijeva mogu biti uzroci bolova u želucu.

Kronični bolovi u želucu koji se s vremenom pogoršavaju mogu biti posljedica razvoja raka želuca, Chronove bolesti, te drugih po život opasnih bolesti, stoga kada osjećate bol u želucu a ne znate što je pravi uzrok boli radije posjetite liječnika specijalista kako bi se postavila prava dijagnoza i pristupilo liječenju po potrebi.

Preporuka