Makcin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Makcin lijek djelovanje

Contents

Makcin lijek sadrži klaritromicin te se zbog toga svrstava u skupinu makrolidni antibiotik koji sprečava rast i razvoj bakterija koje su uzročnici infekcijama.

Ovaj lijek ima primjenu u liječenju infekcija dišnih sustava kod kroničnog bronhitisa, upala grla i sinusa, te upala pluća.

Ujedno ovaj lijek ima primjenu u liječenju infekcija uzrokovanih mikrobakterijama kod osoba sa HIV-om. Lijek Makcin namijenjen je i liječenju kožnih infekcija i infekcija potkožnog tkiva, te infekcija koje su uzrokovane bakterijom pylori kada osoba ima čir u želucu ili na početku tankog crijeva.

Oprez je potreban ako imate poremećaje ili bolesti jetre ili bubrega, te ako ste skloni gljivičnim infekcijama.

Također je oprez potreban ukoliko imate bolesti srca, krvnih žila, te usporen rad srca ili slabo srce. Ako ste dijabetičar i primate inzulin ili lijekove za reguliranje šećera u krvi trebate znati da ovaj lijek snižava razinu šećera u krvi, pa kod terapije ovim lijekom nećete znati koliko je stvarno smanjen šećer u krvi.

makcin
Makcin lijek sadrži klaritromicin te se zbog toga svrstava u skupinu makrolidni antibiotik koji sprečava rast i razvoj bakterija koje su uzročnici infekcijama.

Makcin lijek i njegove nuspojave

Korištenje ovog lijeka u kombinaciji sa drugim lijekovima može izazvati različite nuspojave, pa svakako o tome obavijestite liječnika koji vam želi propisati terapiju Makcin lijekom.

Terapija ovim lijekom se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću jer nije poznat utjecaj na nerođene bebe i djecu tokom dojenja.

Nuspojave koje se mogu pojaviti tokom terapije lijekom Makcin su vrtoglavice, omamljenost, zbunjenost, te omaglicu pa iz tih razloga nije preporučljivo upravljati vozilima i strojevima.

Lijek nije preporučljivo davati djeci mlađoj od 12 godina zbog štetnih djelovanja koja nisu znanstvenim ispitivanjima dokazana.

makcin
Terapija ovim lijekom se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću

Nuspojave koje se javljaju u terapiji ovim lijekom su teški i dugotrajni proljevi koji mogu imati krvavu sluz, te se takav proljev može pojaviti i nakon završene terapije ovim lijekom.

Kao nuspojava mogu se javiti i alergijske reakcije kao problemi sa disanjem, otekline u ustima, jezika, grla, lica, te nesvjestica pa je potrebna hitna liječnička pomoć.

Uz to kao nuspojave se mogu pojaviti žutica, svijetla boja stolice, tamni urin, gubitak apetita i osjetljivost abdomena, što upućuje na poremećaj rada jetre.

Iskustva korisnika lijeka Makcin

Osobe koje su bile na terapiji lijekom Makcin mogu posvjedočiti da su kao nuspojave osjetili i promjene na koži u obliku mjehurića, neki su osjetili promjene na usnama, očima, a neki na genitalijama.

Osim navedenih nuspojava ovaj lijek je nekim osobama izazvao nesanice, glavobolje, te poremećaje u osjetu okusa.

Utjecaj na probavni sustav ovaj lijek imao je kod mnogih osoba koje su bili na terapiji lijekom Makcin.

makcin
Utjecaj na probavni sustav ovaj lijek imao je kod mnogih osoba koje su bili na terapiji lijekom Makcin.

Povraćanja, loša probava, mučnine, bolovi u želucu i abdomenu, te poremećaj rada jetre poremećaji su koje su mnoge osobe osjetile prilikom terapije ovim lijekom. Neke su osobe imale i kožne osipe, te poremećaj u znojenju što im nije bilo nimalo ugodno.

Iako za teže nuspojave postoje vrlo rijetke osobe koje mogu posvjedočiti da ovaj lijek može imati i teže posljedice kao što su zatajenje bubrega, upale bubrega, zatajenje jetre, promjene boje zuba i jezika, ozbiljni poremećaji rada srca, gluhoća, trnci na koži te bockanje na koži koje se naziva parestezija, konvulzije ili grčenja mišića, te mnogi drugi poremećaji koji mogu nastati u terapiji ovim lijekom.

Lijek se propisuje isključivo na preporuku i recept liječnika i nije ga moguće nabaviti u ljekarni bez recepta.

Izvorni članak

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar