Lifestyle

Šta uraditi kada stomak boli?

Što kada stomak boli

Stomak, abdomen, trbušna šupljina uključuje i zdjeličnu šupljinu je prostor u tijelu u kojem se nalazi velik broj organa, te uzrok boli može biti raznolik.

U trbušnoj se šupljini nalazi cijeli probavni sustav, mokraćni sustav, kod žena reproduktivni organi, glavne krvne žile i limfni vodovi. Stoga je potrebno prvo razumijeti u kojem dijelu trbušne šupljine se bol javlja kako bi se ustanovio uzrok boli.

U gornjem desnom kvadrantu se nalaze jetra, žučni mjehur i dio debelog crijeva, na lijevoj strani se nalazi dio želuca, slezena i dio debelog crijeva, dok se u gornjem središnjem dijelu nalazi najveći dio želuca, gušterača i dio tankog crijeva.

U donjem desnom kvadrantu se nalazi veći dio debelog crijeva, slijepo crijevo, te jedan od jajnika kod žena, a na donjem lijevom kvadrantu se nalazi drugi jajnik i još jedna dio debelog crijeva. Maternica, mokraćni mjehur se nalaze pri dnu trbušne šupljine.

Kada stomak boli potrebno je reagirati ovisno o tome radi li se o akutnoj boli koja nastaje iznenada pa zahtjeva hitnu medicinsku pomoć, no kada se radi o kroničnoj boli koja se javlja s vremena na vrijeme ili traje kontinuirano manjim intenzitetom svakako trebate posjetiti liječnika jer bol signalizira da nešto nije u redu, a odgađanjem se stvari mogu samo zakomplicirati.

Parazol - Protiv parazita

što kada stomak boli?
Što kada stomak boli?

Kako si pomoći kada stomak boli

Ako ste odredili da stomak boli zbog probavnog sustava i bol nije jaka i iznenadna možete si pomoći prirodnim pripravcima od kojih sigurno imate neke i u svom domu.

Čaj od kamilice je uvijek dobar jer blaga toplina umirit će cijeli probavni sustav, jednako tako može pomoći i čaj od đumbira koji možete pripremiti i od korjena đumbira ili već imate gotov čaj od đumbira.

što kada stomak boli?
Što kada stomak boli?

Jabučni ocat je stari narodni lijek koji djeluje kao antiseptik i pročišćivač koji pomaže probavi da asorbira tvari i razgradi teže probavljive tvari.

Žvakanje komadića svježeg korjena komorača ili kako ga još zovu sladič pomoći će kod nadutosti, no budite oprezni jer ova namirnica može izazvati i čir.

Toplina je općenito dobra kada je u pitanju probavni sustav, pa oblog od tople riže pomaže kod grčeva samo pazite da oblog nije prevruć. Ujedno voda u kojoj se kuha riža djeluje smirujuće zbog svoje sluzi na želudac i probavni sustav.

Kada stomak boli u području maternice i mjehura toplina može također pomoći, no kod maternice pripazite ukoliko imate mjesečnicu toplina će pojačati krvarenje pa se nemojte prestrašiti.

što kada stomak boli?
Što kada stomak boli?

Ostali načini kao si pomoći kad stomak boli

Ako se ne radi o akutnoj boli već o prolaznom uzroku boli koja se pojavila u vašem stomaku može vam pomoći i aktivni ugljen koji se uobičajeno koristi u situacijama trovanja hranom ili alkoholom jer on neutralizira toksine.

Crni čaj, odnosno indijski čaj još je jedno prirodno sredstvo koje će pomoći kad stomak boli a uzrok je u probavnom sustavu.

Dobro je i promjeniti prehranu na par dana i jesti dvopek, banane, rižu, jabuke i jogurt koji ima dobre bakterije koje pomažu probavi. Sok od aloe vere je odličan kod zatvora jer pomaže kod začepljenosti, nadutosti, plinova, ali i kod proljeva.

Jesteli znali da cimet i kim također pomažu kada stomak boli, a možete ih dodati u čaj koji ste si pripremili za smirenje bolova. Kim je poznat više od 1500 godina kao gastrointestinalni lijek, a u Europu je donesen iz Azije.

Vrlo često kod dizanja kiseline i pojave žgaravice koristimo soda bikarbonu jer će ona regulirati pH želuca i smiriti kiselinu koja se diže u jednjak.

Preporuka