Lifestyle

Što je menstruacija – uzrok, simptomi

Što je menstruacija – saznajte sve o menstruaciji

Što je menstruacija? To je prirodni proces u ženskom tijelu koji se događa svakih 21 do 35 dana, ovisno o individualnom ciklusu žene.

To je krvarenje iz maternice koje se javlja kada se sluznica maternice, koja se pripremila za trudnoću, odbacuje jer nije došlo do oplođenja jajašca.

Menstrualni ciklus započinje prvog dana krvarenja i traje prosječno 28 dana, iako može biti kraći ili duži. Tijekom menstrualnog ciklusa, hormoni u tijelu se mijenjaju kako bi se pripremili za moguću trudnoću, a sluznica maternice se zadebljava.

Ako jajašce nije oplođeno, tijelo počinje proizvoditi hormone koji uzrokuju sužavanje krvnih žila u sluznici maternice, što uzrokuje krvarenje. 

Menstruacija traje obično 3 do 7 dana, ali može biti kraća ili duža, iako je obično najintenzivnija prva 2 do 3 dana.

U tom razdoblju žena može osjetiti grčeve, bolove u donjem dijelu leđa, glavobolje i promjene raspoloženja.

Važno je napomenuti da neke žene mogu imati vrlo blage simptome ili ih uopće nemaju tijekom menstruacije, dok druge mogu osjetiti vrlo jake simptome koji mogu utjecati na njihovu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Ako simptomi menstruacije uzrokuju veliku nelagodu ili su vrlo teški, važno je razgovarati sa svojim liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i pružila adekvatna pomoć.

sto je menstruacija
Što je menstruacija - uzrok, simptomi

Simptomi menstruacije

Simptomi menstruacije mogu varirati od žene do žene, ali neki od najčešćih su krvarenje iz vagine koje se obično javlja svakih 21 do 35 dana i traje između 3 i 7 dana, zatim kod mnogih žena mogu se javiti bolovi, grčevi ili nelagoda u donjem dijelu trbuha tijekom menstruacije.

Neke žene također mogu osjetiti bolove u leđima, neke žene mogu osjetiti glavobolje ili migrene, neke mogu osjetiti oticanje i osjetljivost dojki tijekom menstruacije.

Mnoge žene osjećaju promjene raspoloženja, anksioznost, razdražljivost, depresiju ili tugu tijekom menstruacije.

Neke žene mogu osjetiti nadutost ili zatvor tijekom menstruacije ili osjetiti mučninu ili povraćanje tijekom menstruacije, iako je to rjeđi simptom.

Prva menstruacija, koja se naziva i menarha, obično se javlja u dobi između 11 i 14 godina. Međutim, moguće je da se prvo menstrualno krvarenje javi i ranije ili kasnije, jer to ovisi o individualnom razvoju tijela.

sto je menstruacija
Što je menstruacija - uzrok, simptomi

Kada tijelo počne sazrijevati i spolni hormoni počnu djelovati, jajnici počinju proizvoditi jajašca, a sluznica maternice se počinje pripremati za moguću trudnoću.

Prvo menstrualno krvarenje može biti nepravilno, a ciklus može biti kraći ili duži od uobičajenog dok se tijelo prilagođava novim hormonskim promjenama.

Važno je napomenuti da je svaka djevojka drugačija i da se različito razvija, pa je normalno da prva menstruacija ne nastupi u istoj dobi kao kod drugih djevojaka.

Ako djevojka ne dobije prvu menstruaciju do 16. godine života, ili ako ima nepravilne menstrualne cikluse nakon toga, preporučuje se posjetiti liječnika kako bi se utvrdili uzroci i pružila potrebna pomoć.

Redovita menstruacija znak zdravlja žene

Redovita i uredna menstruacija je znak da reproduktivni sustav dobro funkcionira. Nepravilnosti u menstruacijskom ciklusu mogu ukazivati ​​na zdravstvene probleme poput hormonalne neravnoteže, policističnih jajnika, poremećaja štitnjače, endometrioze ili drugih problema.

Redovite i uredne menstruacije mogu pomoći u planiranju trudnoće. Znajući kada očekivati ​​sljedeću menstruaciju, lakše je pratiti plodne dane i povećati šanse za začeće.

Redovite i uredne menstruacije olakšavaju praćenje menstrualnog ciklusa i bilo kakvih promjena u trajanju, intenzitetu ili simptomima.

To može pomoći u otkrivanju problema u ranim fazama i pravovremenom liječenju. Nepravilne ili bolne menstruacije mogu negativno utjecati na kvalitetu života.

sto je menstruacija
Što je menstruacija - uzrok, simptomi

Redovite i uredne menstruacije mogu smanjiti bolove i nelagodu te omogućiti normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Redovne menstruacije su znak da je reproduktivni sustav u normalnom stanju i da se jajnici redovito ovuliraju.

Obilne ili nepravilne menstruacije mogu dovesti do gubitka krvi i anemije, što može utjecati na opće zdravlje.

Redovne menstruacije mogu pomoći ženama da prate svoj ciklus i pripreme se za simptome PMS-a koji se mogu pojaviti prije menstruacije.

Nepravilne menstruacije mogu utjecati na učinkovitost nekih oblika kontracepcije, kao što su hormonski kontraceptivi.

Hormoni koji su aktivni tijekom menstrualnog ciklusa igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Redovite menstruacije mogu pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase i osteoporoze.

Stoga, žene bi trebale pratiti svoje menstrualne cikluse i obavijestiti svog liječnika ako primijete bilo kakve promjene u njima.

Pravovremeno otkrivanje i liječenje problema s menstruacijom može pomoći u održavanju zdravlja i spriječiti ozbiljne zdravstvene probleme.

Postoji niz problema s menstruacijom koji žene mogu iskusiti. Neki od najčešćih problema su nepravilne menstruacija kada ciklus može biti kraći ili duži od uobičajenog, ili se može javiti izvanredno krvarenje, žene mogu osjetiti jake bolove ili grčeve tijekom menstruacije koji mogu utjecati na njihovu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Predmenstrualni sindrom (PMS) – neke žene mogu osjetiti simptome kao što su glavobolje, nadutost, grčeve, promjene raspoloženja, umor i osjetljivost dojki prije menstruacije.

Endometrioza – stanje u kojem se tkivo koje se normalno nalazi unutar maternice pojavljuje izvan maternice, što može dovesti do jakih bolova tijekom menstruacije i seksualnog odnosa.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – stanje koje utječe na ravnotežu hormona i može uzrokovati nepravilne ili odsutne menstruacije, akne, povećan rast dlačica i probleme s plodnošću.

Amenoreja – izostanak menstruacije, što može biti posljedica hormonalnih problema, pothranjenosti, prekomjernog vježbanja ili drugih zdravstvenih problema.

Važno je razgovarati sa svojim liječnikom ako imate bilo kakvih problema s menstruacijom, jer to može biti znak zdravstvenog problema koji zahtijeva liječenje.

Izvorni članak

Preporuka

Komentariši