Lifestyle

Što je proteza

Što je tačno proteza i koje su njene prednosti?

Što je proteza? Kada u svakodnevici netko spomene protezu svi će prvo pomisliti na zubnu protezu, no to nije jedina proteza koja može pomoći ljudskom tijelu.

Svima su jako dobro poznate proteze za ruke i noge kada osoba zbog ozljede ili bolesti ostane bez ruke ili noge.

Proteza je ortopedsko pomagalo koje se ugrađuje ili nadograđuje na ljudsko tijelo kako bi osoba mogla normalno funkcionirati i obavljati svoje dnevne obaveze i biti samostalna u kretanju i svim radnjama koje tokom dana obavlja, od najjednostavnijeg pranja zubi do složenijih postupaka koje se kada je osoba zdrava čine usput i ne primjećuje se koliko napora osoba s protezom mora uložiti samo da bi napravila neku jednostavnu radnju.

Proteze omogućavaju osobama koje su hendikepirane da uz pomoć njih nastave normalan život, te im pomažu da obavljaju svoje dnevne aktivnosti sa više ili manje napora.

Naravno sa proteze koje se ugrađuju ili nadograđuju ne mogu u potpunosti zamijeniti prirodni organ bez obzira o kakvoj vrsti proteze se radi, ali omogućavaju funkcioniranje.

što je proteza
Što je proteza

Proteza na noge i kukove

Proteze za noge i kukove postoje različite vrste i sve ovisi kakva proteza je potrebna danas se izrađuju proteze koje omogućavaju potpunu udobnost, lakoću manipulacije sa protezom prilikom stavljanja i skidanja proteze, te održavanja.

Kada je kretanje u pitanju vrlo je važno da osoba kojoj je potrebna proteza za nogu ili kuk ima adekvatnu protezu koja će osobi omogućavati kretanje i normalno funkcioniranje.

Proteze za noge i kukove se razlikuju prema tome koji dio tijela zamjenjuju.

Razlikujemo proteze za noge koje su proteze za potkoljenice koje ste stavljaju na dio noge koji nedostaje a to je ispod koljena.

Takve proteze smještaju iznad koljena gdje se učvršćuju, a izrađuju se od plastike, drveta ali i drugih materijala. Slično je i sa protezama za natkoljenice koje nadomještaju veći dio noge.

Pacijenti koji koriste proteze imaju pravo svake godine na izmjenu ležišta proteze, a svake tri godine pravo na nove proteze.

Jednako tako je i sa protezama za kukove koje će zamijeniti izvađeni kuk bez obzira radi li se odstranjivanju kuka ili kuka i cijele noge.

sto je proteza
Što je proteza

Proteza za zube

Proteze za zube su nadomjestak izvađenim zubima ili u slučaju kada postoji potpuni gubitak zubi. Navikavanje na zubnu protezu je dugotrajan postupak i težak jer proći će mjeseci dok se osoba ne navikne na zubnu protezu, pa će čak i nakon dugo vremena imati osjećaj da ih proteza žulja i izbjegavat će njeno nošenje.

Parcijalne proteze za zube su namijenjene prikrivanju nedostatka dijela zubi, dok potpuna proteza zamjenjuje sve zube bez obzira radi li se o gornjoj ili donjoj protezi, ili pak o protezi koja će obuhvaćati i donje i gornje zubalo.

sto je proteza
Što je proteza?

Proteze na implantantima su one koje se pričvršćuju na zubne implantante koji su ugrađeni u kost i srasli sa zubnom kosti, odnosno čeljusti.

Prednosti proteze na implantantima je da rjeđe ispada jer su učvršćene i lako je žvakanje sa takvim protezama.

Velika je prednost proteze na implantantu da se lako skida i jednostavna je oralna higijena i čišćenje stoga se mnogi odlučuju upravo za ovu varijantu.

Pasta za zube sadrži tvari koje smanjuju iritaciju uzrokovanu ubodom insekata.Ugrizi insekata često svrbe, pa je pravo zadovoljstvo brzo se riješiti nepodnošljivog svrbeža. Kad se nađete u ovakvoj situaciji, samo nanesite malu količinu paste za zube na zahvaćeno područje za ublažavanje svrbeža i smanjenje otekline.

Također, ako se nanese na male rane ili mjehuriće, pasta za zube ih ima tendenciju isušivanja, omogućujući da rana brže zacijeli.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši